Haberler

Görme Engelliler, Heykel Sergisinde...

Altı Nokta Körler Derneğinde eğitim gören 4 görme engelli, ünlü heykel sanatçısı Auguste Rodin'in eserlerinin yer Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesindeki ''Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul'da'' sergisini, bazı heykellere dokunarak gezdi.

Altı Nokta Körler Derneğinde eğitim gören 4 görme engelli, ünlü heykel sanatçısı Auguste Rodin'in eserlerinin yer Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesindeki ''Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul'da'' sergisini, bazı heykellere dokunarak gezdi.

Serginin bugünkü ilk misafirleri, Altı Nokta Körler Derneğinde eğitim gören görme engelli Hakan Geçinir, Bekir Aydoğmuş, Garip Mama ve Seymen Keleşoğlu oldu.

Öğretmenleri Eren Tapan ile birlikte müzeye gelen gençler, müzenin eğitim bölümünden Hüma Arslaner ve Müge Isıgöllü eşliğinde geziye başladı. Arslaner ve Isıgöllü, sergide yer alan heykel, desen, fotoğraf ve sanatçının koleksiyonundaki antik dönem eserlerini gençlere anlattı.

Görme engelli gençler, müzenin izin aldığı bazı eserleri de dokunarak inceledi. Eserleri, dokunarak anlamaya çalışan görme engelliler, hissettiklerini de Hüma Arslaner'e anlatarak eseri teyit etmeye çalıştı.

Gençler, bu eserler hakkındaki bilgileri de görme engellilerin alfabesi ile yazılan notlardan okudu.

-''ESERLER ETKİLEYİCİ''-

Müzeyi gezdikten sonra AA muhabirine duygularını anlatan Bekir Aydoğmuş, İzmir'de körler okulunda okuduğu sırada Atatürk'ün müze evini gezdiğini, 1-2 kez de müzeye gittiğini söyledi.

Sakıp Sabancı Müzesinde Rodin'in eserlerini inceleme imkanı bulduklarını belirten Aydoğmuş, sanatçının eserlerini dokunarak anlamaya çalıştıklarını, biraz da zorlandıklarını bildirdi. Aydoğmuş, ''Örneğin, 'Yaratıcı' eseri gözle görüldüğünde ne anlaşılıyor bilmiyorum, ama dokunarak baktığımızda anlaması zor oluyor'' dedi.

Görme engellilere böyle bir imkan sunulmasının mutluluk verici olduğunu ifade eden Aydoğmuş, ''Belki bu fırsatlar elimize bir daha gelmeyecek. Bunlar bizlere bir anı olarak kalacak'' diye konuştu.

Hakan Geçinir de ilk kez böyle bir müzeye geldiğini ve ilk kez bir heykele dokunduğunu anlatarak, ''Elleyerek hissettiğim kadarıyla gayet mükemmel geldi bana. Gören kişi incelerse daha ayrıntılı fark edebilecektir. Biz elleyerek bütün ayrıntıları anlamaya çalıştık'' dedi.

Geçinir, Rodin'in eserlerini de ilk kez inceleme fırsatı bulduğunu ifade ederek, ünlü heykeltıraşın dokunarak incelediği ''Yaratıcı'', ''Kybele'', ''Tunç Çağı'' eserlerinin her birini çok etkileyici bulduğunu söyledi.

-ENGELLİLERE CUMA GÜNLERİ ÜCRETSİZ GEZİ-

Sakıp Sabancı Müzesi, aralarında ''Kybele'', ''Öpüşmenin erkek gövdesi'', ''Gölgenin gövdesi'', ''Yaratıcı'', ''Tunç Çağı'', ''Yürüyen adamın gövdesi'' gibi eserlerin de bulunduğu 11 esere ''dokunabilme'' izni aldı.

Değişik engelli okullarından ziyaretçiler, müzeyi, grup rezervasyonu yaptırarak cuma günleri ücretsiz gezebilecek.

Ünlü heykeltıraş Auguste Rodin'in koleksiyon ve yapıtlarının mirasçısı Rodin Müzesinden ödünç alınan 100'e yakın heykel, çok sayıda desen, eski fotoğraflar ve sanatçının koleksiyonundan bir dizi antik dönem heykelinin de bulunduğu 203 eserin yer aldığı sergi, 3 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title