Haberler

Sandıklar Bir Yerde Toplanacak

Yüksek Seçim Kurulu, ilçe seçim kurullarının, dağınık seçim çevrelerinde ve yakın köylerdeki sandıkları bir köy veya bir yerde toplama yetkilerinin olduğunu bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ilçe seçim kurullarının, dağınık seçim çevrelerinde ve yakın köylerdeki sandıkları bir köy veya bir yerde toplama yetkilerinin olduğunu bildirerek bu tür durumlar için seçim gününden en az bir hafta önce ilgili çevrelerde duyurulması gerektiğine karar verdi.

YSK'nın 29 Mart 2009'da yapılacak mahalli idareler seçimlerine ilişkin bazı kararları Resmi Gazete'de yayınlandı. YSK'nın kararlarına göre günü yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde ceza ve tutukevlerinde bulunan seçmen niteliğine sahip olan taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu olanların da oy kullanabilecek.

Tutuklu seçmen listelerine, kesinleşen seçmen kütüğüne kayıtlı olup da ceza ve tutukevinde bulunan taksirli suçlardan hükümlü ile tutuklu seçmenler, ceza ve tutukevi yönetimi aracılığıyla ilgili ilçe seçim kurulu başkanlığından, seçmen kütüğüne kayıtlı olduğuna ilişkin aldığı belgeyi veya seçmen bilgi kağıdını vermesi halinde, tutuklu seçmen listesine dahil edilecek. 10 Şubat 2009 tarihinden sonra yeni kurulan ceza ve tutukevlerinde bulunan taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklular için dahi tutuklu seçmen listesi oluşturulacak. Kasıtlı suçlardan koşullu salıverilen hükümlülerin hükümlülük durumları devam ettiğinden, hükümlülük durumları sona erinceye kadar oy kullanmaları mümkün olmayacak.

YSK'nın başka bir kararına göre de ilçe seçim kurulları, dağınık seçim çevrelerinde ve yakın köylerdeki sandıkları bir köy veya bir yerde toplayabilecek. Sandıkların bir yerde toplanmasına karar verilmesi halinde durum, seçim gününden en az bir hafta önce ilgili çevrelerde duyurulacak. Sandıkların bir yer veya köyde toplanması durumunda her çevrenin seçmeni o çevre sandığında oy kullanabilecek.

YSK, seçmen kütüğü örneği istemeye siyasi partilerin genel merkezlerinin yetkili olacak ancak yetki verilmesi koşuluyla il ve ilçe başkanları da istemde bulunabilecekler. Seçmen kütüğü örneği istemleri bir seçim döneminde ikiden fazla olamayacak.(ANKA)

(İG/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title