Haberler

KCK davasında yargılanan sanıkların tahliyesini talep edecek -

Diyarbakır Barosu, KCK ana davasında tutuklu yargılanan, aralarında milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle, belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ile avukatların da bulunduğu 94 sanık hakkında tahliye talebinde bulunacak.

Diyarbakır Barosu, KCK ana davasında tutuklu yargılanan, aralarında milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle, belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ile avukatların da bulunduğu 94 sanık hakkında tahliye talebinde bulunacak.

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararı ile CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve 4'ü BDP'li biri bağımsız 5 tutuklu milletvekilinin tahliyesinin ardından Diyarbakır Barosu, KCK ana davasında yargılanan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle, belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ile avukatların yer aldığı tutuklu 94 sanıkla ilgili yargılandıkları Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye edilmeleri için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor.

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Cihan Aydın, AA muhabirine, Anayasa Mahkemesinin tutuklu milletvekillerinin tahliyelerine ilişkin başvurularını çok hızlı bir şekilde inceleyerek karara bağladığını hatırlatarak, karar ile biri bağımsız, 4'ü BDP'li tutuklu 5 milletvekilinin tahliye edilmesinin ardından KCK ana davasında yargılanan tutuklu müvekkilleri için de kararın emsal olacağını düşündüklerini söyledi.

"Anayasa Mahkemesinin 'tutukluluklarının makul süreyi aştığı' ve 'seçilme haklarının ihlali' gerekçesi ile milletvekilleri ile ilgili kararı emsal göstererek KCK ana davasında yargılanan tutuklu 94 sanığın tahliye edilmesi için Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulunacağız" diyen Aydın, taleplerinin reddedilmesi halinde karara ilişkin üst mahkeme olan Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulunacaklarını belirtti.

Aydın, üst mahkemenin de itirazı reddetmesi halinde tutuklu 94 müvekkilleriyle ilgili Anayasa Mahkemesine zaman kaybetmeden tahliye talebinde bulunacaklarını kaydetti.

Tutuklu yargılanan 94 müvekkilleri arasında belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ve meslektaşlarının da bulunduğuna dikkati çeken Aydın, "Tutuklu 94 müvekkilimizin tahliyesi için Anayasa Mahkemesine göndereceğimiz dilekçelerde bu davaların öncelikli olarak görülmesi yönünde tedbir talebinde de bulunacağız. Anayasa Mahkemesinin iç tüzüğün 73. maddesine göre gerekli görmesi halinde bazı başvuruları öncelikli olarak görüp karara bağlayabiliyor" diye konuştu.

- Özel Yetkili Mahkemeler

Özel Yetkili Mahkemelerin hukuksal konumunu Anayasa Mahkemesinde tartışmaya açacaklarını ifade eden Aydın, şöyle dedi:

"Son dönemlerde Özel Yetkili Mahkemelerin tutumları, durumları ve hukuksal kararları kamuoyunda çok büyük tartışmalara yol açıyor. Bu nedenle Türkiye'de yeniden yargılanma konusu tartışılıyor. Anayasa Mahkemesine bu talebimizde Özel Yetkili Mahkemelerin hukuka aykırı mahkemeler olduğunu ifade edeceğiz. Bu kapsamda müvekkillerimizin tahliye edilmeleri konusunda taleplerimiz olacak."

Aydın, tutuklu 94 sanık hakkında Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye talebinde bulunmak için hazırlıklarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

- İddianameden

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca KCK ana davasına ilişkin hazırlanan 7 bin 578 sayfalık iddianamede, YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin de aralarında bulunduğu 94'ü tutuklu 175 sanık hakkında, "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak", "Terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" ve "Terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçlarından, 15 yıldan ağırlaştırılmış müebbete kadar değişen hapis cezaları isteniyor.

-diyarbakır barosu yönetim kurulu aydın

Kaynak: AA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Mustafa Balbay Cihan Aydın Hatip Dicle Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs İzban ücretsiz mi? 1 Mayıs İzban bedava mı? #129297 1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title