Haberler

Restorasyonu Durdurulan Sivas Kongresi Binası Deforme Oldu

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 'Milli Mücadele Karargahı' olarak kullanılan Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi 2013 yılının Nisan ayında restorasyona alındı.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye tarafından 'Milli Mücadele Karargahı' olarak kullanılan Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi 2013 yılının Nisan ayında restorasyona alındı. Hazırlanan projenin Milli Saraylar Bilim Kurulu'ndan geçmemesi nedeniyle yaklaşık 6 ay önce restore çalışmaları durdurulurken, binanın dış cephesi deforme oldu.

Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı 4 Eylül 1919'da yapılan Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan o dönemin Sivas Lisesi, günümüzün Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, 10 Ocak 2011'de imzalanan protokol ile Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredildi. 122 yıllık tarihi bina daha sonra İl Özel İdare Müdürlüğü bünyesinde açılan ihale ile 2013 yılının Nisan ayında restorasyona alındı. Ancak buradaki çalışmalar, Milli Saraylar Bilim Kurulu'nun müzeyle ilgili hazırlanan son projeyi onaylamaması nedeniyle durduruldu. Çeşitli eksiklikleri nedeniyle 5 kez kurul önüne çıkan proje onaylanmazken, yaklaşık 6 aydır herhangi bir çalışma yapılmayan müze binasının dış cephesi zarar görmeye başladı. Binanın yüzeyindeki yapıyı oluşturan taşlarda kopma ve dökülmeler, merdivenlerinde kırıklar oluştuğu görüldü.

OCAK AYINDA RESTORASYONA DEVAM EDECEĞİZ

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, müzedeki çalışmaların Ocak ayında yeniden başlayacağını ifade ederek şunları söyledi Kongre binası 2 yıldır gündemimizde. Şu an 1'inci etap bir restorasyon gerçekleştirdik. 2'inci etapta ise bir duraksama yaşadık. Bunun sebebi de iç teşhir tanzim projemizin bilim kurulu tarafından onaylanmaması. 30 Eylül 2014'de TBMM Başkanımız Cemil Çiçek'in başkanlığında Ankara'da yapmış olduğumuz son toplantıda bir strateji değişikliği yaparak bu konuda, iç teşhir tanzim dizayn projesinin bir ayı bölerek kalan restorasyonu tamamlayıp ve çevre düzenlemesini işin içine alarak inşallah yeni bir yol haritası çizip konuyu neticelendirmek istiyoruz. Bugün sabah arkadaşlarımızla yaptığımız son değerlendirme toplantısında da süreç çok hızlı şekilde devam ediyor. 16 Aralık'ta bilim kurulunca yapılacak olan değerlendirme toplantısı ve akabinde kurul sonrası alınacak nihai kararlarla inşallah Ocak ayında tarihi kongre binamızla ilgili kesilen restorasyonun devamını sağlayacağız. Bizim temel gayemiz ve hedefimiz müzeyi 4 Eylül 2015 tarihine yetiştirmek. Bütün öngörümüz, bütün planlamamız ve çalışmamız buna yönelik. Şu anda çevre düzenlemesiyle ilgilide proje alım ihalesine çalışıyoruz. Onunla ilgili işlemleri arkadaşlarımız hızlandırdı. Yeni yapılacak olan kent meydanı projesine entegre bir şekilde kongre binamızın da çevresine inşallah güzel bir görünüm kazandıracağımızı düşünüyoruz.

1 YILLIK GECİKME OLDU, TELAFİ EDECEĞİZ

Ayhan, restorasyonda yaşanan gecikmenin farkında olduklarını belirterek şöyle dedi Bu gecikme, telafisi güç ve imkansız durumların ortaya çıkmaması adına titizlikle, dikkatli ve hummalı bir çalışmadan kaynaklanan bir gecikme oldu. Çünkü normal bir inşaat değil. Geçmişe yönelik bir sorumluluğumuzdan kaynaklanan ve sayın valimizin hassasiyetle üzerinde durduğu bir proje olması nedeniyle 1 yıllık bir gecikme oldu. Ama ilerleyen dönemlerde, 'keşke şu yapılmasaydı, keşke aceleci davranmasaydık, böyle bir hata yapmasaydık' gibi cümleler söyleme lüksümüz yoktu. Bunun için biraz geciktik. Ancak bunu telafi edeceğiz. 4 Eylül 2015'te yeni yüzüyle kongre binamızı veya diğer adıyla 4 Eylül Atatürk Milli Mücadele Müzemizi hizmete sokacağımızı düşünüyoruz.

ESASLI BİR ZARAR SÖZ KONUSU DEĞİL

Ayhan, aksayan restorasyon döneminde binanın dış cephesinin zarar gördüğü yolundaki eleştirilere ise şöyle cevap verdi

Dış cephede esaslı bir zarar söz konusu değil. Mevcut branda, fiziki yapıyı sıkınıtıya sokacak ve onu deforme edecek bir durumda değil. Ancak dış cephe püskürtme ve kumlama gibi özel bir yöntemle, tarihi yapıyı tahrip etmeyen bir yöntemle temizlenecek. Deforme olan kısımlar ise restore edilecek. Yani dış cephemizle ilgili esaslı bir restorasyon yok. Temizleme ve dış cephede deforme olan kısımların tamiratı veya restorasyonu yapılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Salih Ayhan Eylül Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

doğruya doğru:

sivasta hangi bina, medrese, caminin restorasyonu tamamlanmışki? hepsi yarım yamalak ortada kaldı. ne vali, ne belediye başkanı ne kültür bakanlığı bu olayla ilgileniyor ve tarih oralarda çürüyor. . . . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title