Haberler

Yaptırım Kararları Tatmin Etti Mi?

Güncelleme:

Erdoğan, Fransa'ya karşı uygulanacak olan yaptırım kararlarını açıkladı. Peki bu kararlar tatmin etti mi? İşte yorumlar.

Erdoğan, dün Fransa'ya karşı uygulanacak olan yaptırım kararlarını açıkladı. Peki bu kararlar tatmin edici mi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa parlamentosunda 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemenin kabul edilmesine sert tepki gösterirken, Türkiye'nin bu karara karşı ilk etapta uygulayacağı yaptırımları 8 maddede sıraladı.

-  Paris büyükelçimizi Ankara'ya çağırıyoruz.

-  Şu andan itibaren ikili düzeyde gerçekleştirilmesi öngörülen siyasi, askeri, ekonomik mahiyette karşılıklı ziyaretlerle seminer, eğitim, kurs, personel değişimi gibi faaliyetleri iptal ediyoruz.

-  AB çerçevesindeki eşleştirme projelerinde Fransa ile artık işbirliğine gitmeyeceğiz.

-  Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz.

-  İkili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ediyoruz.

-  Askeri uçuşlar için yıllık toptan verilen bütün iniş ve kalkış izinlerini iptal ediyoruz, her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçiyoruz.

-  Askeri gemilerin liman ziyareti için izin başvurularını bugünden itibaren iptal ediyoruz.

-  2012 yılı ocak ayında iki ülke ekonomi bakanlarının eş başkanlarında yapılması tasarlanan Fransa-Türkiye ekonomik toplantısına katılmıyoruz.

PEKİ BU KARARLAR TATMİN ETTİ Mİ?

Bu konuda gelen yorumlar genelde ilk etap için yeterli olduğu yönünde. Eski Bakan Yalım Erez'e göre Türkiye'nin aldığı bu karar doğru ve yerinde. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır'a göre de alınan bu kararlar ilk etap için son derece önemli, ölçüsü korunmuş bir uyarı ateşi.Bu kararların bir uyarı niteliği taşıdığına dikkat çeken Bozkır, "Kararlar için aba altından sopa gösterme tabiri diplomaside yoktur ama "caydırıcı" nitelikte oluşu önemlidir" dedi.

2015'E DİKKAT!

Öte yandan Sabah Gazetesi yazarı Emre Aköz, Fransa'nın aldığı bu karar için "Şu anda yapılan bu soykırım oylaması Avrupa Birliği'ni arka bahçeleri haline getirmek ve Türkiye'yi AB'den uzak tutmak için bir hamle" yorumunu yaparken Sabah yazarı Mahmut Övür, 2015'e dikkat çekti. 2015, Ermenilerin iddia ettiği sözde soykırımın 100. yılı. Ermenilerin 100. yılda Avrupa genelinde sözde soykırım için çok ciddi adımların atılması çabası içinde olduğu biliniyor.

CHP'DEN KARARA TAM DESTEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Votaire'in "Sizin düşüncenize katılmıyorum ama düşüncelerinizi özgürce dile getirebileceğiniz bir mücadelenin başında ben olacağım" sözlerini hatırlatarak, şöyle konuştu: "Bir Voltaire'in Fransası'nı düşünün, bir de 21. Yüzyılın başında Sarkozy'nin Fransası'nı düşünün. Nereden nereye savrulan bir ülkeyi düşünün. Tarihçileri göreve davet edelim tarihçilerin verdiği raporlara göre de oturalım kararımızı verelim. Günlük sıcak siyasetin konusu tarihin derinliklerine götürülebilir mi? Tarihçilerin görevini siyasetçiler üstlenebilir mi? Bu çağdışı anlayışı Fransa'da görmekten ben üzüntü duyuyorum. Bize öğretilen Fransa ile Sarkozy'nin Fransası arasında büyük bir fark var. 1789 Fransız devriminin üzerine büyük bir gölge düşürecekler. Fransa'daki çok sayıda sağduyulu yazarlar, çizerler bunun doğru bir hareket olmadığını zaten söylüyorlar. Ama siyasetçinin gözü kararmışsa intikam duygusuyla, önyargılarla hareket ediyorsa zaten oradan ciddi bir karar beklemek mümkün değildir."

KARARLARA MHP'DEN DE DESTEK

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını inkar edenlere cezası verilmesi yönündeki kararın "büyük bir skandal ve kara leke olarak tarihe geçtiğini" bildirdi. Fransa parlamentosunun teklifi onaylamasını "rezil karar" olarak niteleyen Bahçeli, alınması gereken yaptırımlarla ilgili görüşlerini de şöyle sıraladı: "Paris Büyükelçimiz, soykırım iddialarını reddedenlere uygulanacak cezai yaptırımın görüşüleceği ikinci aşama olan Fransa Senatosu'nun kararına kadar mutlaka geri çekilmelidir.

Ermeni protokolleri, Meclis gündeminden tamamen çıkarılmalı ve normalleşme parolası ve yüzleşme adına tarihimizi küçülten görüş ve beyanlardan dolayı AKP özür dilemelidir. Fransa'yla yürütülen siyasi ve ekonomik ilişkiler dondurulmalı. 1915 olaylarının 100. yıl dönümüne yönelik hazırlık başlatılmalıdır. Fransa'da yaşayan soydaşlarımızın, gelecek yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sarkozy'ye karşı oy kullanmaları için lobi çalışması yapılmalı ve sağlanmalıdır. Bundan böyle yanlış düzeltilmez ve sözde soykırım iddialarıyla ilgili iftiranın neden olduğu kararlardan geri adım atılmazsa Fransa'yla telafisi olmayacak bir sürece girileceği açık ve nettir."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title