Haberler

İto Meclis Toplantısı... - Yönetim Kurulu Başkanı Yalçıntaş: - ''yönetim Kurulu Toplantısında Oda Çatısı Altında Hiç Arzu Etmediğimiz Olay Oldu. Yönetim Kurulu Olarak Bu Olayı Kendi İçimizde Halletmek Üzere Disiplin Kurulu'na Gönderdik''

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, 25 Temmuz tarihinde yapılan yönetim kurulu toplantısında oda çatısı altında hiç arzu etmedikleri bir olay yaşandığını belirterek, ''Yönetim Kurulu olarak bu olayı kendi içimizde halletmek üzere Disiplin Kurulu'na gönderdik'' dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, 25 Temmuz tarihinde yapılan yönetim kurulu toplantısında oda çatısı altında hiç arzu etmedikleri bir olay yaşandığını belirterek, ''Yönetim Kurulu olarak bu olayı kendi içimizde halletmek üzere Disiplin Kurulu'na gönderdik'' dedi.

Yalçıntaş, İTO Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Formula 1'in ikincisinin önümüzdeki günlerde İstanbul'da gerçekleşeceğini hatırlatan Yalçıntaş, Formula 1'in İstanbul ekonomisine çok şey kattığına inandığını belirtti.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Türkiye ziyaretine ilişkin olarak da Yalçıntaş, petrol fiyatlarının artmasıyla petrol üreten ülkelerin gelirlerinin 4 katına çıktığını ve bunun da o ülkeleri hem kendi ülkelerinde hem de başka ülkelerde yatırım yapmaya teşvik ettiğini söyledi.

Yalçıntaş, ''Sadece Katar'da aynı anda inşası devam eden 200 gökdelen var. İTO olarak inanıyoruz ki Türkiye'de bu artan zenginlikten payına düşeni mutlaka almalıdır. Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesi hem körfezdeki ülkeler hem de Türkiye için iyidir'' dedi.

İTO olarak daha önce Suudi Arabistan ve Umman'ı ziyaret ettiklerini söyleyen Yalçıntaş, ''İTO meclis üyeleri olarak bu gelen heyette bu kadar fazla işadamı varsa, muhtelif projelerle gelmişlerse ve burada iş görüşmelerinde bulunuyorlarsa burada İTO'nun da büyük katkısı vardır'' diye konuştu.

Bu sabah Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal ile dar kapsamlı bir toplantıya katıldığını bildiren Yalçıntaş, El Faysal'ın İTO meclis üyelerine, ''Türk işadamları bilsinler ki biz çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Şu anki kralın göreve gelmesinden bu yana ciddi reformlar yapmaya başladık. Bu atılımımıza Türk iş dünyası ile devam etmek istiyoruz. Ülkeleri birbirine bağlayan en önemli bağ ekonomik bağdır. Biz Türk işadamları ile Türklerle özellikle ekonomik anlamda göz göze bakmak istiyoruz'' mesajını ilettiğini anlattı.

Yalçıntaş, Suudi Arabistan'da kralın isminin verileceği yeni bir şehir yapıldığına ve sadece altyapı projelerinin toplamının 20-25 milyar doları bulacağına dikkat çekti.

-''BENİ RANTA PRİM VERMEKLE İTHAM ETTİLER, İNCİNDİM''-

25 Temmuz tarihinde İTO Yönetim Kurulu toplantısında yaşanan olaya da değinen Yalçıntaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Yönetim Kurulu toplantısında oda çatısı altında hiç arzu etmediğimiz, tatsız olay oldu. Bu olayın tarafı olan arkadaşlarımızdan biri olay olduğundan dolayı üzüntülerini belirtip yönetim kurulundan da özrünün kabul edilmesini beyan etti. Diğer arkadaşımız da bu olaya sakin ve soğukkanlı bir şekilde yaklaştı. Biz de Yönetim Kurulu olarak bu olayı kendi içimizde halletmek üzere Disiplin Kurulumuza ilettik. Ben de bir yazıyla olayı disiplin kurulumuza gereğinin yapılması için gönderdim.''

İTO meclis üyelerinin konuşmasının ardından tekrar söz alan Murat Yalçıntaş, ''Burada konuşan bazı arkadaşlarımız rant ve yolsuzluktan bahsettiler ve satır arasında ranta yolsuzluğa prim vermek, rant dağıtıp paylaşmakla itham ettiler ve de incindim. Benim buna vereceğim cevabım var. Bu cevabı da bu toplantıda vermeyeceğim. Önümüzdeki toplantıda isimlerle rakamlarla konuşacağım'' dedi.

-ERDOĞAN'IN KATILACAĞI MECLİS TOPLANTISI-

Şimdiye kadar haram yemediğini, bilerek hiç kimseye haram yedirtmediğini anlatan Yalçıntaş, bir sonraki meclis toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağını da söyledi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'ne bir bina alınmasına karar verdiğini belirterek İTO olarak 10 milyon YTL'ye kadar katkıda bulunmak üzere meclis üyelerinden yetki isteyen Yalçıntaş, ''Bina alınırsa, bir miktar katkıda bulunmak istiyoruz. O binada bizim de bir hissemiz olsun ve adımız geçsin istiyoruz'' dedi.

Meclis üyeleri de oylama yaparak bu konuda İTO Yönetim Kuruluna yetki verdi.

-TOKALAŞMA TALEBİNE CEVAP GELMEDİ-

Toplantıda söz alan İTO meclis üyesi Gülümser Yıldırım, yönetim kurulu üyeleri arasında yaşanan olayla ilgili analiz yapmak üzere dün akşam bir kısım İTO meclis üyesiyle bir araya geldiklerini belirterek, ''Birçok meclis üyesi bu olaya çok üzüldü. İTO Türk toplumuna rehber bir kurumdur. Bu güzide sivil toplum camiasının taşıdığı vizyon ve misyon gereği bu tür olaylar olmamalı. Her şeyin çözümü meclis çatısı altında olmalıdır. Başarı ya da başarısızlık varsa bu meclise aittir, yani hepimize aittir'' dedi.

Yıldırım, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Barlak ve Ali Kopuz'u kastederek ''Bu nedenle her iki arkadaşımızın meclisimizin huzurunda tokalaşmasını talep ediyorum'' diye konuştu.

Gülümser Yıldırım'ın bu talebine cevap gelmedi.

Gülümser Yıldırım, bütçe komisyonu başkanının niçin istifa ettiğinin de İTO Meclisine açıklanmasını istedi.

-''BURADA BİR AİLEYİZ''-

Toplantıda söz alan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Barlak, Yönetim Kurulu olarak 2 binden fazla karar aldıklarını, burada da sadece 7-8 itirazda bulunduklarını, bu itirazların da hiç bir zaman tekli olmadığını söyledi.

Başkasının kendisi hakkında istifa kararı vermesine katiyen müsaade etmeyeceğini, istifa kararını kendisinin verebileceğini belirten Barlak, ''Burada bir aileyiz. Ben bu aileye inanıyorum. Ben her zaman kurumu korumaya çalıştım. Bu şekilde gerçekten basında çıkmasına da çok üzüldüm. Burada mağdur olan da benim...'' dedi.

Konunun aile içinde çözülmesine saygı duyduğunu ifade eden Barlak, ''Olayı artık büyütmeye lüzum yok'' dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kopuz ise, ''Olay tatlıya bağlandı, disiplin kuruluna sevk edildi. Ben yönetim kurulundan böyle bir olay cereyan ettiği için özür diledim'' diye konuştu.

''Tokalaşacak mısınız?'' sorusuna, ''Arkadaşların talebi ama burada gerek yok'' yanıtını verdi.

-MERCEDES TARTIŞMALARI-

Toplantıda söz alan İTO Meclis üyelerinden Osman Deveci, daha önce basına da yansıyan yeni araç alımı konusunda ,''Sıkıntılı bir dönemde niye yeni araba alınsın, ben eski arabama biniyorum. Başkanımız da 99 model Mercedes'e binebilir. Bu konudaki olay basına kötü bir şekilde yansıdı'' dedi.

Zülfikar Tunç da, İTO'daki kavganın bir aile kavgası değil de bir rant kavgası olarak basına yansıdığını ifade ederek, ''Bu konuda Başkanımız bir rapor hazırdı. Bundan ben tatmin olmadım. İTO Meclisi görevini yeterince yapsaydı bu olaylar yaşanmaz ve basına yansımazdı'' diye konuştu.

Tunç, ''kavga olayını'' da şiddetle kınadığını belirtti.

Abdürrezzak Saybaşılı isimli üye ise 25 Temmuz günü olan talihsiz olayın basına yansımasından büyük rahatsızlık duydukların dile getirdi.

Natık Buda da ''İTO Yönetim Kurulu'nda meydana gelen olay ne olursa olsun bu itibara gölge düşürür. Sebep ne olursa olsun bunu telafi etmemiz, bu itibarı kurtarmamız lazım'' dedi.

-GAZETELERE SERVİS-

İsrafil Kuralay, ''İTO'nun itham edilmesi ile karşı karşıyayız. Öncelikle bu mesajları gazetelere kim servis ediyor bu soruyu sormamız lazım. Meseleleri burada konuşup tartışmamız lazım, kamuoyu önünde tartışarak İTO'nun itibarını zedelemeyelim. Yönetim kurulunda uyum sağlayamayan arkadaşımız istifa etsin ve meclis üyesi olarak bu kürsüde görüşlerini dile getirsin. Yönetim kurulu, meselelerini kendi içinde halletsin. Basına, İTO'ya yakışır şekilde çıksınlar'' şeklinde konuştu.

Üye Onur Soysal, bu tür tartışmaların aile içinde çözülmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title