Haberler

İnternet Sansürü Dünya Genelinde Yayılıyor

Dünyaca Ünlü Video Paylaşım Sitesi Youtube'a Türkiye'den Erişimlerin Durdurulmasıyla Başlayan 'İnternete Sansür' Tartışması, Açıklanan Bir Raporla Dünya Geneline Sıçradı.

Dünyaca ünlü video paylaşım sitesi YouTube'a Türkiye'den erişimlerin durdurulmasıyla başlayan "internete sansür" tartışması, açıklanan bir raporla dünya geneline sıçradı.

Harvard Hukuk Fakültesi ile Toronto, Cambridge ve Oxford üniversitelerinin ortaklaşa yürüttüğü OpenNet Initiative'in (Açık Ağ inisiyatifi) araştırma sonuçları açıklandı. Araştırmadan, iki düzineden fazla ülke tarafından uygulanan internet sansürünün oldukça hızlı bir şekilde yayıldığı ve daha geniş içeriği kapsayacak şekilde arttığı vurgulandı.

Söz konusu araştırmanın sonuçlarını yayınlayan Financial Times gazetesi uyarının, YouTube'a Türkiye'den konulan engellemenin yaklaşık bir hafta sonrasında geldiğine dikkat çekti. Haberde, Türkiye'nin YouTube yasağı "dünya genelinde kabul edilen bir siteye yönelik en gözle görülür saldırı" olarak değerlendirildi.

40 ÜLKE İNCELENDİ

Altı ay boyunca 40 ülkedeki sansür uygulamalarının incelenerek yapıldığı belirtilen araştırmada, "ters yönde" bir eğilim olduğu ve yasakların yaygınlaştığı ifade edildi.

Araştırmanın başında bulunan isimlerinden Toronto Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ronald Deibert, 10 ülkenin internet konusunda "yaygın engelleyici" olduğunu söyledi. Deibert, bu ülkelerin başında Çin, İran, Suudi Arabistan, Tunus, Burma ve Özbekistan'ın bulunduğunu kaydetti.

Bu ülkelerde yeni sansür tekniklerinin de geliştiği vurgulanan araştırmada, bu yasaklara örnek olarak Çin'in Wikipedia'ya , Pakistan'ın Google blog servislerine uyguladığı sansür gösterildi. Araştırmada, bazı anahtar kelimelere karşı da sansür uygulandığı ifade edildi.

İŞTE TÜRKİYE PARAGRAFI

Konuyla ilgili gazetede yayınlanan "sansür haritası"nda, Türkiye'nin üzerine gelindiğinde ise şu yazıyla karşılaşıldı:

"Türkiye - İnternet kullanıcısı: 16 milyon. İnternet yaygınlığı: yüzde 21.

Bu ayın başında YouTube'a erişim ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret eden bir videonun ortaya çıkması nedeniyle birkaç gün durduruldu".(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title