Haberler

Eskişehir: Sabancı'dan Havayolunda Rekabet Değerlendirmesi

Pegasus Havayolları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Kamil Koç Firmasının Otobüsle 1 YTL'ye Yolcu Taşıma Uygulamasını Doğru Bulduğunu Belirterek, "Havacılık Sektöründe de Amansız, Ancak Oyuncu Sayısı İtibariyle Sürdürülemeyecek Bir Rekabet Var" Dedi.

Pegasus Havayolları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Kamil Koç firmasının otobüsle 1 YTL'ye yolcu taşıma uygulamasını doğru bulduğunu belirterek, "Havacılık sektöründe de amansız, ancak oyuncu sayısı itibariyle sürdürülemeyecek bir rekabet var" dedi.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde Sivil Havacılık Yüksek Okulu'nda eğitim gören 14 pilot adayına burs vermeleriyle ilgili düzenlenen törende gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sabancı, sanayici bir ailenin çocuğu olması sebebiyle 5 sene kar etmese bile ürkmediğini belirterek, "Çünkü gelecek, taşların yere oturduğu Türk sivil havacılığındadır" diye konuştu.

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, kendilerinin ardından bütün havacılık sektörünün dinamik fiyatlamaya geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Pegasus Havayolları, bundan 3 ay önce benim iç hat tarifeli sefer fiyatlarım 55 YTL'den başlıyor diyordu. Şimdi, fiyatlar 25 YTL'den başlıyor. 'Ya kardeşim, zarar ediyorsun, ama baban zengin onun için bunu finanse edebiliyorsun' diyorlardı. İngiltere'ye gidin 1 euro centle uçuruyorlar. Vergileri de koyuyor 30-40 euroya geliyor. İstanbul'dan Londro'ya 3.5 saatte 28 euro 78 cente uçuyor. Vergileri koyuyorsun 60 euro, en fazla 110 YTL oluyor. Benim Türk'üm, 40 dakika uçsun İstanbul-Ankara 25 YTL ödesin fazla mı? Değil. Dolayısıyla eğer Avrupa topluluğundaki insanlara bu yakışıyorsa, Türkiye'dekilere niye yakışmasın? Sektörde amansız bir rekabet var, ancak oyuncu sayısı itibariyle sürdürülemeyecek bir rekabet var. Ama fiyatların daha yukarı çıkacağını beklemiyorum."

Kamil Koç'un 1 YTL ile otobüsle yolcu taşıma uygulamasını doğru bulduğunu da açıklayan Sabancı, "İnşallah, bu uygulama gerçekleşir. Van'dan İstanbul'a otobüsle gitmek 28 saat sürüyor. 28 saat 50 YTL'den başlıyor. Buna karşılık 1 saat 45 dakika süren aynı mesafedeki yolculuğun uçaktaki ücreti 45 YTL'den başlıyor. 2 ürün aynı ürün değil. Bunlar birbirini ikame edecek ürünler değil. Gelişmekte olan ülkelerde maalesef zaman ne kadar kıymete biniyorsa, uçak o kadar kıymete biniyor. Dolayısıyla bu otobüsçüler ne yapacak? Belki sonuç itibariyle iş modellerini değiştirmek zorunda kalacaklar. Belki de meydanı aktif olan şehirlere direkt seferler düzenleyecekler. İnsanlar oradan istedikleri yere uçakla gidecekler. Dolayısıyla ben rekabette fayda görüyorum. Beni üzen nokta, Kamil Koç gibi dinamik bir firma bunu öneriyor, Otobüsçüler Birliği'nden 'olmaz bu' diye laf çıkıyor. Uçağa bir kere binen, korkanlar bile bir daha inmek istemiyor. Bunun önüne geçilemez" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title