Haberler

Erdoğan: "Sınırlardan Artık Rahatça Geçebileceğiz" (2 -Son)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması'nın İmzalandığını Belirterek, "Tarih Türkiye ve Suriye'yi Dost Yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması'nın imzalandığını belirterek, "Tarih Türkiye ve Suriye'yi dost yaptı. Bizi birbirimize kardeş eyledi. Dünya üzerinde bu kar çok ortak noktası olan başka ülke yoktur. Onun için diyorum ki; Suriye bizim kardeşimizdir. Ve bugün büyük bir adım attık. Vizeleri kaldırdık. Sınırlardan artık rahatça geçebileceğiz" dedi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye'ye bir çalışma ziyaretinde bulundu. Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından AKP İstanbul İl Başkanlığı'nda verilen iftar yemeğine katıldı.

Başbakan Erdoğan yemekte yaptığı konuşmada Suriye ile ilişkilere dair açıklamalar yaptı.

Erdoğan, Suriye'nin, Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan kapısı olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:

"Sizleri bereket ayında anlamlı duygularla selamlıyorum. Saygıdeğer Beşar Esad bir kez daha hoş geldin diyorum. Bugün İstanbul"da AK Parti il teşkilatı tarafından düzenlen iftar sofrasını sizlerle paylaşmak gerçekten çok çok anlamlı. Zaten ramazan yardımlaşmanın en geniş anlamıyla ve en samimi yaşandığı ay merhamet ayıdır. Ramazan herkesin gönlünü başkalarına açtığı bir aydır. Bu sofrada şahit olduğumuz gibi ramazan bereket ayıdır. Bu bereketin Suriye ile Türkiye arasında kardeşliğe de yansıdı. Esasen 1000 yıldır Türkiye Suriye aynı ekmeği aynı suyu paylaşır Dicle'de ortak idealler var. Tarih boyunca aynı düşmana karşı omu omuza savaştı. Çanakkale'de aynı siperde şehit olduk. Türkiye ile Suriye'nin tarihin kültürünü geleneklerle birbirinden ayırmak mümkün değildir. Suriye'nin gelen kardeşinin yabancılık çekeceğine inanmıyorum. Oradan ben yabancılık hissetmiyorum. Emevi Camii'nin manevi havası Sultan Ahmet'ten farksızdır. Yediğimiz yemeklerde müziklerde konuşmalarda hep birbirimizi görüyoruz. İbrahim Tatlıses'i, Orhan Gencebay'ı Suriye'de dinlersiniz. Tarih, Türkiye ve Suriye'yi dost yaptı. Bizi birbirimize kardeş eyledi. Dünya üzerinde bu kar çok ortak noktası olan başka ülke yoktur onun için diyorum ki; Suriye bizim kardeşimizdir. Ve bugün büyük bir adım attık. Vizeleri kaldırdık. Tabi bu bayram içinde önem arz ediyordu. Eskiden sınırlarda protokol geçişler vardı. Sınırlardan artık rahatça geçebileceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı Bakanlarına talimat verdi bizde talimat verdik. Barış bu kardeşlik bu. Temelleri attık. Suriye ile güzel yarınlara yürüyoruz.. Siyasi ekonomik ve kültürel alanda adımlar attık. Türkiye Suriye'nin meselelerini mesele etmiştir."

-"KRONİK BİR SORUN ÇÖZÜLDÜ"-

Erdoğan, vizenin kalkmasıyla kronik bir sorunun çözdüğünü belirterek, "Son 7 yılda mesafeler kaydettik. Bundan dolayı da memnuniyet duyduk. Bu memnuniyeti halkımız istedi. Tabi bu bayram içinde önem arz ediyordu. Eskiden sınırlarda protokolle geçişler vardı vardı. Sınırlardan artık rahatça geçebileceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı Bakanlarına talimatlar verdi. Bizde talimat verdik. Temelleri attık. Suriye ile güzel yarınlara yürüyoruz. Son 7 yılda başarılar elde ettik. Siyasi, ekonomik ve kültürel alanda adımlar attık. Türkiye, Suriye'nin meselelerini mesele edindi. Tabi Suriye'de aynı şekilde. Bu şekilde kronik sorunu çözdük. Bundan dolayı memnuniyet duyduk. Bu memnuniyeti halkımız istedi" dedi.

Halep ile Mersin arasında 1 Mart 2009'da tren seferlerinin başladığını hatırlatan Erdoğan, "Bu dostluğu pekiştirdi. Şam ve Ankara ile İstanbul hattının bizlerde yol açtığı sevinç büyük. Türkiye ile Suriye arasında tesis ettiğimiz şey yeterli değil. Birlikte çok daha fazlasını yapacağız. Suriye, Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan kapısı. Aynı şekilde de Türkiye Suriye'nin Avrupa'ya açılan kapısı. İletişimi artırmalıyız. Dolayısıyla son 7 yılda bölgede barışa büyük destek sağlandı. Ben inanıyorum bu kararlılık Orta Doğu'yu farklı etkileyecek İki önemli anahtarız. Bundan rahatsızlık duyanlar var. Bunu aşacağız. Komşuları ile tüm meselelerini çözmüş Suriye şanstır. Suriye'deki halk ne kadar mutlu olursa bundan en fazla biz seviniriz" şeklinde konuştu.

-"FİLİSTİN'DE İTTİFAK SAĞLANMASI LAZIM"-

ABD'nin Suriye'ye olan diplomasi trafiğini olumlu karşıladığını ifade eden Erdoğan, şöyle dedi:

"Uluslararası toplumlarda dengeler önemlidir. Öncelikle biz dengelemeliyiz. Filistin'de ittifak sağlanması lazım. Filistinliler el ele olmalı. Araplar arası birliğin güçlendirilmesi gereklidir. Buradaki iş ittifak barış süreci açısında önem taşıyor. İsrail arasına görüşmelerde farklı el alınacak. İsrail, Suriye ve Filistin arasında görev almaya hazırız. Bölgenin buna ihtiyacı var. Batının ve ABD'nin Suriye'ye diplomasi trafiğini de olumlu karşılıyorum. Suriye ile Arap ülkeleri ile olumlu gelişmeler var. Kardeşler arasında ki anlaşmazlıkların çözüşecek. Biz düşman üretmeye değil dost kazanmaya geldik. Politik anlayışımız bu. Türkiye ve Suriye çözüm yolunu seçmiştir. Her türlü meseleleri masaya yatırarak. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Anlaşması imzalandı. Gelecek nesiller bu anlaşmayı hayırla anacaktır. Kardeşlerim Sayın Cumhurbaşkanı ile verimli görüşmeler oldu. İkili ilişkileri açısından ilk toplantımızı yaptık. Bu anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum. Bu ticari ilişkilerimizi arttıracak. 2007 serbest ticaret analaşması yürürlüğe girdi. Bu artarak devam edecek.3 gün sonra mübarek Ramazan Bayramı'nın tüm insanlığı barış kardeşlik getirmesin temenni ediyorum." (ANKA)

(HM/EÖ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title