Haberler

    Türkiye Doğalgaz Enerji Borsası Açıldı

    Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı '100 günlük icraat programı'nda da yer alan proje ile piyasa katılımcıları elektronik platform üzerinden doğalgaz alım satım işlemlerini gerçekleştirebilecek.

    Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı '100 günlük icraat programı'nda da yer alan proje ile piyasa katılımcıları elektronik platform üzerinden doğalgaz alım satım işlemlerini gerçekleştirebilecek.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugün itibarıyla hayata geçirilen Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası'na ilişkin, "Bu adımla Türkiye'de enerji ticaretinin gelişmesi, enerji piyasalarının serbestleşmesi ve bölgesel enerji ticareti merkezi olma yönündeki hedeflerimize ulaşmak için önemli bir adımı kurguladık ve gerçekleştiriyoruz" dedi. Dönmez, Türkiye'nin doğalgaz piyasasında, yıllık bazda alım satımların ikili anlaşmalarla yapıldığını anımsatarak,

    "Buna alternatif olarak, bugün itibarıyla yıl içinde daha kısa süreli alım satımların yapılabileceği ve günlük fiyatların oluşacağı organize toptan satış piyasasını devreye alıyoruz. Spot doğalgaz piyasasının kurulmasıyla birlikte Türkiye bölgesinde serbest piyasada doğalgaz fiyatının oluştuğu ilk ülke olma mutluluğunu yaşamış olacak. İlerleyen dönemlerde hem piyasa hacminin artması hem de diğer ülkelerin bu pazara dahil olmasıyla, bölgesel enerji ticaret merkezi olma yönünde çok önemli bir adım atmış olacağız" dedi. Yılmaz ayrıca "Yazılım sürecini de milli altyapı imkanları ve EPİAŞ'ın kendi insan kaynağıyla hayata geçirdik. Avrupa'da kendi yazılımını geliştirebilen birkaç enerji borsasından biriyiz" dedi.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Ekonomi

    Türkiye Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title