Haberler

Mısır'da Anayasa Referandumuna Doğru

El Ezher, yeni anasaya taslağı için yapılacak referanduma katılmanın "ulusal ve dini bir görev" olduğunu belirtti.

Mısır'daki El-Ezher Kurumu, yeni anasaya taslağı için 14-15 Ocak 2014'te yapılacak referanduma katılımı, "ulusal ve dini bir görev" olarak nitelendirdi.

Ezher'den yapılan yazılı açıklamada, "Anayasa referandumuna katılmanın haram olduğu yönündeki fetvalar şaz hükmündedir. Bu şeriata aykırı, İslam dini ile bağdaşmayan bir tutumdur. Referandumda oy kullanmak ülkenin çıkarları gereği ulusal bir görev olmakla birlikte Makasıd'uş-Şeria (İslam dininin maksatları, hedefleri) gereği de elzemdir" denildi.

Açıklamada, Mısır halkına referanduma katılmaları çağrısında bulunularak, "Mısır halkı bu gibi tarihi anlarda kendi geleceğini belirlemeli. Ülkesini içinde bulunduğu çalkantı, karışıklık ve karmaşadan sıyırarak yapıcı, güvenli ve istikrarlı bir sürece taşımalı" ifadelerine yer verildi.

Bazı Ezher alimlerini bünyesinde barındıran "Darbeye Karşı Alimler Cephesi", "hayır" oyu kullanılacak olsa dahi söz konusu referanduma katılımın dinen caiz olmadığı yönünde resmi açıklama yayımlamıştı.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi de referanduma yönelik aldığı boykot kararını bugün resmen kamuoyuna duyurmuştu.

Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri müdahale ile askıya alınan 2012 anayasası üzerinde yapılan düzenlemelerin ardından hazırlanan 247 maddelik yeni anayasa taslağının 14-15 Ocak 2014'te referanduma sunulacağını açıklamıştı. - Kahire

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title