Haberler

Trakya'da çiftçilere "kuraklığa dayanıklı ürün ekmeleri" tavsiyesi

Güncelleme:

Trakya Üniversitesi (TÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı ve Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, üreticilerin ekim yaparken kuraklığa dayanıklı ürünleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanı ve Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, üreticilerin ekim yaparken kuraklığa dayanıklı ürünleri tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Kaya, AA muhabirine, küresel ısınmaya bağlı olarak iklimlerin değiştiğini, Trakya'ya ve özellikle Edirne'ye düşen yağış miktarının belirgin şekilde azaldığını belirtti.

Edirne'ye son iki yıla nazaran düşen yağış miktarının bu yıl yaklaşık yüzde 60 azaldığını aktaran Kaya, kış yağışlarının hububat açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Kaya, Trakya'nın son yıllarda yağış azlığına bağlı kuraklık stresi yaşadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Trakya'ya önceleri düzenli yağış alan bir bölgeydi, özellikle Edirne'de kış yağışları düzenli bir şekilde oluyordu. Son 2 yıla baktığımızda küresel ısınmaya bağlı olarak yağışlar yüzde 60 azaldı. Kuraklık stresi arttıkça bizim özellikle buğday, ayçiçeği ve çeltikte yüksek verime yaklaşmamız zor olacak. Kışın ne kadar su birikimi olursa gerek baharda yetişen ayçiçeğine, gerekse çeltik ve buğdaya son derece etkili olur, verim yüksek olur."

"Öncelikle kuraklığa dayanıklı ürünler tercih edilmeli"

Kaya, çiftçilere, kuraklıktan zarar görmemeleri için çevre koşullarından daha az etkilenen ürünleri tercih etmelerini önerdi.

Kuraklıkla mücadelede sadece üreticilere değil herkese büyük görevler düştüğünü vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

"Bu konuda devletimize, bilim adamlarına ve çiftçilerimize iş düşüyor. Öncelikle kuraklığa dayanıklı ürünler ekim için tercih edilecek. Çiftçilerimiz toprak işleme yöntemlerini nem kaybını en aza indirecek şekilde yapacak. Bilim adamları bölgeye ve kuraklığa uygun yeni çeşitler üretecek, çiftçilere önerecek. Devletimiz de çiftçilerimize doğru ekim ve tarım yapması için yönlendirme yapacak. Böylece kuraklığın en az kayıpla atlanması sağlanacak."

Kaynak: AA / Güncel

Trakya Bölgesi Genetik Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title