Haberler

Son Dakika: Dışişleri'nden Yunanistan ile Mısır arasında yapılan deniz yetki anlaşmasına tepki: Bizim için yok hükmündedir

Güncelleme:

Son dakika: Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan deniz yetki anlaşması sonrası Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklamada bulundu. Anlaşmanın Türkiye için yok hükmünde olduğu belirtilen açıklamada, "Sözde sınırlandırılan alan BM'ye de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi devre dışı bırakmak için deniz yetki anlaşması yapan Yunanistan ve Mısır'a sert tepki gösterdi. Anlaşmanın Türkiye için yok hükmünde olduğu belirtilen açıklamada, "Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır." denildi.

"YUNANİSTAN İLE MISIR ARASINDA DENİZ SINIRI BULUNMAMAKTADIR"

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ''Yunanistan ile Mısır arasında deniz sınırı bulunmamaktadır. Bugün imzalandığı açıklanan sözde deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması Türkiye için yok hükmündedir. Bu anlayışımız sahada ve masada ortaya konacaktır." denildi.

Anlaşmada sınırlandırılan alanın, Birleşmiş Milletler'e de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer aldığı belirtilen açıklamada, "2003 yılında GKRY ile imzaladığı anlaşma ile 11.500 km2'den vazgeçen Mısır, Yunanistan'la bugün imzaladığı bu sözde anlaşma ile de, yine deniz yetki alanı kaybına uğramaktadır. Bu anlaşmayla Libya'nın hakları da gasp edilmeye çalışılmaktadır. Türkiye'nin, söz konusu alanda herhangi bir faaliyete izin vermeyeceği ve Doğu Akdeniz'de ülkemizin ve Kıbrıs Türkleri'nin meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunmaya devam edeceği kuşkusuzdur'' ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Yunanistan, Doğu Akdeniz'deki gerilimin askıya alındığı bir dönemde, Mısır'la bir deniz sınırı anlaşması imzaladı. Tarafların dün geceden beri devam eden görüşmelerin ardından ayrıntılar üzerinde uzlaşması sonrası, Kahire'de bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükrü ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan, Yunanistan ile Mısır'ın bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması imzalandığını açıkladı.

MİÇOTAKİS: ÇÖZEMEZSEK LAHEY'E GİDELİM

Söz konusu anlaşmanın ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'ten de yeni bir açıklama geldi. Miçotakis, Türkiye'yle Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerin (MEB alanları) belirlenmesi için planlanan diyalogdan sonuç alınamaması halinde tarafların Uluslararası Lahey Adalet Divanı'na gitmesini önerdi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Dışişleri Bakanlığı Yunanistan Türkiye Dünya Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

500

Yorumlar (41)

tepkili:

verin yine bize gazı bulun bir şeyler yıllardır ekonomiyi siz yönetiyorsunuz ama hala ekonomik sıkıntılar başgösterince dolar yükselince hedefi başka yerleri gösteriyorsunuz. 20 senedir başa çıkamıyorsanız gerçekten bırakın artık karnımız tok midemiz ekşidi artık

21
30
yanıtYanıtla
Gurbetci:

Haber baya komik. Daha bir kac ay once, turkiye ile libya deniz yetki anlasmasi yapildi. Bugunde yunan ile misir yapmis. Herkes kendi kafasina gore anlasiyor. Bu yanlis. Ikinci ise yunan ve misir arasinda deniz siniri bulunmamaktadir yaziyor, anlasmislar iste artik var demekki. Mesafe olarak yunan ve misir daha yakin, libya ve turkiye arasindaki mesafeye bakarsan. Benim demek istedigim, boyle anlasmalar dunya birimlerinde anlasilmali, boylece herkes 1 kurala uymak zorunda. Kafasina gore anlasma yapilmaz. Yunani simdi kiniyoz ama bizde yaptik aynisini. Beklenecek bir durumdu bu ne yazikki.

9
37
yanıtYanıtla
Hakan başıbüyük:

Aslanim senin gibiler bu ulkede oldukça bizden bişey olmaz senin gibi satılmış vatan haini dolu bu ülkede

yanıt20
yanıt9
Saflar Sıkı:

Sayın Gurbetçi olay şu; Yunanistan adası ile Mısır ana karası üzerinden deniz yetki alanı olmaz. İkisi de ana kara olacak. Ondan ikisinin deniz sınırları yok deniyor. Biz Libya ile iki ana karayız. Bizimki uluslararası hukuka uygun. Ayrıca bizim anlaşma BM nezdinde geçerli. Onların yaptığı artistlikten başka bir şey değil.

yanıt10
yanıt1
Abdullah cebel:

Haberi tam okumadın mı orda ne yazıyor. Bir de Türkiye de değilsin galiba o zaman buranın halini nereden bileceksin hadi bildin diyelim Mısır ile Yunanistan ın DENİZ SINIRI YOKKK adamlar bunu anlatmaya çalışıyor ama Türkiye ile Libya arasında Akdeniz de ortak nokta var üstelik BM nin kriterlerine de aykırı yapılmış. Rabbim hayırlısını nasip etsin

yanıt3
yanıt1
Şahin:

Nasil yakın oluyormuş

yanıt1
yanıt0
haha:

beynini nerende taşıyorsun gurbetçi. Yurrdışında kala kala millilik kalmamış sanırım sende. Bizim libya ile deniz sınırımız var. Mısır ile Yunanın yok haberi beyninin olduğu yerler değildi normal olması gerektiği yerle oku algıla

yanıt1
yanıt2
GeçmişOlsun:

Sen ne cahil bir insansın. Mısırla yunanistan arasındaki deniz sahası, Libya ve Türkiye arasındaki deniz sahasıyla aynımı? Konuya o kadar uzaksın ki sen bence gurbetçi olarak kalmaya devam et.

yanıt0
yanıt2
Kafasız gurbetçi:

Mısır ile Yunanistan arasında yapılan bölge bizim kıta sahanlığından geçiyor. Sen evinin oturma odasından otoban geçmesini ister misiniz?

yanıt0
yanıt2
Arif:

İsrailin köpeği mısır ile yunan gavuru bir olmuş türkiyeye meydan okuyorlar başlarına neler gelebileceğini düşünmüyorlar

16
4
yanıtYanıtla
Tüm 41 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title