Haberler

Bir Kuruşu Önemsemiyoruz"

Tüketicilerin alışverişlerde 1 kuruşu önemsemediği ve para üstü olarak kalan 1 kuruşu genellikle almadığı bildirildi KLÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ceylan: "Yüz binlerce insandan birer kuruş kesilirse 100 binlerce kuruş yapar. 1 kuruşunuz eksik olduğunuzda bir.

ÖZGÜN TİRAN - Tüketicilerin alışverişlerde 1 kuruşu önemsemediği ve para üstü olarak kalan 1 kuruşu genellikle almadığı belirtildi.

Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Ceylan, son bir yıldır piyasada 1 kuruşların kullanılmadığını söyledi.

Tüketicilerin teveccüh etmediği sürece 1 kuruşların kullanılamayacağını belirten Ceylan, "Alması gereken almazsa, vermesi gereken vermezse, 'Aman ne yapayım 1 kuruşu diyip geri çevirirseniz' 1 kuruşlar fiilen terk edilmiş demektir. Bu bir kültür. Bu kültürün oturması lazım" dedi.

Ceylan, tüketicilerin 1 kuruşları görmezden geldiğini, 1 kuruşların ceplerde ya da para çantalarında taşınmasının angarya olarak görüldüğünü vurguladı. Tüketicilerin 1 kuruşları kullanması gerektiğini vurgulayan Ceylan, şöyle devam etti:

"Özellikle tekstil ürünlerinde satış veya pazarlama politikası olarak 10 liralık ürünün etiketine, 9 lira 99 kuruş yazılır. Bu batıdan alınan bir yöntemdir. Psikolojik olarak insanlarda çift haneli bir rakam değil de tek haneli bir rakam gözüyle gözüktüğünden bu ürünlerde satın alma eğilimleri daha fazla olur. Biz 10 lira verdiğimizde 1 kuruşu geri almıyoruz. 1 kuruş konusunda sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bunun yanında 9 lira 90 kuruş yazanları da çok görüyoruz. Çünkü 10 kuruş var. Muhtemelen bazı şikayetler var ki, bunun karşılığında 10 kuruşu geri iade edebiliyorlar ancak 1 kuruş iade edilmiyor."

"Enflasyon oranında artış olmazsa..."

Ceylan, toplumun psikolojik yapısından dolayı 1 kuruşların kullanılmadığını, enflasyonda bir yükselme olmazsa ilerleyen dönemde 1 kuruşlarla da işlem görmeye başlanabileceğini söyledi.

Küçük mahalle bakkallarında 1 kuruşun öneminin olmadığını ancak büyük marketlerde 1 kuruşların büyük farklar oluşturduğunu, açık ya da fazla para çıktığını vurgulayan Ceylan, şunları kaydetti:

"Yüz binlerce insandan birer kuruş kesilirse 100 binlerce kuruş yapar. 1 kuruşunuz eksik olduğunuzda bir ürün size verilmez. Eğer 1 kuruşunuz geri veriliyor da almıyorsanız, orada siz hata yapıyorsunuz demektir. Tüketicilerin bu konuda daha bilinçli olması gerekiyor." - Kırklareli

Kaynak: AA / Güncel

Cengiz Ceylan Kırklareli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title