Haberler

Genelkurmay Başkanı Başbuğ: Mesaj Vermemiz Gerekirse Veririz

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, KKTC Silahlı Kuvvetleri Günü Resepsiyonunda, Son Dönemdeki Gelişmelere Yönelik Olarak, "Mesaj Vermemiz Gerekirse Veririz" Dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, KKTC Silahlı Kuvvetleri Günü resepsiyonunda son dönemdeki gelişmelere yönelik olarak, "Mesaj vermemiz gerekirse veririz" dedi.

KKTC Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Ankara'da Merkez Orduevinde resepsiyon verildi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ KKTC Silahlı Kuvvetler Günü resepsiyonunda 3G'ye yönelik gazetecilerle bilgi alışverişinde bulundu. Kendisinin cep telefonu kullanmamasına rağmen TSK'nın görüntülü iletişimi hem sabit hem de mobil olarak uzun süredir kullandığını belirten Orgeneral Başbuğ, "Afganistan başta olmak üzere birçok yerde görüntülü iletişimi uzun süredir kullanıyoruz" dedi Orgeneral Başbuğ, bir gazeteciye dönerek "Benden bir mesaj mı bekliyorsunuz" dedi. Başbuğ son dönemdeki gelişmelere dikkat çekerek, "Mesaj vermemiz gerekirse veririz" dedi.

Başbuğ, Somali açıklarında bugün yapılan operasyonu da anımsatarak "Operasyonu küçümsememek lazım. Korsanlıkla mücadele çok önemli. Oradaki teknelerin balık avladığını zannediyorsunuz. Teknelerde silahlı adamlar bulunuyor. Bana "Bu sorunun çözümünde esas nedir' diye sorabilirisiniz. Sorunun çözümü; Somali'nin içindedir. Buradaki düzeni sağlıklı hale getirmezseniz bu olay devam eder" dedi. Başbuğ, şu anda korsanlarla ilgili birçok sorunun temelinde uluslararası hukuktaki boşlukların yattığını ifade ederek boşlukların giderilmesi konusunda çalışmaların başlatıldığını ancak bunun hemen sonuçlanacağından emin olmadığını söyledi.

TCG Gediz firkateynindeki SAT komandolarının operasyon yaptığı korsanların teknede olmasının eleştirildiğini belirten Başbuğ, "Korsanları illa ki gemi bulup gemiye mi bindirelim?" dedi. Korsanların uyguladıkları yöntemin küçük tekneler kullanmak üzerine kurulu olduğuna işaret eden Başbuğ, asıl önemli olanın korsanların gemiye çıkmasının önlenmesi olduğunu kaydetti. Korsanlar gemiye çıktıktan sonra yapılabilecek çok şey kalmadığına dikkati çeken Başbuğ, "Bunu kamuoyu çok iyi bilmiyor. Benim bildiğim kadarıyla gemiye çıkarak teröristlere müdahale eden bir tek Fransızlar var" diye konuştu. Gemilerin üzerinde niçin güvenlik sistemi olmadığının da tartışıldığını ifade eden Başbuğ, kimi ülkelerin koruma şirketlerinden yararlandıklarını söyledi.

Korsanların silahlı olduğunu, ancak yakalanacaklarını anladıklarında silahlarını attıklarını anlatan Başbuğ, "Herhalde bunlar balık avlamaya çıkmadılar. Önemli olan istihbaratla, bunlar ne yapacaksa önceden haber alıp elimine etmeye çalışmak" dedi. Bölgede 2 Türk savaş gemisinin farklı görev gruplarında faaliyet yürüttüklerini hatırlatan Başbuğ, Türk gemilerinin emir komuta çerçevesinde kendilerine verilen görevleri icra ettiğini belirterek, "Şöyle bir yanlış kanaat olmasın; 'orada gemiler var. Her Türk gemisi giderken bunlar da peşine takılıyor.' Olabilir mi? Mümkün mü? Türk donanmasını yetiştiremezsiniz. Ancak olay olduğu zaman olaya emir komuta içinde müdahale edilir. Son olayda bir gemiye teröristler çıkmış. Müdahale edilebilir mi? Karar meselesi. Bizim bu müdahaleyi yapacak SAT birliklerimiz açısından sorun yok" diye konuştu. Başbuğ, korsanlık olayları sürdüğü sürece bölgede Türk savaş gemilerinin kalıp kalmayacağı yönündeki soru üzerine bunun hükümetin ve TBMM'nin kararı olacağını kaydetti.

-BAŞBUĞ-ECEVİT GÖRÜŞMESİ-

Orgeneral İlker Başbuğ Rahşan Ecevit'le de bir süre sohbet etti. Kendisinin Kıbrıs Barış Harekatı döneminde genç bir kurmay yüzbaşı olarak Genelkurmay Plan ve Harekat Dairesi'nde görev yaptığını anlatan Başbuğ, Bülent Ecevit ile bu dönemde de pek çok platformda bir araya geldiğini söyledi. Kıbrıs Barış Harekatı'nın gerçekten büyük bir başarı olduğunu dile getiren Başbuğ, bu başarının önde gelen nedenlerinden birisinin de Ecevit ile dönemin Genelkurmay Başkanı Semih Sancar arasındaki uyum olduğunu bildirdi. Kıbrıs Barış Harekatı ile ilgili notları ve dokümanları topladığını belirten Başbuğ, Ecevit'in harekata ilişkin notları olup olmadığını sordu. Rahşan Ecevit'in, Bülent Ecevit'e ait 250-300 klasör not bulunduğunu ve bunları nasıl değerlendireceğini bilemediğini söylemesi üzerine Başbuğ, Rahşan Ecevit'e "Bize verirseniz memnun oluruz" dedi.

Başbuğ, bir gazetecinin Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yanlışlıkla batırılan Türk gemisi Kocatepe ile ilgili sorusu üzerine de Başbuğ, "Orada elektronik aldatma var" yanıtını verdi.

Başbuğ, Ergenekon soruşturması kapsamında ifadesi alınan Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'la da bir süre konuştu. (ANKA)

(ÜNS/ONR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title