Haberler

Yozgat'ta Veteriner Hekim Güneş Enerjisiyle Çiftlik Kurdu

Güncelleme:

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde serbest veteriner hekim Altan Gültekin, devlet desteğiyle kurduğu büyükbaş hayvan çiftliğinin enerji ihtiyacını Güneş Enerji Sistemi (GES) ile karşılıyor. Gültekin, GES sayesinde aylık 80 bin lira olan elektrik giderini sıfıra indirerek ekonomisine katkı sağlıyor.

Yozgat'ta devlet desteğiyle büyükbaş hayvan çiftliği kuran serbest veteriner hekim Altan Gültekin, çiftliğin enerji ihtiyacını Güneş Enerji Sistemi (GES) ile karşılıyor.

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde 18 yıldır serbest veteriner olarak çalışan Altan Gültekin, 2021 yılında büyükbaş hayvan çiftliği kurmaya karar verdi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle büyükbaş hayvan çiftliği kuran Gültekin, yurt dışından getirdiği simental cinsi 93 inekle aylık 70 ton süt elde etmeye başladı. Çiftliğin aylık 80 bin lira olan elektrik ihtiyacını karşılamak için TKDK'nin GES hibe desteğinden de yararlanan Gültekin, 2023 yılında işletmenin 3 bin metrekare çatısını 360 kW gücünde güneş enerji panelleriyle kapladı. Aylık 80 bin lira olan elektrik giderini GES ile sıfıra indiren Gültekin, ürettiği fazla enerjiyi de dağıtım şirketine satarak ekonomisine katkı sağlamaya başladı.

İki veteriner hekimle çiftlikte doğum, suni tohumlama, hayvan sağlığı gibi birçok çalışmayı yürüten Gültekin, TKDK desteğiyle süt üretimi üzerine kurdukları büyükbaş hayvan çiftliğinde günde iki kez sağımla inek başına ortalama 25 litre süt alarak ekonomiye katkı sağlıyor.

"365 kW enerji üretiyoruz"

İşletmelerini AB Katkılı Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD) sayesinde kurduklarını söyleyen Gültekin, "Burayı 2021 yılında IPARD destekli kurduk, şu an 93 baş anaç hayvanımız var. Geçen yıl geldikleri için 93 başta yavrumuz var. İkinci doğumlarımız da devam ediyor. Buraya yine IPARD ile 2023 yılında GES projesi kurduk, 365 kW güneş enerjisi üretmekteyiz. Bu ürettiğimiz enerjinin kendi kullandığımız kadarını da devletimize satmaktayız. Soğutma tanklarımız, yem karma makinesi, ısınma olsun bütün enerji giderlerimizi elektrikle sağlıyoruz. Bu proje bize ek gelir sağlıyor. Çevre için de iyi bir uygulama, büyük bir karbon salınımı da oluyordu, o sorunu da bitirdik." dedi.

"Aylık 80 bin lira gider sıfıra indi"

Gültekin, geçen yıl işletmesinin çatısına yaptırdığı GES ile 80 bin liralık elektrik giderlerini sıfıra indirdiğini belirten Gültekin, "Bütün çiftçilerimize bu projeleri öneriyoruz. Sarıkaya ilçemizde IPARD projeli 30 çiftliğimiz var. Çoğu arkadaşımıza yardımcı oluyor ve hep birlikte hareket ediyoruz. Bizim hem süt birliğimiz hem de kooperatifimiz var. Ne yaparsak ne iş yaparsak organize oluyoruz ve bu da bizim için ekonomik olarak kar etmemizi sağlıyor. Çiftliğimizde aylık ortalama 80 bin lira kadar elektrik giderimiz oluyordu. Şimdi bu 80 bin lira ile hem elektrik masraflarımızı karşılıyoruz hem de bize de aylık 40 bin lira gibi getiri sağlıyor. Mevsime göre de bu gelir değişiyor. Gün uzadıkça bizim GES'ten gelirimiz de artıyor. Devletimizin destekleri olmasa bu tesisi kurmamızın imkanı yoktu, devletimiz var olsun, daim olsun" şeklinde konuştu. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Sarıkaya Çiftlik Yozgat Güneş Tarım Çevre Enerji Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title