Haberler

Sakarya Abhaz Derneği Çalışmalarını Sürdürüyor

Güncelleme:

Sakarya Abhaz Kültür Derneği tüm coşkusu ile örgütlenme çalışmalarını sürdürüyor.

"Türkiye içerisinde Abhaz'ların en yoğun yaşadığı şehir ise Sakarya'dır"

Önceki gün oluşumunu yapan ve kısa adı SAD olan Sakarya Abhaz Derneği, tüm coşkusu ile örgütlenme çalışmalarını artırarak sürdürüyor.

Dernek kurma ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren sakarya Abhaz Derneği Kurucular Kurulu Yönetim Kurulu Başkanı Oral Kobaş (Bganba), 1864 Sürgünü sonrası Abhaz Diasporasının oluştuğu ana eksen, günümüzdeki sınırları ile Türkiye olduğu belirterek; "Türkiye içerisinde Abhaz'ların en yoğun yaşadığı şehir ise Sakarya'dır. Aynı zamanda Sakarya Abhaz kültürünün, Abhaz dilinin en yoğun yaşatıldığı şehir olarak da Abhaz Diasporasının en etkin merkezidir. Bu nedenlerle Abhaz halkının yardımlaşma ve dayanışmasını sağlamak, birlikte yaşadığı toplumların üyeleri arasında dostluk ve işbirliğini yaygınlaştırmak, kültürel ve sosyal sorunlarına çözüm üretmek, Abhaz Diasporasındaki politikaların oluşturulmasında söz sahibi olmak, üyelerine, topluma ve insanlığa çok yönlü hizmetler sunmak için Sakarya'mızda bir çatı altında toplandık. Halkımızdan aldığımız destekle 25 kişilik Kurucular Kurulumuzun imzalarıyla, Sakarya Abhaz Derneği'nin kuruluş bildirgesini Sakarya Valiliğine takdim ederek kuruluşumuzu gerçekleştirdik" dedi.

Kobaş: "Kuruluş tarihimiz bizim için milattır"

Dernek binasında yapılan ve Sakarya İli yerel örgütlenmelerinden çeşitli derneklerin temsilcilerin de hazır bulunduğu Sakarya Abhaz Derneği Yöneticileri yaptıkları iki aşamalı yönetim kurulu toplantısında, çeşitli kararlar aldı. Sakarya için bir çok çalışmalara imza atacaklarını ifade eden Sakarya Abhaz Derneği Başkanı Oral Kobaş Bganba, "21 Şubat 2014 derneğimizin yasal olarak kuruluş tarihi, bizim için milattır. Hiç kimse tereddüt etmesin Abhaz örgütlenmesi bir zorunluluk bir ihtiyaçtı, yapılması gerekli idi. Gerekleri konusunda bir şey söylemeye gerek yok, hepiniz bilgi sahibisiniz. Bu yapılanma için çok sabrettik. 4 yıl bekledik Sakarya özelinde var olan, bundan sonra da olacak olan tüm sivil toplum örgütleri bizim teşkilatlarımız olup, günü vakti geldiğinde her bir kurum ile birlikte işler yapacağız. Kimsenin tereddüdü olmasın bu kurumlar bizim kurumlarımızdır" dedi.

Verilen destekten çok memnunuz

Örgütlenme çalışmalarına büyük önem verdiklerini ifade eden Sakarya Abhaz Derneği Teşkilat Sorumlusu Hakan Metin Mercan Abdılyıpa (Chkotua), "Sakarya ilini 4'e böldük örgütlenme çalışmalarını planlanan takvim doğrultusunda yürütüyoruz, kurucular kurulu ve planlanan yönetim kurulu sayısı ve icra kurulu yapılanmalarını değerlendirdiğimizde başlangıçta amaçladığımız hedef üye sayısının az olduğunu yaptığımız mahalli toplantılarda gördük. İlimizde yaşayan Abhaz halkının Abhaz yapılanmasına verdiği destek karşısında mutlu olduk" diyerek Mayıs sonu itibariyle yapmayı planladıkları 1. Olağan Genel Kurulunu 1000 üyeli katılımlı olarak gerçekleştireceğiz, Daha sonra giderek büyümeyi hedefliyoruz. Örgütlü yapımızla Diasporanın ve Abhazya'nın beklentilerine yönelik çalışmalar içerisinde olacağımızın bilinmesini istiyoruz" dedi.

Federasyonumuz sabır ve sağduyu ile bekledi

Toplantıya katılan davetliler Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Ülkü Yıldız Ashuba yaptığı konuşmasında "Adapazarı Bölgesini Federasyonumuz kuruluş aşamasından bu yana yakından gözlemlemekteyiz. Mevcut olan Kafkas Kültür Derneğimizin yaklaşımlarından dolayı uzun zamandır Federasyon olarak bölgede çalışma yapma imkanı bulamadık. Derneğe rağmen dışarıda herhangi bir çalışma yapmayı uygun bulmayıp kendileri ile uzun ve sabırlı bir süreçte diyalog geliştirmeye çalıştık. Federasyona üye olunsun olunmasın davamızda birlikte hareket etme konusunda herhangi bir gelişme gösteremedik. Bütün bu olumsuz geri dönüşlere rağmen, bölgedeki örgütlenmenin şeklini yine bölge halkının, kendisinin belirlemesi uygundur kararı ile en ufak bir müdahalede bulunmadık, hatta aynı sebepten olabilecek desteklerini de esirgemek zorunda kalmıştır. Yaklaşık 4 yıl süren bu sabırlı ve özverili bekleyişten sonra bölge halkı kendi iradesi ile bu yapılanmaya karar vermiştir. Şu bilinmeli, incelenmeli ve gözlemlenmelidir ki Abhaz Dernekleri Federasyonu yapılanması ve işleyişi ile artık komik sayılabilecek ayrılıkçı tarifinin yakınından bile geçmemektedir. Bu art niyetli yaklaşımdan beslenen her kim varsa bütün kardeş halkların günahı vebali boynundadır. Sakarya da inkişaf eden bu yeni yapılanma gösteriyor ki heyecanı, sinerjisi ve önünde bekleyen sıralı işleri ile son derece aktif bir yapılanma olarak ortaya çıkmıştır. Bu yapı ile hepimizi mutluluk verici güzel beraberlikler beklemektedir. Kuruluş aşamasına kadar sabır ve sağduyu ile beklemiş olan Federasyonumuz şu dakikadan itibaren, yaşlı büyük küçük gençlerimiz üye derneklerimiz ile beraber maddi manevi top yekun yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz."diyerek konuşmasını tamamladı.

3 bin 877 kişiye ulaştık

Abhaz Haber Yayın Sorumlusu, Abhaz Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi de olan Özen Sanbay Atsanba Abhaz Haber yayın sitesinin dünyada beş kıta tarafından izlendiğini, haberin niteliğine göre bir saatlik zaman dilimi içinde 1den 3 bin 800 kişiye ulaşan izleme tespit edildiği bilgisini paylaşarak. 23 Nisan etkinliklerinden 3 bin 877 kişiye ulaşan "Abaza" Çocuk Grubunun katılacağı duyurulan haberi örnek olarak gösterdi. Özen Sanbay Atsanba konuşmasının devamında Abhaz Haber web sitesinin sahibi tüm Abhaz ve K.Kafkas Halklarının mensuplarıdır. Telefonunun 24 saat açık olduğunu tüm kardeş halkların emrinde olduğunu ifade etmiştir. Bilinmesi istenilen tek şey Abhaz Haber Abhazya lehinde taraftır" dedi.

Sürpriz yaptı

Diğer katılımcıların da iyi niyetli sevgi ve umut dolu konuşmaları sonrasında, Abhaz Dernekleri Federasyonu Derneklerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Abhaz Kültür Derneği Başkanı Hakan Ander Beygu bir sürpriz yaptı. Hakan Ander Beygua Abhaz Derneğinde yöneticilik yapmanın ne demek olduğunu iyi bildiğini, bu kutsal görevi ifa ederken hangi zorluklarla, imkansızlıklarla karşı karşıya olduğu yaşayarak bildiğini, Sakarya Abhaz Derneğinin Lokomotif derneklerimizden biri olacağını bu dernekten çok umutlu olduğunu çok şeyler beklediği ifade ile bundan böyle maddi manevi her türlü destek olacağını söyleyerek, kurucu üyelerine başarılar temenni eden Ağabeyi Şansal Büyüka Beygua'nın ve kendisinin katkıları olan (Diz üstü Bilgisayar, 3D Geniş ekran ful fonksiyonlu televizyon, Faks, fotokopi özellikleri olan renkli yazıcı, Telefon makinesi vs çeşitli ebatlarda Abhaz ve Türk Bayrağı ile derneğe gelir getirici olarak düşünülen çok miktarda kitap) armağan ederek başarı temennisinde bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Sakarya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title