Haberler

30 Milyar Dolarlık İşlem, Rekorla Birlikte Geldi

Güncelleme:

Ernst & Young Türkiye, Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2012 Raporu'nu açıkladı.

Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü, her yıl hazırladığı ve bu yıl 11.'sini yayınladığı Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2012 Raporu'nu, bir basın toplantısı ile açıkladı... Rapora göre, tüm dünyada birleşme ve satın alma aktivitelerinde yaşanan yavaşlamaya rağmen Türkiye'de işlem hacmi, beklentileri de önemli ölçüde aşarak yaklaşık 2 katına çıkarken 315 işlem ile de işlem sayısında yeni bir rekor kırıldı. Değeri açıklanan 131 işlem için, işlem hacmi 23,2 milyar ABD Doları oldu. Değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte toplam hacim yaklaşık 30 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin, dünyayı saran krize rağmen pozitif ekonomik göstergeleriyle yabancı yatırımcılar için cazibesini devam ettirdiğini belirten Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2013 yılında da birleşme ve satın alma işlemlerinin hız kesmeyeceğini düşündüklerini belirtti.

Dünyanın önde gelen denetim ve danışmanlık firması Ernst & Young'ın Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü, her yıl yayınladığı ve bir başvuru kaynağı olarak kabul edilen Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Raporu'nun 11'incisini açıkladı. Rapora göre; 2012 yılında Türkiye pozitif ekonomik göstergeleriyle yatırımcıların dikkatini çekmeye devam etti. 2013 yılı için ise beklenen kamu kaynaklı ve özel sektör işlemlerinin gerçekleşmesiyle birlikte yaklaşık 25 milyar ABD Doları tutarında işlem hacmi öngörülmekte.

Türkiye ekonomik istikrarı ile yatırımcılar için güvenli liman olmaya devam etti

Avrupa ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunlar, ABD ekonomisindeki belirsizlikler, Çin ekonomisinden gelen yavaşlama sinyalleri ve Orta Doğu'daki politik krizler; 2012 yılında dünya ekonomisini önemli ölçüde etkiledi. Buna rağmen, Türkiye 2012 yılında ölçülü bir büyüme ile birlikte cari açık ve enflasyon gibi ekonomik göstergelerindeki iyileşmeyle dikkat çekti. Yılın son çeyreğinde uluslararası bağımsız bir kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye'nin kredi notunu artırması ve yatırım yapılabilir seviyeye getirmesi de ekonomiye duyulan güveni sağlamlaştırdı.

2012 yılında, tüm dünyada birleşme ve satın alma aktivitelerinde bir yavaşlama yaşanırken; Türkiye işlem sayısı açısından yeni bir rekor kırdı ve işlem hacmini de önemli bir miktarda artırdı. Değeri açıklanan 131 işlemle toplam 23,2 milyar ABD Doları tutarında bir işlem hacmi yakalandı. Değeri açıklanan işlemler arasında milyar dolar seviyesini aşan 6 işlemin gerçekleşmesi ise ortalama işlem hacmini artıran bir faktör oldu. Ayrıca 100 milyon ABD Doları'nın üzerinde gerçekleşen 23 büyük hacimli işlem de toplam işlem hacmini yukarı çekerken; KOBİ'lere olan yoğun ilgi 2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da devam etti.

Yabancı yatırımcı 2012 yılında kriz öncesi performansını yakaladı

2011 yılında toplam işlem hacminin yaklaşık olarak yüzde 56'sını gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, 2012 yılında da toplam işlem hacminin yüzde 51'ini gerçekleştirerek ağırlığını korudu. İşlem adedi olarak ise geçen senelerde olduğu gibi yerli yatırımcılar yabancı yatırımcıları geride bırakarak, 184 işlem ile son on yılın rekor seviyesine ulaştı. Yabancı yatırımcıların işlem sayısı da 131 işlem ile rekor kırdı.

Özel sermaye fonlarının Türkiye'ye ilgisi 2012 yılında artarak devam etti ve işlem hacmi 3 katına çıktı!

Son yıllarda özel sermaye fonlarının Türkiye'ye artan ilgisi 2012 yılında da devam etti ve özel sermaye fonları bu yıl toplam 52 işleme imza atarak yeni bir rekor kırdı. Değeri açıklanan işlemler esas alındığında toplam yatırım tutarları 1,8 milyar dolara ulaşan özel sermaye fonları, geçtiğimiz yıla göre işlem hacmini yaklaşık 3 kat artırdı. Bu yıl toplam işlem adedinin yüzde 17'sini oluşturan özel sermaye fonlarının gerçekleştirdiği en yüksek hacimli işlem ise Gözde Girişim Sermayesi'nin %20 pay ile konsorsiyum ortağı olduğu Köprüler ve Otoyollar özelleştirmesi oldu.

Bu yıl enerji sektörü hem işlem hacmi hem işlem adedinde öne çıktı

2011 yılında sektörel bazda, işlem hacmi açısından yiyecek ve içecek sektörü, işlem adedi bazında ise bilişim sektörü öne çıkmaktaydı. Ancak 2012 yılında enerji sektörü 2010 yılı performansını yakalayarak hem işlem hacmi hem de işlem adedi bakımından öne çıktı. Enerji sektöründe gerçekleşen 48 işlem ile 6,97 milyar dolarlık işlem hacmi ortaya çıktı. Bu sektörde özelleştirme işlemleri dikkat çekerken en yüksek değerli işlem Seyitömer Termik Santrali'nin özelleştirme ihalesinin Çelikler İnşaat tarafından 2,2 milyar ABD doları bedelle kazanılması olarak göze çarpıyor.

İşlemlerin yüzde 54'ü kamu kaynaklı... Çoğunun yerli yatırımcı olması dikkat çekici!

2011 yılında gerçekleşen kamu işlemleri, değeri açıklanan işlemlerin yüzde 29'unu oluştururken, 2012'de kamu kaynaklı işlemler önemli oranda artarak değeri açıklanan işlemlerin yüzde 54'ünü oluşturdu.

2013 yılında Avrupa ekonomilerindeki sıkıntı devam edecek… Türkiye'nin görünümü pozitif

Ernst &Young Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2012 Raporu aynı zamanda 2013 öngörülerini de ortaya koyuyor ve Türkiye'nin güçlü konumunun etkisinin süreceğine dikkat çekiyor. Raporda, 2013 yılında ölçülü büyümenin kısmen artarak devam edeceği ve iç talebin büyümeye katkısının artacağı ifade ediliyor.

Raporda 2013 yılı için, 2012 yılında olduğu gibi ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işlemlerin yoğun olmasının beklendiği, perakende, sağlık ve finans sektörlerinde büyük ölçekli işlemlerin gerçekleşme olasılığının bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca, enerji sektöründe hem özelleştirmelerin hem de özel sektör işlemlerinin önemli rol oynamaya devam edeceği öngörülüyor.

Ernst & Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler konuyla ilgili şunları söylüyor;

"2013 yılının, dünyadaki tüm ekonomik sıkıntılara ve çevresindeki politik belirsizliklere rağmen Türkiye'nin, hem ekonomik hem de politik olarak önemli güç ve söz sahibi bir ülke olarak ön plana çıkacağı ve dolayısıyla yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam edeceği bir yıl olacağını öngörmekteyiz. 2012 yılında gerçekleşen ağırlıklı dış talep kaynaklı büyümenin, 2013'te iç taleple de desteklenerek kısmen artmasını tahmin etmekteyiz. Bunun sonucu olarak şirket birleşme ve satın almalarında gerçekleşen yüksek performansın önümüzdeki sene de aynı seviyelerde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bunda Türkiye ekonomisine ve büyüyen iç pazarına olan güvenin yanı sıra, Türkiye'deki operasyonlarını bir üs olarak kullanarak, tüm bölgede faaliyet göstermeyi hedefleyen yatırımcıların da katkısı olacaktır."

Türk iş dünyası 2013'e pozitif bakıyor

Ernst & Young'ın bu rapor dahilinde, Türk iş dünyasının önde gelen isimleri ve üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirdiği, "Türk iş dünyasının birleşme ve satın alma faaliyetlerine bakışı" konulu geleneksel anketinin sonuçları da aynı raporda açıklandı. Buna göre; yılın işlemi olarak Denizbank'ın Sberbank tarafından satın alınması (yüzde 51) seçildi. Ankete katılanların yüzde 51'i, 2012 yılında gerçekleşen işlem hacminin beklenen seviyelerde olduğunu belirtirken, yüzde 74'ü, özel sermaye fonlarının, birleşme ve satın alma işlemlerindeki varlığının artmasını olumlu buluyor. Enerji sektörü yüzde 22'lik oranla katılımcılar tarafından en fazla hareket beklenen sektör oldu. Enerji sektörünü perakende, yiyecek-içecek ve sağlık sektörleri izliyor.

Katılımcıların çoğunluğu (yüzde 69) AB bölgesindeki kriz ortamından Türkiye'nin sınırlı etkileneceği düşüncesinde. Ankete katılan yöneticilerin yüzde 58'i ise 2013'te Türkiye'deki yatırım ortamının olumlu olacağını öngörüyor. Ayrıca, katılımcıların yüzde 46'sı tarafından uluslararası bağımsız bir kredi derecelendirme kuruluşu tarafından Türkiye'nin notunun artırılması ve yatırım yapılabilir seviyeye getirilmesinin önümüzdeki dönemde, birleşme ve satın alma işlemleri açısından yüksek etkisi olacağı belirtiliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Fabian Ernst Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title