Haberler

"Bütün Şehir İçin Referandum Yapılmalı"

Güncelleme:

MHP'li Ali Uzunırmak, 13 ili büyükşehir kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısının, Türkiye'nin idari yapısı ile bağdaşmadığını söyledi.

TBMM İdare Amiri ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, 13 ili büyükşehir kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısının, Türkiye'nin idari yapısı ile bağdaşmadığını belirterek, "Bu kapsama alınacak illerde halka sorulması, referandum yapılması gerekir" dediTBMM İdare Amiri ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, 13 ili büyükşehir kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısının, Türkiye'nin idari yapısı ile bağdaşmadığını belirterek, "Bu kapsama alınacak illerde halka sorulması, referandum yapılması gerekir" dedi.

TBMM'de bir basın toplantısı yapan Uzunırmak, AKP iktidarının Büyükşehir Belediyesi Kanunu Tasarısı'ndan geri adım atmasını isteyerek, bu kapsama alınan illerde referandum yapılarak vatandaşın isteğinin dikkate alınması gerektiğini ifade etti. Tasarının yasalaşması halinde ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal ve yönetsel önemli sonuçlar doğuracağını söyleyen Uzunırmak şöyle devam etti:

"Bugün Türkiye'yi ve Türk tarihini, demokrasiyi çok yakından ilgilendirecek ve çok etkileyecek bir konuda bir araya gelmiş bulunuyoruz. Hepimizin bildiği gibi Türkiye'de idari yapı değiştirilmek isteniyor. Bu değişikliğin ekonomik, sosyal, kültürel etkileri olacaktır. Bütün şehir adıyla ama büyük kelimesinin sihrini siyasi algı olarak kullanabilmek için büyükşehir kılığına sokulmuş bir ucube yönetim metodunu, demokrasi dışı uygulamalarla halkta oy endişesi ile sayın başbakanın Türkiye gündemine getirdiği bir yapılanmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu uygulamanın ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi yönetsel sonuçları olacaktır. Bu kadar önemli bir yasa kamuoyunda hiç tartışılmadan seçim takvimi ve anayasal mecburiyetleri ile birleştirilerek hemen çok kısa bir zamanda Meclise getirilmiş ve hiç ama hiç tartışılmadan bu kadar etkili bir yasayı başbakan meclis çoğunluğuna dayalı çıkartmaya çalışmaktadır. Bu yasa halktan, toplumdan ve siyasetten gizlenmiştir. Ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi sonuçlarının olacağını söylemek zor değildir. Halka ekonomik yaptırımları çok geniş manada tecelli edecek bir yasadır."

Yasa içerisinde halka gelen yükümlülüklerin 5 yıl ertelendiğini dikkat çeken Uzunırmak, "Yani halk bu seçimlerde, bu yasa ile seçimlere gittiğinde arkasından gelecek olan Cumhurbaşkanlığı ve Genel seçimlerden sonra bile bu yasa ile hala iktidar tarafından kendine ne gibi yükümlülükler yüklediğini bilmeden bir seçime daha girecektir" dedi.

Köyde oturan vatandaşların yapı ruhsat harçlarından, çöp vergisine, atık su bedellerine kadar yeni birtakım vergilerle karşı karşıya kalacağını hatırlatan Uzunırmak şöyle devam etti:

"Aynı zamanda köylerde oturan vatandaşlarımız besicilik yaparken evinin bir köşesindeki ahırını köyün mücavir alanının dışına çıkartmak zorundadır. Bütün bunlar vatandaşımıza yeni yükümlülükler getirmektedir. Sosyal ve kültürel açıdan Türkiye'de çok önemli bazı beldeler vardır. Bu beldeler kent kimliğini kaybedecektir. Benim doğum yerim olan Akça 1867 yılında kurulmuş olan bir beldedir. Bu ve bunun gibi Türkiye'de birçok beldemiz vardır. Bu beldeler ilçe olma özelliğini kazanmış beldelerdir.

10.000 bin nüfusun üzerinde bulunan beldeler bulunmaktadır. Bunlar nüfus kaybetmemişlerdir, nüfusları artmıştır. Ekonomik büyüklükleri artmıştır ve bu beldeler kent kimliklerini kaybedeceklerdir. Bunlar mahalleye dönüştürülecektir. Köyler mahalleye dönüştürülecektir. Burada en önemli paylaşmak istediğim konu ise Türkiye'de federal yapının alt yapısı hazırlanan şehir devletlerine doğru bir gidiş vardır. Yani seçilmişler tarafından yerel kaynakların kullanılma iddialarının hayata geçirilmeye çalışıldığı federal yapıya Türkiye'de ki idari yapımızın yıllardır uygulanan tersine döndürülüşüne ve federal yapıya geçişin kent devletleri kurularak Türkiye'nin siyasi yapısına, vizyonuna ve uygulamalarına saptıracak ve Türkiye'yi sıkıntıya sokacak en önemli gerekçe burda yatmaktadır."

Yasa ile federal yapının alt yapısı hazırlandığını da iddia eden Uzunırmak, "Batıdaki üç beş vilayet belki bu kent devletlerinin kurulması açısından, şehir devletlerinin kurulması açısından, özerk yapıların kurulması açısından Güneydoğudaki bazı vilayetlere bir nüfus politikası ile feda edilmiş bütün şehir konumuna getirilecektir" dedi.

Her ilde referandumla kararın halka bırakılması gerektiğini söyleyen Uzunırmak, "Aksi durumda yapılacak uygulamalar devlet aklı, demokrasilerde toplumun ortak kabulü olmaktan çıkarak Recep Tayyip Erdoğan aklı olarak ortaya çıkacak. Bu akıl 21. yüzyıldaki insan hakları ve demokrasi anlayışına aykırıdır, bu bir dayatma ve zorlamadır" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Ali Uzunırmak Türkiye Aydın Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title