Haberler

Aksa'da Tehlikeli Durum Yok

Yalova Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, 27 Ocak'ta Aksa Akrilik Kimya Sanayii tesislerinde çıkan yangın sonrasında yapılan incelemelerde çevreye tehlike oluşturabilecek bir durum tespit edilmediğini açıkladı.

Yalova Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, 27 Ocak'ta Aksa Akrilik Kimya Sanayii tesislerinde çıkan yangın sonrasında yapılan incelemelerde çevreye tehlike oluşturabilecek bir durum tespit edilmediğini açıkladı.

Aksa'da çıkan yangın sonrasında Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı çevresel etki değerlendirmesi çalışmaları tamamlandı. Yapılan incelemelerin sonuçlarını Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer açıkladı. Göçer, yangın sonrasında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde görevli 1 şube müdürü, 1 çevre mühendisi ve 1 kimyager olmak üzere 3 teknik personel tarafından kaza inceleme çalışması yapıldığını söyledi.

Yangının etkilediği düşünülen alanlardan, AKSA çevresi ve Taşköprü Belde sınırlarında 6 noktadan toprak numunesi alındığını kaydeden Göçer, şunları söyledi:

"VOC (Ucucu Organik Bileşikler) değerlerinin ölçülebilmesi için tüpler yerleştirilmiş ve anlık hava kirliliği değerleri ölçülmüştür. Yine denizde meydana gelebilecek bir kirlenmeye karşı, denizden 3 gün boyunca numune alınmış ve alınan tüm numuneler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından akredite edilmiş bir laboratuvarda analiz ettirilmiştir. Numunelerde hava da HCN, NH3 ve yanma gazları, suda deniz kirliliği ile ilgili parametreler ve siyanür değerlerine, toprakta ise BTEX (Benzen, Toluen, Etilbenzen, ve Ksilen), siyanür ve ph değerlerine bakılmıştır. Analiz sonuçlarına göre tehlike oluşturabilecek bir durum tespit edilmemiştir."

Olası bir etki ihtimaline karşı daha geniş bir alanda ve daha fazla parametrelerle de araştırma yapıldığını söyleyen Göçer, "İstanbul Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden oluşan bir ekiple araştırma yapılmış ve hava kirliliği, içme suyu, dere suyu, bitki ve toprak örnekleri alınarak analize gönderilmiştir. Analiz sonuçlarına göre Öğretim Görevlileri tarafından bir rapor hazırlanarak Valiliğimize sunulacaktır. Hazırlanacak raporda konu ile ilgili Yalova Üniversitesinin raporu da dikkate alınacaktır. Üniversitelerin çalışmaları tamamlandığında, sonuçları ile ilgili olarak halkımız yeniden bilgilendirilecektir" diye konuştu. - Yalova

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Göçer Taşköprü Yalova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title