Haberler

Erzurum'da "Sarı Gelin Türküsü" Açıklaması

Silahlı Saldırı Sonucu Öldürülen Gazeteci Hrant Dink'in Cenazesinde "Sarı Gelin" Türküsünün Ermeni Türküsü Olarak Adlandırılıp Çalındığını İddia Eden Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Üyesi Kadınlar, Durumu Protesto Etti. Dernek Başkanı Zekiye Çomaklı, Sarı Gelin Türküsünün Özbeöz Erzurum Türküsü Olduğunu İfade Ederek, Sarı Gelinin Ne Ermeni Ne de Türk Olduğunu, Gürcü Kralı'nın Kızı Olduğunu S...

Silahlı saldırı sonucu öldürülen gazeteci Hrant Dink'in cenazesinde "Sarı Gelin" türküsünün Ermeni türküsü olarak adlandırılıp çalındığını iddia eden Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği üyesi kadınlar, durumu protesto etti. Dernek Başkanı Zekiye Çomaklı, Sarı Gelin türküsünün özbeöz Erzurum türküsü olduğunu ifade ederek, sarı gelinin ne Ermeni ne de Türk olduğunu, Gürcü Kralı'nın kızı olduğunu savundu.

Erzurum'da, Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği kadınları tarafından Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında hazırlanan "Sarı Gelin" bebekleri, bugün Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ETSO) görücüye çıkarıldı. Düzenlenen törenle bebekleri yapan 20 kursiyere sertifikaları verildi. Çok sayıda kadının katıldığı tören sonrasında Sarı Gelin türküsünün öyküsünü anlatan Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı, Hrant Dink'in cenazesinde Sarı Gelin türküsünün Ermeni türküsü olarak nitelendirildiğini söyleyerek durumu protesto etti. Sarı Gelin türküsünün Erzurum türküsü olduğunu, Sarı Gelin'in de Gürcü kızı olduğunu ifade eden Çomaklı, öyküyü şöyle anlattı:

"Sarı Gelin, Gürcü kralının kızı. Erzurum yöresinde Penek Kalesi'nde yaşıyorlar. Gürcü Kralı'nın sarı kızı ile o dönemlerde İslamiyet'i yaymak için gelen Şeyh Seneni birbirlerine aşık oluyorlar. Kral kızı vermeyince, bunlar kaçıyorlar. Allah-u Ekber Dağları'nın zirvesinde kralın adamları tarafından yakalanıp, öldürülüyorlar. Sarı kız ölürken yüksek sesle ve içten üç defa 'Allah-u Ekber' diye sesleniyor. Rivayete göre Allahu Ekber Dağları'nın adı da oradan kalma."

Gelin kelimesinin Türkçe bir kelime olduğunu kaydeden Çomaklı, "Sarı, Ermenice'de dağlı demektir. Sarı Gelin, özbeöz Erzurum türküsüdür. Hrant Dink'in cenazesinde bu türküyü defalarca çaldılar. Sarı Gelin türküsünün Ermeni türküsü olarak nitelendirilip, çalınmasını protesto ediyorum. O bir Ermeni marşı, türküsü değildir. Biz Anadolu kadınları olarak kendimize ait folklorik öğelerimizi kimseye bağış yapma gibi lüksümüz yoktur. Biz bunu bağış falan yapmayız. Ama kültür, müzik elbette ki evrenseldir. Kim söylerle söylesin, ancak Erzurum türküsü olarak söylenmelidir" dedi.

(AA-İRT-ÖZ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title