Haberler

Kayseri-Bıçakçı Şenay Abla

Bıçakçı Şenay ablaTrabzon Sürmeneli, dedesi, baba, kocası, çocukları bıçakcı 60 yaşındaki Şenay Karamahmutluoğlu, 45 yıllık hayat arkadaşı Adnan Karamahmutoğlu ile birlikte yıllardır bıçak üretiyor.

Bıçakçı Şenay abla

Trabzon Sürmeneli, dedesi, baba, kocası, çocukları bıçakcı 60 yaşındaki Şenay Karamahmutluoğlu, 45 yıllık hayat arkadaşı Adnan Karamahmutoğlu ile birlikte yıllardır bıçak üretiyor. Ürettikleri bıçakları, eşiyle birlikte fuarlarda, etkinliklerde birlikte satıyor. Kocasıyla birlikte 1 metrelik dünyanın en büyük çakısını yapan Şenay Karamahmutoğlu, Erkeğin yaptığı her işin alasını kadın da yapar. Bazı konularda kocama, çocuklarıma bıçakcılığı ben öğrettim. Zira benim dedem de babamda bıçakçıydı dedi.

Yaptıkları bıçakların sağlamlığı ve kalitesiyle övünen Şenay Karamahmutoğlu, bu meslekte kadın erkek ayrımı yapılmaması gerektiğini belirterek Karadeniz kadını yetenekli, çalışkan ve zekidir. Karadeniz'de hemen hemen her işi kadınlar yapar. O nedenle ata, dede, baba mesleğini öğrenmekte hiç güçlük çekmedim. Bir bey yaptığı zaman hanımlarda daha maharetli olur diye girdim bu işe. Dedem ve babam bıçakçıdır. 3 oğlum var onlarda bıçakçıdır. Kadınlar daha beceriklidir, erkekler 3-5 ay bıçakçılığı öğretiyorsa, ben 15 günde öğretirim diye konuştu. Bulaşık makinasına bıçak konulmamasını ve yıkanmamasını isteyen, Türkiye genelinde gezdiği fuar ve etkinliklerde Bıçakçı abla olarak tanınan Şenay Karamahmutoğlu, şu önerilerde bulunuyorYabancı bıçakların bazıları Türkiye'de üretilmektedir. Bizde bıçaklar uzun ömürlüdür. Çünkü sapı İnoks malzemeden yapılmıştır. Hiçbir bıçak bulaşık makinesine girmemelidir. Makine bıçağın ağzını köreltir. Defalarca uyarıyorum, ancak makine koymaya devam ediyorlar. Bazı kadınlarda aynı bıçağı kullanmaktan sıkıldıkları için makineye bıçaklarını atarak yenisi almak istiyorlar. Maalesef piyasa da çok fazla sahte bıçak markası var. Sürmene bıçağının temel özellikleri kaliteli olması, sağlamlığı, keskinliği, elde çeliğinin dövülmesi be yunus balığı yağı ile yağlanmasıdır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz Türkiye Trabzon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title