Haberler

Son Dakika: Cari denge 20 ay sonra fazla verdi

Güncelleme:

Son dakika: Merkez Bankası haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi verisini açıkladı. Söz konusu dönemde cari denge 674 milyon dolar fazla verdi. Böylece cari denge Ekim 2021'den bu yana ilk kez fazla vermiş oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verisine göre, cari denge 20 ay aranın ardından ilk kez fazla verdi. Son olarak Ekim 2021'de fazla veren cari dengede haziranda 674 milyon dolarlık fazla meydana geldi.

ALTIN VE ENERJİ HARİÇ FAZLA 5.5 MİLYAR DOLAR

Cari işlemler hesabı haziran ayında 674 milyon dolar fazla verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 5 milyar 584 milyon dolar fazla verdi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 3.69 MİLYAR DOLAR

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 3 milyar 697 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler dengesi kaynaklı girişler 5 milyar 19 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 4 milyar 203 milyon dolar oldu. Birincil gelir dengesi kalemi 799 milyon dolar net çıkış, ikincil gelir dengesi kalemi de 151 milyon dolar net giriş kaydetti.

FİNANS HESABI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 135 milyon dolar oldu. Portföy yatırımları 1 milyar 797 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında sırasıyla 1 milyar 89 milyon dolar ve 46 milyon dolar net alış yaptığı görüldü.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 72 milyon dolar ve 3 milyon dolar net borçlanma gerçekleşti. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 686 milyon dolar net artış kaydetti.

RESMİ REZERVLERDE 11 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 1 milyar 653 milyon dolar net artış, Türk lirası cinsinden 757 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 2 milyar 410 milyon dolar net artış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak diğer sektörler 17 milyon dolar net kullanım gerçekleştirirken, Genel Hükümet ve bankalar sırasıyla 97 milyon dolar ve 458 milyon dolar net geri ödeme gerçekleşti. Resmi rezervlerde bu ay 11 milyar 200 milyon dolar net artış oldu.

Mesut Şahin
Haberler.com - Güncel

Merkez Bankası Finans Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (29)

Yunus Deliorman :

vatandaşı perişan ettiler zamlarla meyvesini alsınlar bi zahmet

122
8
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Yeni zamlar , yeni vergiler neden konuyor o zaman. Takip ediyoruz. Kısa vadeli borçlarımızın ne olduğunu , dış ticaret açığının kaç olduğunu, toplam borcumuzu vs biliyoruz. Mvekili ve emeklilerinin maaşlarını, çalışanın aza mahkum edildiğini,sığınmacılara yapılan güzellikleri.....

115
2
yanıtYanıtla
Adil Basyigit:

O zaman gelsin zamlar

92
9
yanıtYanıtla
simit bekleyen martı:

yorumlara da bakınca herşey normal bu ülkede Cari dengenin ne olduğunu da bilen yok maasallah. Herseyi zamlara bağlamışlar.. Zamla tabi bağlantılı da mesele döviz girişi yeeeğeeennnn

21
65
yanıtYanıtla
Doğrucu vatandaş:

Eğer haberi dikkatlice okusaydınız faiz karşılığı ülkeye giren para 1,8 Milyar dolar iken üretime yatırılan tutarın sadece 135 Milyon dolar olduğunu yani faizin halka kesilen ceza (vergi, zam) ile ödendiğini anlardınız. 600 Milyar dolar dış borca karşılık MB'nin kasasında sadece 15 Milyar dolar olduğundan haberiniz var mı? Buna göre hesabı siz yapın.

yanıt18
yanıt0
adem :

GÜLÜP GEÇİYORUM SADECE

77
6
yanıtYanıtla
Sahi :

Akaryakıt vergisi cari açığa nasıl faydası oluyor acaba çok merak ettim?

63
2
yanıtYanıtla
Adem Karabıyık:

Hani nerede?

55
4
yanıtYanıtla
FATİH ARSLAN:

Anlaşıldı yine zam yapacaklar..

53
4
yanıtYanıtla
Vscorpion:

30 gün önceki akaryakıttaki vergi artış TL x kullanılan araç sayısı (26 milyon 482 bin araç var ) x kullanılan litre = kaç milyar dolar vergi yapıyor bırakın da biraz denge olsun ama bunu halk hissetsin HALK!!! EMEKLİ ne olacak EMEKLİ???

48
4
yanıtYanıtla
Tüm 29 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title