Haberler

Gribi Küçümsemeyin, Ölüm Getiriyor

Doç. Dr. Esra Tanyel, Dünyada Her Yıl 3-5 Milyon Kişinin Enfekte Olduğunu, Bu Enfekte Sonucu 250-500 Bin Kişinin Gripten Öldüğünü Söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Tanyel, dünyada her yıl 3-5 milyon kişinin enfekte olduğunu, bu enfekte sonucu 250-500 bin kişinin gripten öldüğünü söyledi.

Kış ayının yaklaşması nedeniyle grip hastalığı hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Esra Tanyel, gribin üst solunum yolları, burun, boğaz ve bazen akciğerleri tutan bir enfeksiyon türü ve yüksek ateş, baş ağrısı ve öksürükle seyreder yaklaşık 1 hafta süren hastalık olduğunu kaydetti. Özellikle yaşlılarda gribin ateş ve hiç belli olmayan ateş, yoğun halsizlik, iştahsızlık, güçsüzlük, konfüzyon, akciğere bağlı bulgular daha sık görüldüğünü dile getiren Tanyel, "Soğuk algınlığı, ateş yok veya çok az yükselmiş

burun akıntısı, gözlerde sulanma, öksürük, kırıklık, kış aylarında sık, daha hafif seyirli hastalık grip virüsleridir. Orthomyxoviridea ailesinden influenza virüsleri tip A, B ve C olarak sınıflanır. Tüm avian influenza virüsleri tip A virüsleridir. Grip solunum yolu hastalığıdır. Hastalık kişilerin hapşırması ve öksürüğü ile kirlenmiş el ve cansız yüzeyler ile bulaşır. Hastalık başlamadan 1-2 gün önce ve belirtilerden 1-2 gün sonrasında virüs burun ve boğazda bulunur. Hastalığın ortaya çıkmasında virüs

solunum yolundaki hücrelerini enfekte eder. Hücrelerde hasar, aktivite kaybı nötrofillerin kemotaksi ve fagositozu ile alveolar makrofajların fagositik fonksiyonlarında da bozulmalar oluşturur. Klinik döneminde 3-5 gündür. Ateş, baş, kas, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kuru öksürük, gözlerde sulanma, çocuklarda ishal ve karın ağrısı yapmaktadır" dedi.

"Dünyada her yıl 3-5 milyon kişi enfekte olurken, 250-500 bin kişi ağırlıklı yaşlı gripten ölüyor" diyen Tanyel, "Hastalık yaşlılarda daha etkilidir. Ölüm oranları daha yüksek görülmekte. 20. yüzyıldaki grip salgınları İspanyol gribi 1918-1919 dünya nüfusunun yaklaşık 1/3'i hastalığı geçirmiştir. Toplam ölüm yaklaşık 50 milyon olmuştur. Asya gribi 1957-1958 yaklaşık 1 milyon ölüm, HongKong gribinde ise 1968 yılında yaklaşık 1 milyon ölüm yaşanmıştır" şeklinde konuştu.

(MD-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title