Haberler

'' Yapay Damar''la Yaşama Bağlandı - Siroz Hastalığına Bağlı Durdurulamayan Mide Kanaması Bulunan Bir Kişi, Acıbadem Bursa Hastanesinde Yapay Damar Takılarak Sağlığına Kavuştu

Bursa'da siroz hastalığına bağlı durdurulamayan mide kanaması bulunan kişi, Acıbadem Bursa Hastanesinde gerçekleştirilen işlemle yapay damar takılarak sağlığına kavuştu.

Bursa'da siroz hastalığına bağlı durdurulamayan mide kanaması bulunan kişi, Acıbadem Bursa Hastanesinde gerçekleştirilen işlemle yapay damar takılarak sağlığına kavuştu.

Acıbadem Bursa Hastanesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, evinde aniden fenalaşarak hastanenin acil servisine getirilen Alaattin Kuleyin'in, siroz hastalığına bağlı olarak mide kanaması geçirdiği belirlendi.

Durdurulamayan kanamasının mide varisine bağlı olarak geliştiği belirlenen Kuleyin, Radyoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Yurtkuran Sadıkoğlu başkanlığındaki bir ekip tarafından operasyona alındı.

Operasyonda, Kuleyin'in boyun damarından bir kateter yardımıyla girilerek, ''karaciğer içinde basıncı yüksek olan kanı getiren damarlar ile kanı karaciğerden kalbe götüren toplar damarlar arasına stent yerleştirilerek'' yapay bir damar oluşturuldu.

Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Sadıkoğlu da yazılı açıklamasında, yapay damar içinden kan dolaşımının başlamasıyla, karaciğere kanı taşıyan damarlardaki basıncın düştüğünü, bu sayede mide ve yemek borusundaki varislerin kaybolduğunu bildirdi.

Sirozlu hastalarda karaciğerin yapısındaki bozulma nedeniyle yemek borusu, mide ve bağırsaklardan karaciğere kan getiren damarlarda basıncın artması sonucunda özellikle yemek borusu ve midenin iç duvarında varisler oluştuğunu kaydeden Sadıkoğlu, varislerin yırtılması sonucu kanamalar meydana geldiğini ifade etti.

Sadıkoğlu, sirozlu hastaların en önde gelen ölüm nedeninin varis kanamaları olduğunu vurgulayarak, ''artan basınç nedeniyle kanama durmaz ve kan transfüzyonuna rağmen hasta ölebilir. Bizim uyguladığımız sistem, ancak yüksek teknolojiyle donatılmış hastanelerde gerçekleştirilebiliyor'' dedi.

Sadıkoğlu, gerçekleştirilen müdahaleden sonra kanaması duran Kuleyin'in, operasyondan 24 saat geçtikten sonra yapılan endoskopik incelemesinde, yemek borusundaki varislerin belirgin olarak küçüldüğünün gözlendiğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title