Haberler

Mısır'da 528 Kişinin İdama Mahkum Edilmesi

Başbakan Yardımcısı İşler: "(TBMM'de yayınlanan ortak bildiri) Böyle bir konuda ilkesel tavır sergileyerek bu idam kararlarının kınanması Türkiye açısından onur ve şeref meselesidir" "TBMM'nin ortak bir karar alarak, tüm partilerin katılımıyla ortak deklarasyonla idam kararlarını kınaması anlamlıdır" "İnsanlık suçu işleniyor.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Mısır'daki idam kararlarıyla ilgili TBMM'de tüm siyasi parti temsilcilerinin ortak imzasıyla yayımlanan bildiriye ilişkin, "Böyle bir konuda ilkesel tavır sergileyerek bu idam kararlarının kınanması Türkiye açısından onur ve şeref meselesidir" dedi.

İşler, TRT'de katıldığı programda, Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesine ilişkin soruları yanıtladı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan, tüm siyasi parti temsilcilerinin ortak imzasıyla yayınlanan ve Mısır'da verilen 528 kişiye verilen idam kararlarını şiddetle kınayan ortak bildiriye ilişkin soru üzerine İşler, şunları söyledi:

"Bu bildirinin yayımlanmasının çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Darbelerden çok çekmiş bir ülke olarak Mısır'daki darbe konusunda çok önemli tavır sergiledik. En güçlü ses ve en güçlü seda bizden çıktı. Türkiye darbelerden çok çekti. Her darbe sonrası 10 yıl geriye gittik. Kendimiz için istemediğimiz bir şeyi Mısırlı kardeşlerimiz için de isteyemeyiz. Tavrımız çok netti hükümet olarak. Sayın Başbakanımız çok net açıklamalarda bulundu. Bu Mısır'daki darbecileri çok rahatsız etti."

AB'nin, ABD'nin ve Batı'nın idamlar karşısındaki tavrını "etkisiz ve cılız" olarak nitelendiren İşler, bu tavırların darbecileri teşvik ettiğini ve cesaretlendirdiğini söyledi.

Darbecilerin onlardan aldıkları zımni destekler neticesinde meydanlarda binlerce insanı öldürdüğünü ifade eden İşler, "Yetinmediler Hürriyet ve Adalet Partisi mensuplarını hapse attılar. Müslüman Kardeşlerin yöneticilerini başta Mursi olmak üzere hapse doldurdular. Göstermelik bir mahkeme kararıyla yarım saat içinde idam kararları çıktı. En sert açıklamalar bizden geldi. Başbakanımız Keçiören'de yaptığı mitingde idamlara tepki gösterdi ve AB'ye 'sizin sesiniz çıkmıyor' şeklinde eleştirilerde bulundu" ifadelerini kullandı.

"İnsanlık suçu işleniyor"

Mısır'daki idam kararlarını tasvip etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan İşler, şunları kaydetti:

"İnsanlık suçu işleniyor. Demokrasi katledildi, cinayet işleniyor. Buna maalesef modern dünyanın tepkisiz kalması darbecileri cesaretlendiriyor. TBMM'nin, geçmişte darbelere maruz kalan ve kapısına kilit vurulan TBMM'nin, ortak bir karar alarak tüm partilerin katılımıyla ortak deklarasyonla idam kararlarını kınaması anlamlıdır. Ben TBMM'de bulunan bütün grupları ve bütün grup başkanvekillerini tebrik ediyorum. Böyle bir konuda ilkesel tavır sergileyerek bu idam kararlarının kınanması Türkiye açısından onur ve şeref meselesidir. Ben de onlara tebriklerimi iletiyorum, atılan adım çok önemli adımdır." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Emrullah İşler Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title