Haberler

Gazze'deki Elektrik Kesintisi

Bölgedeki tahıl öğütme faaliyetleri kısmen durdu Gazzeli çocuklar, mum ışığında ders çalışıyor

Gazze'de günde 12 saate varan  elektrlik kesintisi, bölge halkının günlük hayatlarını zorlaştırırken, yoğun enerji tüketen tahıl öğütme fabrikaların faaliyetlerini de sekteye uğratıyor.

Gazze'deki Es-Selam Değirmeni sahibi Muhammed Avvad, AA muhabirine yaptığı açıklamada günde 12 saatten fazla yaşanan elektrik kesintilerinin yanı sıra akaryakıt sıkıntısının tahıl üretme faaliyetlerine ciddi zarar verdiğini dile getirerek, söz konusu alandaki üretimin yüzde 50 ila 70 oranında azaldığını ifade etti.

Elektrik kesintisi sırasında jeneratörlerin, tahıl öğüten fabrikaların çalışması için yetersiz kaldığını söyleyen Avvad, "Jeneratörler, ancak fabrikadaki bir öğütme makinasını 3 saat çalıştırabilecek kapasiteye sahip" dedi.

Avvad, piyasada var olan İsrail ve Mısır akaryakıtlarının da tükendiğine dikkati çekerek, "Bölgede faaliyet gösteren fabrikaların stoklarındaki akaryakıtlar, en fazla 3 hafta, eğer gerektiği gibi çalışırsa ancak 10 gün dayanır. Eğer bölgeye 6 saatten az elektrik verilirse, fabrikaların çalışmaları tamamen durur" diye konuştu.

Öte yandan Ebu Gali Tahıl Öğütme Şirketi Müdürü Sabri Ebu Gali ise bazı fabrikaların stoklarında yedek akaryakıt bulunmadığına işaret ederek, İsrail'den ithal edilen akaryakıtın pahalı olmasının yanı sıra piyasalarda bulunamadığını kaydetti.

Bölgedeki elektrik kesintilerinin devam etmesi halinde gelecek günlerde yerel pazarın ihtiyaçlarının karşılanamayacağını vurgulayan Ebu Gali, "Elektriklerin kesildiği saatlerin biraz daha artması durumunda çalışmalarımız tamamen duracaktır" şeklinde konuştu.

Gazze Gıda Sanayi Federasyonu'nun hazırladığı rapora göre, nüfusu 1,8 milyon olan Gazze'de ise günlük un ihtiyacı 500 ton iken, bölgedeki 7 değirmende günlük 220 ton un üretiliyor. Öte yandan fabrikalarda çalışan yaklaşık 500 işçi ise çalışmaların kısmen durmasından dolayı, işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya.

-Gazzeli çocuklar mum ışığında ders çalışıyor

Gazze'nin doğusundaki eş-Şücaiyye mahallesinde su ve elektirik kesintilerinin yaşandığı küçük bir evde hayatlarını sürdüren eş-Şami ailesi piyasada yaşanan sıkıntı nedeniyle yemek pişirmek için tüp dahi bulamıyor.

Ambargo nedeniyle çetin hayat şartları altında hayatlarını idame ettirmeye çalışan Filistinli 8 kişilik Şami ailesinin küçük çocukları yaklaşık 10 saat süren elektrik kesintilerinin yaşandığı vakitlerde derin bir sessizliğe gömülüyor. Ailenin okul çağındaki çocukları ödevlerini mum ışığında yapmak zorunda kalıyor.

Anne Meryem eş-Şami, Gazze'de elektrik kesintileri nedeniyle evlerde yangınların çıktığını hatırlatarak, kendilerinin de aynı durumu yaşamaktan endişe ettiğini söyledi.

Ailenin Şuruk (8) isimli küçük kızı, durumu "Okuldan döndüğümde biraz dinleniyorum hemen karanlık çöküyor. Annem derslerimizi yapmamız için mum yakıyor. Derslerim bitince çocuk kanallarını izlemek istiyorum ancak elektrikler uzun süre gelmiyor ve ben kardeşim Kasım ile elektriklerin gelmesini beklerken uyuyakalıyorum" ifadeleriyle anlattı.

Gazze'de yaşayan 1.8 milyon nüfusun 360 megavat elektriğe ihtiyaç duyduğu ancakbunun  sadece yaklaşık 200 megavatının sağlanabildiği belirtiliyor.

İsrail'in 2006'da Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırıda bölgedeki tek elektrik santralini bombalamasının ardından elektrikler, günde 8 saat kesilmeye başlamıştı. Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından Gazze'nin "dış dünyaya açılan kapısı" olarak tabir edilen tünellerin çoğunluğunun yıkılması sonucu başlayan akaryakıt krizi, elektrik santralinin durmasına ve söz konusu kesintilerin 12 saate kadar çıkmasına sebep oldu. - Gazze

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ateş Kuşları 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Kara Ağaç Destanı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 3 Mayıs Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 3 Mayıs Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Güneşten korunmak neden önemli? Güneş kremi kullanmazsak ne olur? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! En sevilmeyen burç hangi burç? En kötü burçlar hangileri? Kızılcık Şerbeti 61. bölüm canlı izle! Show TV Kızılcık Şerbeti yeni bölüm neler oldu? Yalı Çapkını CANLI İZLE! 3 Mayıs Yalı Çapkını 68. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! En etkili manipülasyon taktiği: Mağduru oynamak ne demek? MİRKETLER NEDEN ÖLÜR? Mirketler sevdiğini başkasıyla görünce ölür mü?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title