Haberler

KIRKLARELİ/EDİRNE - Trakya çiftçisinin hasat mesaisi gece gündüz devam ediyor

Güncelleme:

Türkiye'nin önemli tahıl ambarlarından Trakya'da buğday hasadı gece gündüz devam ediyor.

Türkiye'nin önemli tahıl ambarlarından Trakya'da buğday hasadı gece gündüz devam ediyor.

Sonbaharda tarlalara atılan buğday tohumları, yıl boyu çiftçinin bakımıyla başak verdi, olgunlaştı. Yeşil başaklar güneşin altında tane doldurdu, biçilme aşamasına geldi.

Yaklaşık 10 gün önce başlayan hasat süratle devam ediyor. Kimi köylerde hasadı gündüz yetişmeyen tarlalara biçerdöverler gece giriyor.

Hasat edilen buğday, traktörlere yüklendikten sonra tercihe göre Toprak Mahsulleri Ofisi, depolar veya tüccarlara satılıyor.

"Son yağmurlar yetişti, onların çok büyük faydası oldu"

Kırklarelili çiftçi Hasan Arif Sucuoğlu, AA muhabirine, geçen yıla göre verimin çok iyi olduğunu söyledi.

Güzel bir yıl geçirdiklerini ifade eden Sucuoğlu, dekar başına 700 kilogram verim aldıkları bölgeler bulunduğunu kaydetti.??????? Sucuoğlu, şöyle devam etti:

"Baştan kuraklık nedeniyle zorluk yaşadık ama sonradan yağan yağmurlar ekine iyi geldi. Şu anda rekolte ortalama 350 kilogram ile 700 kilogram arasında yer yer değişiyor. 350 de olan var 700 olan da var... Genelde dekar ortalaması 400-500 kilogram şeklinde biçiliyor. Geçen seneye kıyasla yüzde 20-30 artış var. Son yağmurlar yetişti, onların çok büyük faydası oldu."

Sucuoğlu, hasat mesaisinin bölgede yoğun devam ettiğini, Yetişmediği zaman hasadın geceye de sarktığını söyledi.

Biçerdöver operatörü Hamdi Pantullu ise aralıksız biçim yaptıklarını dile getirdi.

Günde 200 dönümden fazla tarlada biçim yaptıklarını anlatan Pantullu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda çok yoğun, sabah başladık mı gece karanlığına kadar biçiyoruz. 20-25 gün yoğunluğumuz sürecek gibi. Zorlukları oluyor tabii ki sıcakta. Akşam serinliğinde biçmek daha iyi. Makine için de daha rahat. Gündüz sıcağı bir de motorun sıcaklığı var, aşırı sıcaklık oluyor. Zamanla yarıştığımız için gece biçimine kalıyoruz."

Edirne'nin Avarız köyünden çiftçi Cengiz Yorulmaz da hasadın iyi geçtiğini, verimin iyi olduğunu belirtti.

Birkaç gün çiseleyen yağmurun buğday hasadını geciktirdiğini söyleyen Yorulmaz, "Çiselemeyle buğdayların sapı yumuşadığı zaman biçemiyoruz. Dün akşam üzeri hafif bir yağmur yağdı, biçimi bırakmak zorunda kaldık. Bugün geç başladık ama erken bırakıyoruz. Çünkü sap yumuşamaya başladı, biçerdöver başak kaçıracak. Verim Allah'ımıza şükürler olsun çok iyi. Tane biraz ince ama verim çok iyi." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title