Haberler

Solana: "İran ile Müzakerelerde İlerleme Kaydediyoruz"

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran'ın Nükleer Baş Müzakerecisi Ali Laricani ile Yürüttüğü Müzakerelerde "Gerçekten İlerleme Kaydettiklerini" Söyledi.

AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran'ın nükleer baş müzakerecisi Ali Laricani ile yürüttüğü müzakerelerde ''gerçekten ilerleme kaydettiklerini'' söyledi.

AB Dışişleri Bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Solana, ''Bütün sorunları aştığımız anlamına gelmez, ama İran ile müzakerelerde gerçekten ilerleme kaydediyoruz. (Laricani ile) Viyana'da yakaladığımız hızı kaybetmek istemiyoruz. Önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelmeyi umuyorum'' şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine, Laricani ile dün yapmaları gereken görüşmenin ertelenme nedenini, ''İran tarafının ülke içinde fikir birliği sağlamak için zamana ihtiyaç duyması'' olarak açıklayan Solana, ''Amerikalıların sabrını kaybedeceğini sanmadığını'', ancak İran için ''zamanın sınırsız olmadığını'' ifade etti.

İran ile müzakerelerde olumlu bir havanın hakim olduğunu belirten Solana, daha alt düzeyde görüşmelerin Pazar gününden itibaren kesintisiz devam ettiğini bildirdi.

-FİLİSTİN'DEKİ ULUSAL BİRLİK HÜKÜMETİ-

AB dönem başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ise Filistin'de bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasını desteklediklerini kaydetti.

Kurulacak hükümetin mevcut anlaşmaları tanıyacağı konusunda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın güvence verdiğini belirten Tuomioja, beklentilerinin karşılanması durumunda Filistin yönetimiyle doğrudan bağlantı kurmayı planladıklarını ifade etti.

Tuomioja, İsrail'den de tutuklanan Hamas üyesi bakan ve milletvekillerini serbest bırakmasını ve Hamas'ın iktidara gelmesinin ardından transferini dondurduğu, Filistin yönetimi adına topladığı gümrük gelirlerini ve diğer vergileri tekrar aktarmaya başlamasını istedi.

Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinde alınan kararlarda, İsrail-Filistin çatışmasının, üzerinde uzlaşma sağlanmış iki devletli, kapsamlı bir çözümle aşılabileceği, böylece bölgede kalıcı barış ve güvenliğin mümkün olabileceği vurgulanıyor.

Filistin'de kurulacak ulusal birlik hükümetinin, AB, ABD, Rusya ve BM'den oluşan Orta Doğu Dörtlüsünün İsrail'in tanınması, şiddetten vazgeçilmesi ve mevcut anlaşmalara bağlı kalınmasını içeren ilkelerine uygun şekillenmesi ve bu sayede doğrudan temasa olanak sağlanması istenilen kararlarda, Filistinli gruplara ve İsrail ordusuna şiddetten hemen vazgeçilmesi çağrısı yapılıyor.

İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki bütün yerleşim yeri genişletme çalışmalarını durdurması istenilen kararlarda, ''iki tarafın anlaşması olmadan 1967 öncesi sınırlarda yapılacak hiçbir değişikliğin tanınmayacağı'' dile getiriliyor.

Filistin'deki insani krizinden de derin endişe duyulduğu ifade edilen kararlarda, Refah ve diğer sınır geçiş noktalarının yeniden açılması ve açık kalması talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title