Haberler

Futbolcu İhracatı Zengini Brezilya'dan Teknik Direktör Çıkmıyor

Dünyanın Dört Bir Yanına Futbolcu İhraç Eden, Sadece Avrupa'da Binin Üzerinde Oyuncusu Bulunan Brezilya'nın Şu Anda 8'i Asya Kıtasında Olmak Üzere Dünya Futbol Arenasında Kulüp Takımı Çalıştıran Sadece 12 Teknik Direktörü Kaldı.

Dünyanın dört bir yanına futbolcu ihraç eden, sadece Avrupa'da binin üzerinde oyuncusu bulunan Brezilya'nın şu anda 8'i Asya kıtasında olmak üzere dünya futbol arenasında kulüp takımı çalıştıran sadece 12 teknik direktörü kaldı.

Futbol Extra, Brezilya futbolunun çıkardığı 366 teknik direktörü masaya yatırdı. Futbolcu ihracatı konusunda dünyanın en zengin ülkesi Brezilya, iş teknik adamlara gelince sınıfta kaldı. Dünyada sadece Japonya, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler Brezilyalı teknik direktörlere kapılarını açıyor. Yapılan araştırmada Brezilyalı hocaların Avrupa'da en fazla rağbet gördükleri ülke Türkiye, takım ise Fenerbahçe çıktı.

Avrupa ülkeleri arasından Fransa, Türkiye, Portekiz ve Yunanistan liglerinde sadece birer teknik direktörü bulunan Brezilya'nın görevdeki diğer teknik adamları ise Japonya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Paraguay, Tunus ve Angola liglerinde. Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Paraguay ve bir zamanlar sömürgecisi olan Portekiz'den sonra Brezilyalı teknik adamlara en çok kapı açan Türkiye oldu. Didi, Parreira, Lazaroni ve Zico olmak üzere 4 ayrı Brezilyalı teknik

adamla çalışan Fenerbahçe, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Japon kulüplerinin ardından en çok Brezilyalı teknik direktör çalıştıran kulüp olma unvanını elde etti.

16'sı Portekiz'de olmak üzere bugüne kadar sadece 28 Brezilyalı teknik adam Avrupa kulüplerinde çalışma imkanı bulurken, bu teknik adamların büyük bir bölümünün sözleşme sürelerini tamamlayamadan görevlerine son verildi.

2000 yıllarına kadar Brezilyalı teknik direktörlerin hakim olduğu Portekiz Ligi'nde, 2007-2008 sezonunda toplam 126 Brezilyalı futbolcuya karşılık sadece bir Brezilyalı teknik adamın görev yapıyor olması dikkat çekti.

Avrupa kulüpleri arasından sadece Porto ve Fenerbahçe Brezilyalı teknik adamlarla lig şampiyonluğu yaşarken, PSG ve Bordeaux kupa, Yunan Tripolis kulübü de 2. Lig şampiyonluğu tattı.

Dünya futbolunun söz sahibi ülkelerinden İngiltere ve Almanya henüz Brezilyalı teknik adamlara kapısını açmadı. İspanya ve Fransa'nın 3'er, İsviçre'nin 2 ve İtalya'nın 1'er Brezilyalı teknik direktör denemesi hayal kırıklığıyla sonuçlandı.

Bugün Trinibad&Tobogo'dan, Mozambik'ten dahi teknik direktörlerin görev aldığı Avrupa liglerinde, Brezilyalı teknik direktör yok denecek kadar az. Avrupa'da bininüzerinde futbolcusu top koşturan Brezilya'nın aynı bölgedeki teknik direktör sayısı sadece 4. Biri geçen sezon ikinci ligde mücadele eden Yunanistan'ın Tripolis takımı, diğeri kendinden bir parça sayılan Portekiz'in Maritimo takımı, diğeri Fransa'dan Monaco ve sonuncusu da Türkiye'den Fenerbahçe. Görevdeki diğer Brezilyalı teknik adamlar ise

Joponya'da, Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Güney Kore'de, Paraguay'da, Tunus'ta ve Angola'da çalışıyor.

Bugüne kadar dünya futbolunun en önemli vitrini Avrupa arenasında toplam 28 Brezilyalı teknik direktör görev yapmış. Ama gelin görün ki, karnelerindeki başarı oranı sıfıra yakın. Brezilyalı teknik adamlarla Asya kulüplerinin dışında Avrupa kulüplerinden şampiyonluk yaşayan sadece Fenerbahçe ve Porto olmuş. Bunun dışında Avrupa'da Brezilyalı teknik adamların bir kupa ve bir de ikinci lig şampiyonluğu bulunuyor. Avrupa'da şampiyonluk yaşayan teknik adamlar Porto ile Aymore Morreira, Fenerbahçe ile Didi,

Parreira ve Zico olurken, Paulo Cambos'un Tripolis ile Yunanistan 2. Lig şampiyonluğu, Ricardo Gomes'in de PSG ve Bordeaux ile Fransa Kupası şampiyonluğu bulunuyor. Marinho Peres de Portekiz'in Belenenses takımı ile 1989 yılında kupa şampiyonluğu yaşamış.

Şimdiye kadar Avrupa'da görev alan 28 Brezilyalı teknik adam arasındaki en başarılı isim ise bu sezon başı Monoco'nun başına geçen Ricardo Gomes. 1996-98 yılları arasında iki sezon PSG'yi çalıştıran, bir Fransa Kupası, bir de Fransa Lig Kupası kazanan Ricardo Gomes, geçen iki sezon çalıştırdığı Bordeaux ile bir kupa şampiyonluğu yaşadı. Gomes diğer meslektaşlarının aksine Asya ülkesine gitmeyen ender birkaç Brezilyalı teknik direktörden biri.

Brezilyalı birçok teknik direktörün ülke dışındaki en önemli tercihi Japonya olmuş. Tıpkı Fenerbahçe'yi çalıştıran Zico gibi. 3 Temmuz 2002'de gittiği Japonya'da 1 Temmuz 2006'ya kadar çalışan ve Japon Milli Takımı ile Dünya Kupası'na da katılan Zico'nun yanı sıra yakından tanıdığımız Felipe Scolari ve Sebastiao Lazaroni de bu ülkede görev yapmış. Bugün Portekiz Milli Takımı'nı çalıştıran, Brezilya ile dünya şampiyonluğu yaşayan Felipe Scolari'nin bunların dışında çalıştırabildiği kulüp takımları ise Al

Shabab, Al Ahli (S. Arabistan), Al Quadsia (Kuveyt) ve Jubilo Ivata (Japonya).

61 yaşındaki Brezilyalı teknik direktör Edson Tavares Vietnam'da, Parreira da Güney Afrika, Helio Dos Anjos ise Suudi Arabistan'da milli takımları çalıştırıyor. 1970'lerde Brezilya Milli Takımı ile Dünya Kupası Kazanan Carlos Alberto'nun büyük hayallerle başladığı Azerbaycan Milli Takım macerası adeta kabusla sona erdi. Alberto, üst üste aldığı üç yenilgiden sonra işinden kovuldu.

Bugüne kadar Avrupa'da görev yapan 28 Brezilyalı teknik direktör arasında 19'unun sözleşmesi ilk yılında feshedilirken, kovulan son Brezilyalı teknik direktör ise Polonya'nın Pogon takımında kısa bir süre görev yapan Jose Carlos Serrao oldu. Brezilyalı teknik adamın geçen sezon başında anlaştığı Pogon'daki görevine 4 Şubat 2007'de son verildi. Serrao bu sezon Brezilya'nın Mogi Mirim takımını çalıştırıyor.

5 Temmuz 1996'da Parreira'nın ardından Fenerbahçe'nin başına geçen Sebastio Lazaroni'nin 6 Şubat 1997'de görevine son verildi. Daha sonra Trabzonspor'da göreve gelen Lazaroni burada da başarısız olunca Aralık 2006'da işinden oldu. Bir sezon boşta kalan Lazaroni bu sezon başında ise Portekiz'in Maritimo takımı ile anlaştı. Lazaroni'nin teknik direktörlükteki en önemli başarıları Japonya ve Suudi Arabistan Lig kupalarını kazanması oldu.

GÖREVDEKİ BREZİLYALI TEKNİK DİREKTÖRLER

İsmi Takım Ülkesi

Ricardo Gomes Monaco Fransa

Zico F.Bahçe Türkiye

Lazaroni Maritimo Portekiz

Paulo Campos Asteras Tripolis Yunanistan

Oswaldo Oliveira Kashima Japonya

Paricles Chamusca Oita Trinita Japonya

Sergio Farias Pohang Steelers G.Kore

Vagner Mancini Al Nassr B.A.E

Alexandre Gama Al Wahda Sport B.A.E

Mozer Interclube de Angola Angola

Robertinho Stade Tunisien Tunus

Valdyr Espinaso Cerro Porteno Paraguay

(İY-İY-SN-SN-S)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title