Haberler

Bursa-Balkanlar Yerel Siyaset Buluşması Başladı

Güncelleme:

Toplantıya katılan, Balkan ülkelerinden gelen siyasetçilerin İl Başkanlığı'nı ziyaretiyle başladı.

AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nın düzenlediği Bursa-Balkanlar Yerel Siyaset Buluşması, toplantıya katılan, Balkan ülkelerinden gelen siyasetçilerin İl Başkanlığı'nı ziyaretiyle başladı. AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın ve konuklarının ilk görüşmesinde; henüz birliğe dahil edilmemiş Balkan ülkelerinin Türkiye ile birlikte AB'ye alınması gerektiği görüşüne vurgu yapıldı. Siyasi parti temsilcileri yarın, "Balkan ülkeleri arasında oluşabilecek en küçük sorunu çözmek için yerel siyasetçiler olarak devreye gireceklerini ve üstlendikleri görevle, dostlukların pekişmesini sağlamayı ve şehirlerle ülkelerin vizyonuna güç katmayı" amaç edindikleri vurgulanan ortak bir dostluk bildirgesine imza atacaklar.

Konusu bakımından, Türkiye çapında bir İl Teşkilatı'nın ilk kez düzenlediği uluslar arası toplantı, Bursa-Balkanlar Yerel Siyaset Buluşması Balkanlardan gelen yerel siyasetçilerin AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nı ziyaretiyle başladı. Yaklaşık 40 kişilik Balkan heyetini İl Başkanlığı'na gelişlerinde İl Ekonomik İşler Başkanı İbrahim Okur, Tanıtım ve Medya Başkanı Abdullah Duman, Sosyal İşler Başkanı Mustafa Gürses, Yerel Yönetimler Başkanı Sayim Temel ile İl Yönetim Kurulu üyeleri, Şemsettin Hacıoğlu, Fatma Erdönmez, Hilmi Pakyürek ve Ürkiye Şentürk karşıladı.

YEREL SİYASET DÜZEYİNDE ULUSLARARASI TOPLANTI

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın da konuklarıyla tek tek ilgilendi ve yerel siyaset buluşmanın amacını özetleyen bir konuşma yaptı. "Türkiye'nin en tarihi ve yeşil şehri Bursa'da sizleri ağırlamaktan son derece mutluyuz" diyen Yalçın, Balkan ülkeleri arasında daha önce devletler ve belediyeler düzeyinde önemli işbirliği ve organizasyonlar yapıldığına dikkat çekti. Yalçın, "Bugüne kadar devletlerimiz ve belediyelerimiz önemli ilişkiler yürüttü. Biz bu kez farklı bir toplantı düzenlemek istedik. Türkiye'de iktidarda olan AK Parti'nin Bursa teşkilatları olarak, bizim emsalimiz durumundaki yerel siyasetçileri Bursa'da ağırlamayı planladık" dedi.

'TÜRKİYE'NİN KALKINMA TECRÜBESİ BALKANLARDA DA PAYLAŞILSIN…'

Ülkelerin dış politikaların oluşumunda yerel siyasetçilerin ve yerel dostlukların da belirleyici olduğuna inandıklarını dile getiren AK Parti Bursa İl Başkanı Yalçın, şöyle devam etti:

"Dünyada şu anda ciddi bir ekonomik kriz var. Ancak Türkiye yakın geçmişteki bazı tecrübelerinden de yaralanarak kriz sürecini çok az etkilenerek geçirdi. Türkiye, öncelikle son 10 yılda yakaladığı istikrar ortamıyla büyümesini ve refah düzeyini yükseltebilen nadir ülkeler arasına girdi. Biz bu güzel sonuçların tüm Balkanlardaki komşularımız tarafından da paylaşılmasını ve oralarda da başarılı ekonomik kalkınmaların oluşmasını arzu ediyoruz. Bütün bu düşünceler toplamı olarak ülkelerimiz arasındaki dostluğun kardeşliğin ve bu coğrafyanın bize sağladığı birlikte yaşamak kültürünün ifadesi olarak bir dostluk bildirgesini imzalamak niyetindeyiz. Bu bildirge, inanıyoruz ki önümüzdeki yıllarda ülkelerimizin atacağı her türlü ekonomik ve ticari işbirliği adımlarında yol gösterici ve cesaretlendirici bir yön taşıyacak…"

ÇOK KÜLTÜRLÜ YAPISIYLA ÖZEL ŞEHİR BURSA

Yalçın ayrıca, küreselleşme sürecinde ülkelerin değil şehirlerin yarıştığı da hatırlatarak, "Şehirlerin rekabet gücünün öne çıktığı yepyeni bir süreç yaşıyoruz. Dolayısıyla şehirlerimiz arasında da bu tür dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi ekonomik anlamda, turizm anlamında şehirlerimize çok önemli değer katacaktır. Bursa'nın tüm Balkanlar tarafından yakından tanındığına biliyoruz. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Bursa çok kültürlü yapısıyla çok özel bir şehir" diye konuştu.

'BURSA'DA EVİMİZDE GİBİYİZ…'

Yalçın'ın konuşmasının ardından aralarında ilk kez Bursa'ya da gelenlerin bulunduğu Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan'daki siyasi yelpazenin farklı noktalarındaki siyasi partilerin yerel temsilcileri kendilerini tek tek tanıttı. Balkan ülkelerinin yerel siyasetçilerinin Bursa'yı geldikleri şehirlere çok benzetmeleri ve kendilerini hiç yabancı hissetmediklerini ifade etmeleri dikkat çekti. Yine tüm siyasetçilerin konuşmaları sırasında AK Parti'nin son 11 yılda Türkiye için ortaya koyduğu perspektifi yakından izlediklerini anlaşıldı. Yerel siyasetçilerin tümü, yine AK Parti hükümetleri sayesinde Balkanlarla Türkiye arasındaki sınırların büyük ölçüde kalkmış olduğuna vurgu yaptı ve Bursa Teşkilatı'nın düzenlediği Bursa-Balkanlar Yerel Siyaset Buluşması'nın bu bütünleşmeye büyük güç katacağına dikkat çekti.

'TÜRKİYE'YLE BİRLİKTE AB'YE GİRELİM…'

Toplantıdaki en dikkat çekici açıklama ise Arnavutluk Sosyalist Partisi (SP) Milletvekili ve Tiran Şehri İl Başkanı Valetina Leskaj yaptı. Leskaj, Bursa'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, AK Parti'nin dış politika hamlelerini övdü ve Balkan ülkeleri için atılan adımların Türkiye ile olan dostluğun gelişmesini sağladığını ifade etti. Leskaj, henüz Avrupa Birliği sürecine dahil olmamış ülkeler adına da konuşarek, AB katılım sürecinin bu ülkeler arasında Türkiye ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Leskaj, "AB'ye alınacaksak Türkiye'yle tüm Balkanlar olarak alınalım. Bu süreç böyle götürülmeli" dedi.

ŞEHİR TURU

Tanışma toplantısının ardından Balkan ülkelerinin yerel siyasetçileri önce Tophane bölgesinde kısa bir tarihi tura çıkarıldı. AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, daha sonra konuklarının onuruna Muradiye'deki Darüzziyafe Restoran'da bir öğle yemeği verdi. Bu yemeğin ardından da Balkan ülkeleri siyasetçileri kent merkezinde tarihi şehir turuna katıldı.

Bursa-Balkanlar Yerel Siyaset Buluşması'na ilişkin nihai toplantı yarın akşam saat 18.00'de Almira Otel'deki Büyük Salon'da yapılacak Toplantıda, İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Dr. Halit Eren bir konferans verecek. AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın da konuklara Bursa-Balkanlar Yerel Siyaset Buluşması'nın amaç ve hedeflerini etmesiyle sürecek. Toplantının sonunda Balkan yerel siyasetçileri, ülkeler arasındaki siyasi, ekonomik ve sosyal işbirliğine katkı koymayı hedefledikleri taahhüt ettikleri ortak Dostluk Bildirgesi imzalayacaklar.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sedat Yalçın Ak Parti Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title