Haberler

Binali Yıldırım, Kırgızistan'daki Ahıska Türkleri ile görüştü

Güncelleme:

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin her zaman Ahıska Türklerinin yanında olduğunu söyledi.

AK Parti Genel Başkan Vekili ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin her zaman Ahıska Türklerinin yanında olduğunu söyledi.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te temaslarını sürdüren Yıldırım, Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Yönetim Kurulu üyelerini Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinin Konferans Salonu'nda kabul etti.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan'ın ev sahipliğinde yapılan görüşmede, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Bişkek Program Koordinatörü Osman Usta, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türkiye Maarif Vakfı Kırgızistan Temsilcisi Hüsnü Bircan, Türkiye-Kırgızistan İşadamları, Kültür, Dayanışma ve Dostluk Derneği (TÜKİD) Başkanı Şevki Sarılar, Türk eğitim ve sağlık kurumların yöneticileri ve büyükelçiliğin ataşeleri hazır bulundu.

"Türk kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bilmenizi ve hissetmenizi istiyorum"

Burada konuşan Yıldırım, "Türkiye'nin, her zaman Ahıska Türkü kardeşlerimizin yanında olduğunu bilmenizi ve hissetmenizi istiyorum. Nerede olursanız olun biliniz ki, Türkiye'nin gözü üzerinizde. Meselelerinize sahip çıkıyor ve çıkmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Ahıska Türklerine, Türkiye'nin Kırgızistan'daki eğitim yatırımı olan Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ve Orta Asya'da açılan ilk Türkiye Maarif Vakfı Okulu'nun Bişkek Eğitim Kompleksi'nden istifade etmelerini önerdi.

Eğitimin önemine dikkati çeken Yıldırım, "Üst düzeyde yetişmiş eğitimli Türk gençlerimizin bulundukları ülkelerde gerek devlette gerek özel sektörde önemli sorumluluklar almaları bizleri memnun eder." dedi.

Yıldırım, "78 yıl önce, Türk'ü Türk'ten uzaklaştırmak amacıyla siz Ahıska Türkü kardeşlerimizi ana vatanlarından uzaklaştırılmasının acısı her zaman tazedir." diye konuştu.

"Birbirimizi daha iyi anlamak için gayret gösteriyoruz"

Bu yıl Türk Devletleri Teşkilatının dönem başkanlığının Türkiye'de olduğunu anımsatan Yıldırım, "Bölgenin müşterek kalkınması, halkın refahının sağlanması ve birbirimizin daha iyi anlaması için gayret gösteriyoruz." dedi.

Yıldırım, Türk Devletleri Teşkilatı'nın çok daha görünür hale gelecek çeşitli projeleri hayata geçireceklerine işaret etti.

Dünyada milli gelirine nispeten dış ülkelere verdiği destek konusunda Türkiye'nin birinci olduğunu söyleyen Yıldırım, "Türkiye öyle bir hale geldi ki sadece kardeşlerimize değil, yeni tip koronavirüs salgını döneminde 156 ülkeye aşı ve sağlık malzeme yardımı yaptı." diye konuştu.

Türkiye'de dünyanın en uzun asma köprüsü hizmete açıldı

Yıldırım, 1915 Çanakkale Köprüsü adını alan ve her yönüyle ilkleri barındıran dünyanın en uzun asma köprüsünün geçen cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını bildirdi.

Türkiye'de 18 Mart'ta Çanakkale Zaferi'nin 107'nci yılını idrak ettiklerini hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Birinci Cihan Savaşı'ndan sonra topraklarımızı işgal etmeye gelenler, amansız bir direnişle karşı karşıya kaldılar. Ecdadımız Çanakkale destanını yazarak on binlerce şehit kanıyla o toprakları sulayarak düşmana geçit vermediler. Bu vesile ile bayrağımız ve toprağımız için toprağa düşen bütün şehitlerimizi başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle ve şükranla anıyorum."

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Atamsa Dursunov, eğitim ve sağlık alanındaki destekleri için Türkiye'ye teşekkür etti.

Aksakallar Konseyi Başkanı Yıldırım'a ve Türk Büyükelçisi Doğan'a da kabulden dolayı teşekkür eden Dursunov, Kırgızistan ile Türkiye arasındaki kardeşliğin ve dostluğun ortasında köprünün daha güçlü olması için çalıştıklarını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title