Haberler

Finansbank'ın Finans Emeklilik ve Hayat AŞ'yi Cigna'ya Satışı

Finansbank'ın, Finans Emeklilik hisselerinin yüzde 51'inin Amerikalı Cigna'ya satışından alacağı tutar, 85 milyon avro peşin ödenmek kaydıyla ortak girişim tarafından belirlenen iş planına bağlı olarak 15 yıllık dönemde 1,4 milyar TL'yi geçecek.

Finansbank'ın, Finans Emeklilik hisselerinin yüzde 51'inin Amerikalı Cigna'ya satışından alacağı tutar, 85 milyon avro peşin ödenmek kaydıyla ortak girişim tarafından belirlenen iş planına bağlı olarak 15 yıllık dönemde 1,4 milyar TL'yi geçecek.

Finansbank, Amerikalı sağlık ve hayat sigortası şirketlerinden Cigna ile Finans Emeklilik şirketinin yüzde 51'inin satışı için ortaklık anlaşması imzaladı. Anlaşma ile Cigna, Finans Emeklilik'in yüzde 51'ini satın alırken, Finansbank şirkette yüzde 49'luk hissesini korudu.

Ayrıca, Finansbank ve Finans Emeklilik arasında hayat sigortası ve bireysel emeklilik ürünlerinin dağıtımı için 15 yıllık münhasır acentelik anlaşması da imzalandı. Finansbank'ın, hisselerinin yüzde 51'inin satışından alacağı tutar, 85 milyon avro peşin ödenmek kaydıyla ortak girişim tarafından belirlenen iş planına bağlı olarak 15 yıllık dönemde 1,4 milyar TL'yi geçecek.

-"400 milyon avro gelir"-

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Grup Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Aras, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, uluslararası ligde, sektörünün "oyun kurucuları" arasında yer alan Cigna'nın yatırım ortaklığında Finansbank'ı seçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu ortaklıkla banka sigortacılığı alanında çıtayı daha da yükseltmeyi ve sektörde

"lider" konumuna gelmeyi hedeflediklerini söyledi.

Finans Emeklilik'in yüzde 51 hissesinin, 85 milyon avro (105 milyon dolar) bedelin peşin ödenmesiyle Cigna'ya devredileceğini belirten Aras, 15 yıllık münhasır dağıtım anlaşması ile birlikte ileriye dönük de birtakım beklentilerin bulunduğunu, 15 yıllık iş planı çerçevesinde bankanın bu işlemden toplam gelirinin 1,4 milyar TL'yi geçeceğini, bunun da bugünkü değere indirgendiğinde 400 milyon avronun üzerinde bir değere tekabül ettiğini ifade etti.

Aras, buna ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:

"Sonuç olarak burada satılan bir şirket ve 15 yıllık anlaşma var. Toplam olarak gördüğümüzde, anlaşma çerçevesinde yüzde 51'i için Cigna 85 milyon avroyu peşin olarak ödüyor. Bunun ötesinde, ileriye dönük işbirliğinden dolayı yaptığımız iş planlarında, 15 yılda ilave olarak gelecek olan geliri bugüne indirgediğimizde bu miktar 400 milyon avro civarında olacaktır. Bunu kabaca söylüyorum. Çünkü bunun altında birçok varsayım var. Bu rakama 85 milyon avro da dahil. Ama sonuç olarak satış bedeli açısından baktığımızda yüzde 51'i 85 milyon avro..."

-Cigna'nın yıllık geliri 22 milyar dolar-

Cigna'nın 22 milyar dolar yıllık geliri olan, ABD'de kendi alanında dördüncü sırada yer alan, 30 ülkede faaliyet gösteren, yaklaşık 70 milyon müşteriye hizmet veren, 12,5 milyar dolar piyasa değerine sahip bir şirket olduğunu anlatan Aras, yüzde 51'lik hisse satışının karşılıklı müzakereler sonucu ortaya çıktığını kaydetti.

Finans Emeklilik şirketinin 5 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Aras, "Böyle bir evliliğin, böyle bir anlaşmanın çok da yararlı olacağını, 2 artı 2'nin 4 değil, 2 artı 2'nin 5 edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir anlaşmanın bankanın sigorta alanındaki etkinliğini artıracağına inanıyoruz" dedi.

Finans Emeklilik'in bankacılık üzerinden hayat sigortası pazarında dördüncü sırada yer aldığına işaret eden Aras, "Pazar payı da yaklaşık yüzde 6,4. Bu, 15 yıl içinde yüzde 13, 14, 15'lere kadar çıkabilir diye düşünüyoruz. Eminim pazar payımızı çok daha yüksek noktalara çıkarabileceğiz" diye konuştu.

-"Sermaye yeterlilik rasyosunda marjinal artış olacak"-

Satışın sermaye yeterlilik rasyosu açısından ne şekilde etkisi olacağı yönündeki soruyu ise Aras, şöyle yanıtladı:

"Geçen yıl sonu itibarıyla Finansbank, sermaye yeterlilik rasyosu en yüksek olan banka. Bu satışın sermaye yeterlilik rasyosuna olumlu bir katkısı olacak, ama çok önemli bir rakam değil. Çünkü 85 milyon avroluk bir satış, netice itibarıyla bizim bilançomuz içinde çok büyük bir yer işgal etmiyor. Burada önemli olan, ileriye dönük başarılı bir işbirliği yapmak. Bir katkısı olacak mı- Evet olacak, artıracak. Ama çok marjinal bir artış olacak. Bu, sermaye yeterlilik rasyosunu çok yükseklere çekecek diye algılanmamalı. Sermaye yeterlilik rasyosu açısından da güçlü olduğumuz için şu anda herhangi böyle bir ihtiyacımız da yok."

-"85 milyon avro ile halledilecek boyutlarda değil"-

Satış sürecinde National Bank of Greece'in (NBG) tavrının ne olduğu yönündeki soru üzerine ise Aras, Cigna ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin oldukça kritik ve önemli olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bunu herhangi bir şekilde 'NBG bunu satmak, oradan sermaye elde etmek istiyor' şeklinde değerlendirmemek lazım. Avrupa'daki krizin boyutları ve bu krizin ana hissedar üzerindeki etkileri, Finansbank'ın burada Cigna ile yapmış olduğu ortaklıktan elde edeceği 85 milyon avro ile halledilecek boyutlarda olmadığını hepiniz biliyorsunuz. Dolayısıyla buradaki amaç, gerçek anlamda bankamızın ileriye dönük sigorta alanında daha etkin bir rol oynaması. Biz şunun bilincindeyiz, biz bankacıyız. Bankacılığı iyi biliyoruz, bu konuda iddialı olabiliriz, ama aynı şeyi sigorta konusunda söyleyemeyiz. Dolayısıyla kurduğumuz, büyüttüğümüz, başarıyla bu noktaya getirdiğimiz 5 yaşında bir şirketimiz var. Dünya devi Cigna, bize gelip bu piyasaya girmek istediğini söyledi ve ortaklık teklifinde bulundu. Biz, bunu memnuniyetle karşıladık. Her işte işi bilenle yapmanın önemli olduğuna inanıyoruz.

Tabii ki sermaye yeterlilik rasyosuna ufacık da olsa bir etkisi var, dolayısıyla NBG'ye de etkisi var. Ama oradan başlatılmış, oradan hareket edilmiş herhangi bir satış değil."

Aras, başka bir soru üzerine de bundan sonra regülasyon sürecinin başlayacağını, dolayısıyla işlemin tamamlanmasının birkaç ayı alabileceğini söyledi.

(Sürecek)

Muhabir: Medine Taşdelen Yıldırım

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Güncel

Finansbank Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title