Haberler

Galatasaray'ın 62 Yıllık Dinamo Bükreş Zaferinin Forması Ordu'dan Çıktı

Güncelleme:

Galatasaray'ın 62 yıl önce Avrupa kupalarındaki ilk maçı olan Dinamo Bükreş karşılaşmasında giydiği ve bugün sadece iki tane kalan formalardan biri Ordu'da ortaya çıktı.

Türkiye'nin kulüpler bazında Avrupa kupalarında temsil edildiği ilk maç olan Şampiyon Kulüpler Kupası 1. tur ilk karşılaşması Galatasaray ile Romanya'nın Dinamo Bükreş takımları arasında oynandı. Bu maç aynı zamanda Galatasaray'ın da Avrupa arenasında boy göstermeye başladığı ilk maç olarak tarihe geçti. Bükreş'te oynanan ilk karşılaşmada rakibine 3-1 yenilen Galatasaray'ın tek golü Metin Oktay'dan geldi. Bu gol aynı zamanda sarı-kırmızılı takımın Avrupa kupalarındaki ilk golü oldu.

TÜRK TAKIMLARININ AVRUPA KUPALARINDAKİ İLK ZAFERİ

Bu maçın rövanşı ise 30 Eylül 1956 tarihinde bugünkü Vodafone Park'ın bulunduğu yerde olan ve o zamanki adıyla Mithatpaşa Stadı'nda oynandı. Maçın 31. dakikasında İoan Suru'nun golüyle yenik duruma düşen sarı-kırmızılı takım 40. dakikada Kadri Aytaç'ın attığı golle eşitliği sağladı. Maçın 89. dakikasında ise sarı-kırmızılı takımın efsane isimlerinden Metin Oktay galibiyet golünü atınca Galatasaray maçı 2-1 kazandı. Türk futbolunun unutulmaz isimlerinden kaleci Turgay Şeren, Kadri Aytaç, İsfendiyar Açıksöz, Metin Oktay gibi isimlerin forma giydiği bu maç bir Türk takımının Avrupa kupalarındaki ilk zaferi olarak tarihe geçti.

62 YILDA SADECE 2 TANE KALDI

Galatasaray'ın bu maçta giydiği forma ise oldukça ilginçti. Sarı-kırmızılı takımın bu maçta giydiği düz kırmızı renkli formanın gövdesini çaprazlamasına kesen sarı bir bant bulunuyordu. Oldukça geniş V yakalarının çevresinde 2 şerit halinde sarı çizgilerin bulunduğu 62 yıllık formadan günümüze sadece iki adet kaldı. Bunlardan birisi Galatasaray'ın müzesinde yer alırken, diğeri Ordu'da fanatik Galatasaraylı Eczacı Fuat Türkmen'de bulunuyor.

"FORMADAKİ KAN İZLERİ BİLE DURUYOR"

Dinamo Bükreş maçında kaleyi koruyan rahmetli Turgay Şeren'in formayı yıllarca sakladıktan sonra yıllar önce bir dostuna hediye ettiğini belirten Fuat Türkmen, "Rahmetli Turgay Şeren'in formayı hediye ettiği kişi de bizim aile dostumuzdu. Benim fanatik Galatasaraylı olduğumu biliyordu. Yakın bir zamanda bu formayı bana hediye etti. Benim açımdan manevi değeri oldukça büyük olan bu formayı cam tablo içinde saklıyorum. Bu formadan iki tane kalmış. Birisi halen Galatasaray Müzesi'nde birisi de bende bulunuyor. O maç oldukça sert geçmiş olacak ki, forma üzerindeki kan izleri bile hala duruyor. 3 numaralı forma ama kime ait olduğunu bilmiyorum" dedi.

Fuat Türkmen, o maçta forma giyen İsfendiyar Açıksöz'ün Orduspor'un 1967 yılında kurulduğu dönemde hem futbolcusu hem antrenörü olduğunu, yine Kadri Aytaç'ın teknik direktör olarak Orduspor'u 2. Lig'de şampiyon yaptığını hatırlattı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Metin Oktay Galatasaray Spor Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (6)

Gazişehirspor:

Allahın izniyle Gazişehirimiz süperlige çıkıp önümüzdeki yıl şampiyon olacak.

3
4
yanıtYanıtla
BAYBURTSPOR:

gazişehrin sonu da abisi gibi olacak

yanıt1
yanıt0
NO ALKOL:

NE İÇİYOSAN SÖYLE BİZDE İÇELİM NEYİN KAFASI BU SÜPERLİGE ÇIKACAKDA ŞAMPİYON OLACAK

yanıt3
yanıt0
ANTALYASPOR:

ANTEBİN TAKIMINA, SAHİBİDE GAZİANTEPSPOR''DUR. SELAM OLSUN 27 GENÇLİĞE

yanıt1
yanıt2
GALATASARAY:

YAZIK SAKAT HERHALDE

1
5
yanıtYanıtla
kilisli:

ben bir kilisli olarak gazişehrin çıkmasını isterim inşallah onlarda celal dogan gibi fener maçını satmazlar kızıl gibi hırsızlık yapmazlar insanlar dürüst olması gerek birde kulüpleri kim batırıyorsa onlar borçlarını ödemesi lazım

0
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title