Haberler

Samsun'da "Ekoloji ve Su" Paneli

Tema Vakfı Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Uygar Özesmi, Dedelerini Küçümseyen İnsanların Bugün "Sanayileşeceğiz ve Kalkınacağız" Diyerek Küresel Isınmaya Neden Olduğunu Belirtti.

TEMA Vakfı Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Uygar Özesmi, dedelerini küçümseyen insanların bugün "sanayileşeceğiz ve kalkınacağız" diyerek küresel ısınmaya neden olduğunu belirtti.

Samsun İçme Suyu Baraj (Çakmak Barajı) havzasındaki kirliliğe neden olan konvansiyonel tarım faaliyetlerinden ekolojik tarıma geçiş eğitimi projesinin yürütücüsü Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) Samsun Şubesi tarafından "Ekoloji ve Su Paneli" düzenlendi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen ve Samsun Valiliği Kalkınma Ofisi Koordinatörü Eyüp Elmas'ın yönettiği panele TEMA Vakfı Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Uygar Özesmi, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği

Yönetim Kurulu Başkanı Victor Ananıas, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşat Demiryürek ve ziraat mühendisi Hilal Caber konuşmacı olarak katıldı.

Tarımsal faaliyetlerin su kirliliğine etki ettiğini dile getiren Özesmi, dünyanın ciddi bir küresel iklim değişikliği kriziyle karşı karşıya kaldığını ve Türkiye'nin bundan en çok etkilenecek ülke olduğunu söyledi. Özesmi, "Türkiye'de; Ege ve Akdeniz'de kuraklık, Karadeniz Bölgesi'nde ise sürekli yağış yani seller olacak. Bütün bunların nedeni atalarımızın, dedelerimizin yaptıklarından uzaklaşmaktır. Biz toprağı karasabanla sürmedik, pulluklarla toprağın altını üstüne getirdik ve topraktaki karbonu

kaybettik. Toprağa gübreyi ilacı verdik, suları kirlettik, balıklar ölmeye başladı. Suyu kirletmemenin tek çaresi organik tarıma geçmektir. Sağlıklı gelecek, çocuk ve doğa istiyorsak organik tarım şart" dedi.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Victor Ananıas, Türkiye'nin organik tarım mevzuatı yeterli dünyadaki 25-30 ülkeden biri olduğunu ifade ederek, organik ürünlerin pazarlanmasının kolay olduğunu ifade etti. Dünyanın kurtuluşunun organik tarımda olduğunu kaydeden Ananıas, insanların artık dünyanın hayrına birşeyler yapmasının önemine işaret etti. Ananıas, şunları söyledi:

"Amerika'da 6 bin nükleer enerji santrali daha kurulacağı söyleniyor. Bütün dünya kalkınacakmış. Sınırsız enerji olacakmış. Bunu kim ne için kullanacak? Daha çok araba, daha çok sanayi ürünü üretilecek. Fakirle zengin arası daha çok açılacak. Gelişme ve para elden giden değeri geri getirmiyor. Biz organik tarım yapalım. Sağlıklı olalım. Toprağımızı zehirlemeyelim, kendimizi zehirlemeyelim."

Panelin ardından Çakmak Barajı havzasındaki 4 köyün 80 önder çiftçisine uygulanan projeden sonra organik tarıma geçtikleri ve çevrelerine örnek oldukları için katılım sertifikası verildi.

(AG-SA-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title