Haberler

Gübre Bomba Sıkıntısı

PKK Terör Örgütüne Ait Sığınaklarda Son İki Ayda Yapılan Aramalarda Toplam 692,5 Bin Kilogram Amonyum Nitrat Yani Gübre Ele Geçirildi. Örgüt Özellikle Bombalı Saldırılarda, Saldırının Etkisini Arttırmak Amacıyla Bol Miktarda Amonyum Nitrat Kullanıyor. Bu Durum, Son Yapılan Operasyonlar Sonrasında Örgütün Büyük Kentlerde Eylem İçin Hazırlık Yaptığı Olasılığını Gündeme Getirdi.

PKK terör örgütüne ait sığınaklarda son iki ayda yapılan aramalarda toplam 692,5 bin kilogram amonyum nitrat yani gübre ele geçirildi. Örgütün özellikle büyük kentlerde düzenlediği bombalı saldırılarda kullandığı amonyum nitrat, kullanılan bombanın tesirini arttırıyor ve bombanın yarattığı etkiden daha büyük facialara neden oluyor.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki verilere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, 1 Ocak 2008 – 29 Şubat 2008 tarihleri arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaptığı arazi arama – tarama operasyonları sırasında toplam 692,5 bin kilogram nitrat ele geçirdi. Geçtiğimiz yıl yapılan arama – tarama çalışmaları sırasında 1192,5 kilogram gübre bomba ele geçirilirken, bu yılın sadece ilk iki ayında 692,5 bin kilogram amonyum nitrat ele geçirilmesi dikkat çekti. Bu durum örgütün son operasyonlar sonrasında büyük kentlerde olası saldırı girişimlerinde bulunabileceği ihtimalini de ortaya çıkardı.

2003 yılında İstanbul'da İngiliz Konsolosluğu ve HSBC Bankın bombalanmasında amonyum nitrat yoğun olarak kullanılırken, 11 Eylül 2007'de Ankara'da bir otoparkta minibüs içerisinde patlatılmaya hazır 500 kilogram amonyum nitrat ele geçirilmiş ve muhtemel bir facia önlenmişti. Ayrıca bu yılın başında 8 kişinin yaşamını yitirdiği Diyarbakır saldırısında da bombanın etkisini arttırmak amacıyla amonyum nitrat kullanılmıştı.

-GENELKURMAY: ORAN DÜŞÜRÜLMELİ-

Genelkurmay Başkanlığı, gübrelerde kullanılan azot oranının bomba yapımında kullanıldığı için yüzde 34'ten, Avrupa Birliği standardı olan yüzde 26-28'e indirilmesini istiyor.

Tarım Bakanlığı'nın ise gübredeki azot oranının düşürülmesine Türkiye'de toprağın yüzde 32-34 oranında azotlu gübre istediği ve oranın yüzde 26-28 seviyesine çekilmesinin çiftçilerin maliyetini ve toprağın tuzluluk oranını arttıracağı gerekçesi ile karşı çıktığı öğrenildi. Tarım Bakanlığı'nın "amonyum nitrattaki azot oranının düşürülmesi yerine gübre tüketiminin denetlenmesini" savunduğu bildiriliyor. Konuya çözüm bulunması için Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Tarım, Sanayi Bakanlıkları; Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü arasında çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

-ORAN, EL YAPIMI PATLAYICILARLA MÜCADELE İÇİN ÖNEMLİ-

Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ, 27 Haziran 2007 günü el yapımı patlayıcılarla ilgili açıklama yaparken amonyum nitrattaki azot oranı ile ilgili olarak, "Yurt içinde el yapımı patlayıcı madde hazırlanmasında büyük ölçüde amonyum nitrat gübresinden yararlanılıyor. Bu gübrelerin ihtiva ettiği anot oranının 1989 yılından sonra yüzde 26'dan yüzde 34'e yükseltilmesi ve bu gübrelerin dağıtımının kontrole tabi tutulmamasıdır. Bu oran AB'de yüzde 28'dir. Bizim isteğimiz bu oranın yüzde 26-28'e düşürülmesidir. El yapımı patlayıcılarla mücadele açısından bu bizim için çok önemli" demişti. (ANKA)

(HF/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title