Haberler

Makedonya'da Üniversite Öğrencileri Devlet Sınavına 'Hayır' Dedi

Güncelleme:

Makedonya Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığının yüksek öğretimde devlet sınavı yapılmasına tepki gösteren üniversite öğrencileri protesto yürüyüşü düzenledi.

Makedonya Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı'nın yüksek öğretimde devlet sınavı yapılmasına tepki gösteren üniversite öğrencileri protesto yürüyüşü düzenledi. Eğitim kalitesinin yükseltilmesi için üniversitelerde devlet tarafından yeterlilik sınavı yapılması kararına öğrenciler tepki gösterdi.

Makedonya hükümeti, devlet sınavıyla öğrencilerin bilgisini test ederek kaliteyi artırmayı hedeflediğini açıkladı. İkinci ve dördüncü üniversite yılında olmak üzere öğrencilerin iki kez test edilmesi planına öğrencilerden tepki geldi. Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ve Eğitim Bakanı Abdülhakim Ademi'nin öğrenci protestolarının arkasında ana muhalefet partisi Sosyal Demokratlar Birliği olduğu iddiasına karşı üniversite öğrencileri bir çağrı yayınladı. Protesto yürüyüşünü tertipleyen öğrenci genel kurulu yayınladığı çağrıda, yürüyüşün partiler üstü olduğunu göstermek için, partililerin değil öğrencilerin ve velilerin katılmasını istedi.

Yürüyüş esnasında parti sembollerinin yer almamasını, polise karşı provokativ hareketlerde bulunulmamasını, özel kişi ve kamu malına zarar verilmemesi özellikle dile getirildi. Yeni sınav sisteminin gündeme gelmesinden rahatsızlık duyan binlerce öğrenci pankart ve sloganlarla Üsküp'teki Kiril ve Metodi üniversite binasından yürüyüşe geçti. Diğer üniversitelerden de sınava karşı olduklarını dile getirmek için çok sayıda öğrenci protesto yürüyüşüne katıldı.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen yürüyüşe Kalkandelen ve Manastır üniversitelerinden de çok sayıda öğrenci katıldı. "Burası pazar değil, kötü reformlara dur, biz öğrenciyiz, yarış atı değiliz" yazılı pankartlar taşıyan öğrenciler, 'Başaracağız, hangi güç öğrencilerin sesini durduracak' sloganlarıyla Meclis binası önünden geçerek Başbakanlık binasına kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında çok sayıda veli tarafından ve halktan alkışlarla öğrencilere destek verildi. Yapılan açıklamayla protesto yürüyüşü sona erdi.

Devlet sınavına hayır yürüyüşüne katılan Ekonomi fakültesi öğrencisi Fatih Ali, yıl boyunca emeklerinin hiçe sayıldığını ve bu sınavla bölünmeye çalışıldığını ifade etti. Tiyatro sanatçısı Firdaus Nebi de bu protestoya destek vererek, "İkinci ve dördüncü yıldan sonra devlet sınavına girmenin doğrudan doğruya üniverstenin iç işlerine karışmak olduğunu, kendi işlerini kendilerinin yürütebileceğini" ifade etti. Nebi, öğrencilerin kendi özgürlüklerini aramak ve bulmak için burada bulunduklarını ve kendisinin de destek vererek katıldığını söyledi.

Hukuk fakültesinin öğrencisi olan Ümmügülsüm Yusufoska ise, Biz öğrenciyiz, yarış atı değiliz, biz öğrenciler geleceğin mimarlarıyız ve devlet tarafından bizim düşüncelerimize de saygı duyulmasını istiyoruz" dedi. Öğrenci velisi olarak protestoda yer alan Maksut Ali, hükümetin denetim edeceği bir sınav söz konusu olduğunu, devletin, bakanlığın ellerinde çeşitli kontrol mekanizmaları olduğu için bu sınava ihtiyaç görülmediğini ifade etti. - P

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nikola Gruevski Makedonya Üsküp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title