Haberler

Zincir marketlerde bir gecede yüzlerce ürünün etiketi değişti

Güncelleme:

Asgari ücrete ve emekli maaşlara yapılan zamların ardından zincir marketlerde de etiketler değişti. Konu hakkında konuşan TUKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Dr. Mücahit Saraçlı, zamların maaşlarına yapılan artıştan önce ve sonra yapıldığını belirterek marketlere verilen cezaların ifşa edilmesi önerisinde bulundu. Saraçlı, ayrıca marketlerin kendilerini "Yüzde 25'lik kar marjımız var, biz onu uyguluyoruz." savunması yaptığını söyledi.

Zincir marketler için beklenen gelişme asgari ücrete ve emekli maaşlarına gelen zamların ardından hız kazandı ve pek çok ürünün fiyatlarında artışa gidildi. Tüketici Konfederasyonu (TUKONFED) Hukuk Komisyonu Üyesi Dr. Mücahit Saraçlı, "Her bir hatalı işlem için 2024'den itibaren 3 bin 171 lira ceza tahakkuk ettiriliyor. Bu kesilen cezaların ifşa edilmesi gerekiyor." dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDAN ÖNCE VE SONRA ZAM YAPTILAR

Yeni yılla birlikte bazı ürünlere tekrar zam yapan marketler, zamlı maaşlar vatandaşın cebine girmeden etiketlerinde tekrar değişikliğe gitti. Marketlerin bir ayın içinde bazı ürünlere 2-3 kez zam yaptı. Zincir marketlerindeki etiket değiştirme mesailerini değerlendiren Saraçlı, "Bildiğiniz gibi yılbaşı öncesinde asgari ücrette beklenilen bir artış vardı. Bu artışın yüksek olacağı söylentisiyle birlikte hemen etiketlerde bir değişmeler oldu. Bu rakam açıklandıktan sonra, yılbaşı akşamı dahi birçok marketlerde gece yarılarına kadar maalesef ki etiketler değişti. Yılbaşından sonra memur maaşlarındaki söylentiyle birlikte etiketler tekrar değişti. Son olarak emeklilere yapılacak olan maaş artışıyla birlikte yeniden etiket değişimi, artık bu bir yerden sonrasında gerçekten tüketicinin ceplerinden ellerini çekmeleri gerekiyor." dedi.

MARKETLERİN YANITI ORTAYA ÇIKTI

Zincir marketler ile bu konu görüşüldüğünde, 'Yüzde 25'lik kar marjımız var, biz onu uyguluyoruz' cevabını aldıklarını söyleyen Mücahit Saraçlı, "Yüzde 25'lik kar marjı var ama bu stok değerlendirmelerinde, ellerindeki stokları sürekli fiyat değiştirerek arttırdıklarında da haksız uygulamalar yapıyorlar. Tüketicilerin burada çok dikkat etmeleri gereken önemli bir nokta var. Alacağı ürünün etiketine çok dikkatli bakacak, üzerinde ki fiyat değişim tarihi yazıyordur; eğer birkaç gün öncesinin tarihi varsa bunun fotoğrafını çekecek ve almış olduğu ürünün fişiyle birlikte internet üzerinden Ticaret Bakanlığı'nın Haksız Fiyat Uygulamaları merkezine de şikayet edebilirler ama internet üzerinden uğraşmak istemiyorlarsa '175 Alo Tüketici Hakları' hattına 7 gün 24 saat müracaat ederek şikayetlerini yapabilirler" ifadelerini kullandı.

"CEZALAR İFŞA EDİLMELİ"

Tüketicilerin şikayet haklarını kullanmaları gerektiğini ve şikayetler ile bu sorunun daha kısa sürede azalacağını dile getiren Saraçlı, "Etiketlerin sürekli değişimiyle ilgili olarak yapılacak olan tespitler şöyle olmalı; 'İndirim' diyerek uygulanan sahte indirimler de, etiket fiyatının üzerinde ki tutarın en az 30 gün öncesinde ki rakamın altında olması gerekiyor. Bir de böyle bir aldatmacaları var. Her iki türlü uygulamalarda, tüketiciler karşılaşmış oldukları tüm olayları tespit edecekler, alo tüketici hattına bildirildiğinde Ticaret Bakanlığı'nın 81 ilde, il müdürlükleri bünyesinde denetmenleri var. Hiçbir ihbarı atlamadan üzerine gidiliyor ve gerekli cezaları kesiyorlar. Her bir hatalı işlem için 2024'den itibaren 3 Bin 171 lira ceza tahakkuk ettiriliyor. Tabi burada TUKONFED olarak bir talebimiz de şu; bu kesilen cezaların ifşa edilmesi gerekiyor. Hangi firmanın, hangi şirketin, hangi şubesinde neler yapılıyor, tüketicinin haberi yok" diye konuştu.

"BİRKAÇ GÜNLÜK BOYKOT UYGULAMASIYLA DÜZENE GİRECEKTİR"

Ticaret Bakanlığı'nın yılbaşı itibariyle sadece 3 gün içerisinde haksız kazanç sağlayan firmalara 86 milyar lira ceza kestiğine dikkat çeken Saraçlı, "Peki ama bu cezalar kime kesildi? Neye dayanarak, hangi haksız fiil işlendiğinden dolayı kesildiğinin de ifşa edilmesi halinde, tüketici de bu işletmelere, bu firmaları, bu şirketleri, bu zincir marketlere tavrını koyup; bizim önerdiğimiz birkaç günlük boykot uygulamasıyla mutlak suretle düzenlenecektir, düzene girecektir" dedi.

Zincir marketlerde bir gecede yüzlerce ürünün etiketi değişti: İfşa edilsin önerisi geldi

Zincir marketlerde bir gecede yüzlerce ürünün etiketi değişti: İfşa edilsin önerisi geldi

Zincir marketlerde bir gecede yüzlerce ürünün etiketi değişti: İfşa edilsin önerisi geldi

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (32)

sade vatandaş:

haber yanlış bir gecede değil her gece usul usul çaktırmadan korkutup ürkütmeden gıdım gıdım sinsice zam yapıyorlar

220
9
yanıtYanıtla
esrefpasali:

yonetimde aynisini yapiyor, 3/5 gunde bir bezine 6/7 gunde bir mazota..... asgari ucrete zam yapilinca market urunlere zam yapiyor, maliyet artiyor, zarar etmek icin mekan acilmaz.

yanıt53
yanıt12
Temel Temel:

En başta tarım kredi kooperatfleri evvela oraya çeki düzen versinler.

193
7
yanıtYanıtla
Tarih tarih:

Devlet ceza kesiyo işe yaramıyo. Millet olarak tam boykot edin yapabildiğiniz kadar.

138
12
yanıtYanıtla
esrefpasali:

devlet cezayi kesiyor, para maliye ye, vatandas kaziklaniyor markete boyle cezami olur, basacaksin kapatma cezasi, aileden kimseye devrettirmiyeceksin, ceza boyle olur, market/mekan sahibi cezayi masraf gosterip urune zam yapiyor, donme dolap, tek zarar eden halk...

yanıt47
yanıt7
Tamer Islek:

Nezaman asgari ücrete zam gelse, 3 harflilerde zam yapıyor. Bu işin önüne geçilemiyor. Alım gücü gene değişmemiş oluyor. Sonuç 0 olarak kalıyor

110
5
yanıtYanıtla
Temel Temel:

sadece üç harflilermi zam yapıyor. Başta tarım kredi kooperatifi olmak üzere tamamı zam yapıyor

yanıt53
yanıt4
Zafer yılmaz :

1 yıldır göz yuman, iç ve dış borçları kapatmak için fazladan vergi toplamayı kaynak olarak gören AKP -MHP ortakları parti liderleri , vatandaşın eziyet çekmesine göz yumdular.Halk tepkisiz kaldığı içinde insan gibi yaşamayı çoktan kaybettik.Geçmiş olsun.Gücü kim kime yeten mutlu yaşayacak bu ülkede.Orman kanunu hayırlı olsun herkese.

85
17
yanıtYanıtla
İNSANLARDAN NEFRET EDİYORUM:

Marketler çetedir, 10 liralık ürünü 50 liraya satıyorlar.

79
10
yanıtYanıtla
esrefpasali:

hepsini kapatalim..

yanıt27
yanıt2
Tüm 32 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title