Haberler

Hocalı Katliamının 25. Yılı

Hocalı Soykırımını Tanıtma İçtimai Derneği yöneticileri ve Azerbaycanlı gazeteciler, 25. yılında Hocalı katliamını İzmir Medya Platformu üyelerine anlatarak destek istedi.

Hocalı Soykırımını Tanıtma İçtimai Derneği yöneticileri ve Azerbaycanlı gazeteciler, 25. yılında Hocalı katliamını İzmir Medya Platformu üyelerine anlatarak destek istedi.

Dernek yetkilileri, Kordon'daki bir kafede gerçekleşen buluşmada Ermenilerin 26 Şubat 1992'de yaptığı Hocalı katliamını anlattı.

Çocukluğu, katliamın yapıldığı Hocalı'da geçen ve bu savaşa tanıklık eden şehit ablası Rana Hudiyeva, katliamın bütün dünyaya duyurulması noktasında Türk kamuoyundan destek beklediğini söyledi.

Hudiyeva, Hocalı'nın Azerbaycan'ın en güzel şehirlerinden biri olduğuna dikkati çekerek "25 yıldır biz Hocalısız yaşıyoruz. Ben bir Hocalılıyım. Hocalı, babamın mezarının olduğu topraktır, çocukluğumun geçtiği topraktır. Dünya bu soykırımı tanısın ve Hocalı, Ermenilerden alınarak yeniden gerçek sahiplerine verilsin." dedi.

Azerbaycanlı gazeteci-yazar Günel Yusufgızı da savaş bölgesinden olduğunu ve çocukluğunun Ermenilerin kurşunları altında geçtiğini anlatarak şöyle devam etti:

"Azerbaycan halkının yarası olan Hocalı soykırımının dünyaya duyurulmasında bizlerle birlikte 25 senedir Türk basını hep yanımızda oldu. Umarım bundan sonra da Hocalıların sesini Azerbaycan ve Türkiye iki kardeş el ele dünyaya layığınca duyurmaya çalışacağız. Hocalılar, tam 25 yıldır kendi topraklarına hasretler, anne babalarının mezarına dahi gidemiyorlar. Benim çok büyük bir umudum var ki biz Türkler el ele vererek, bu katliamı tüm dünyaya anlatacağız. Tek Hocalı katliamı değil tüm Türklere karşı yapılan katliamları duyurmalıyız. Ermeniler, olmayan bir soykırımı bütün dünyaya anlatırken bizler 21. yüzyılın başında yaşanmış bu katliamı dünyaya anlatamıyoruz."

İzmir Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan da Azerbaycanlı dernek üyelerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Azerbaycan'ı hiçbir zaman yabancı görmediklerini, Azerbaycan ile tek millet iki devlet olunduğunu aktaran Kaplan, "Bizler 1992 yılında kardeş ülke Azerbaycan'da yaşanan bu büyük soykırımı dilimiz ve kalemimiz döndükçe dünyaya anlatmaya devam edeceğiz." görüşünü kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Kaplan Azerbaycan İzmir Politika Güncel Haberler

title