Haberler

Lise öğrencisi genç kız, babasının hastalığından sonra damarları görüntüleyen cihaz yaptı

Güncelleme:

Düzce Bilim ve Sanat Merkezi'ne giden lise 4'üncü sınıf öğrencisi Elif İnce, kanser teşhisi koyulan babasının damarlarının incelmesi sonucu yaşadığı sorunları görünce damarları görüntüleyen cihaz yaptı. Cihazı geliştirmek isteyen İnce, "HD kameralarla daha kaliteli filtrelerle ve ledlerle çalışabilirsem çok daha iyi görüntüler alabilirim" dedi.

Düzce Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Elif İnce'nin(17), 2018 yılında kanser teşhisi koyulan babası kemoterapi tedavisi görmeye başladı. Tedavi ilerledikçe İnce'nin babasının damarları inceldi ve sağlık çalışanları, damarlarını bulma konusunda zorluk yaşadı. Baba İnce ise acı çekmeye başladı. Elif İnce de babasının bu durumu karşısında damarların daha kolay bulunması için cihaz geliştirmeye karar verdi. BİLSEM'e giden ve araştırmalar yapan İnce, tamamen amatör malzemelerle yaptığı cihaz sayesinde vücutta incelen damarlar dahil tüm damarları görüntülemeyi başardı. İnce, cihazın geliştirilmesi için çalışma başlattı.

"DAMARLARIN DAHA NET GÖRÜNMESİNİ SAĞLADIK"

Cihazı geliştirmek istediğini belirten Elif İnce, "2018 yılında babama kanser teşhisi koyuldu. O günden beri hastanelere sık sık gidip geliyorum. Kemoterapi aldığı dönemde damarları çok inceldiğinden hemşirelerin uygun damarı bulmakta sıkıntı yaşadığını fark ettim. Bunun üzerine BİLSEM'e geldiğimde beyin fırtınası yapmaya başladık. Biraz literatür taraması yaptığımda fark ettim ki kanımızdaki hemoglobin kızılötesi ışığı soğutuyormuş. Bizde görünür ışığı engelleyerek, kamerada ufak bir değişiklik yaptık. Kızılötesi ışınlarla damarların daha net görünmesini sağladık" diye konuştu.

"ÇOK DAHA İYİ GÖRÜNTÜLER ALABİLİRİM"

Cihazın geliştirilmesi için daha kaliteli malzemelere ihtiyacı olduğunu aktaran İnce, "Kullandığımız malzemeler çok amatör malzemeler. Klasik her yerde bulunacak bir webcam, herhangi bir elektronik mağazasından aldığımız kızılötesi led kullanarak gerçekleştirdik. Biz elimizdeki imkanlarla istediğimiz kalitede elbette ki kaliteli görüntü alamıyoruz. Tam netliği sağlayamadık; ancak HD kameralarla daha kaliteli filtrelerle ve ledlerle çalışabilirsem çok daha iyi görüntüler alabilirim" dedi.

"KİMSE KARŞISINDAKİNİN ACI ÇEKMESİNİ İSTEMEZ"

Elif İnce, geliştirdiği cihazı gözlük olarak tasarlamak istediğini de belirterek, "İlerleyen aşamalarda bunu taşınabilir ve gözlük haline getirmeyi planlıyoruz. Çünkü şu hali ile benim elime odaklı ve ben bunu hareket ettiremiyorum ama ileride gözlük haline getirdiğimde birebir hastanelerde kullanılabilecek. Özellikle onkoloji ve çocuk bölümlerinde kullanılmasını istiyoruz. Çünkü kanser hastalarında damarlar inceldiği için hemşireler damarları bulmakta zorluk çekiyorlar. Çocuklarda da vücut gelişimleri bizim seviyemizde olmadığı için hem çocuklar acı çekiyor hem de hemşirelerin üzerine yük biniyor. Kim olursa olsun karşısındaki insanın acı çekmesini istemez. Biz de istemiyoruz, o yüzden bu projeyi geliştirdik" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Elif İnce Düzce Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500

Yorumlar (52)

Adınızı Yazın:

aferim kızımıza. projesini geliştirme konusunda destek verilmesi gerekir,

118
2
yanıtYanıtla
müslüm:

yok mu başka işiniz sizin ? kim bulmuş? tövbe yaaa

9
92
yanıtYanıtla
yakaşi:

hastanelerde bunun en iyisi var bırakın bu işleri 168 şehit var onlar nolacak

8
71
yanıtYanıtla
cCc:

Ne mi olacak Çanakkalede Kıbrıs barış harekatında ne olduysa o olacak. Bol beleş beyinsiz ahmak.

yanıt5
yanıt2
doktor musun:

doktor musun

yanıt9
yanıt4
salak:

ne 168 kardeş 10. 068 diyorlar

yanıt5
yanıt14
napsin kadir:

1 i de 1000 gibi 1000 i de 1 gibi..

yanıt1
yanıt0
T.C.Vatandaşı:

Yolun açık olsun kızım en iyi yerlere gelmen dileğiyle

37
1
yanıtYanıtla
KORKMAZ ÇAKAR:

Allah yolunu açık etsin İnşallah istediklerine mazhar olursun

34
1
yanıtYanıtla
BeTeP:

Ellerin ayakların dert görmesin yolun acık olsun

33
1
yanıtYanıtla
Tüm 52 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title