Haberler

Sinoplu çiftçiler çeltik fiyatlarındaki artışa dikkat çekti

Güncelleme:

Sinoplu çeltik üreticileri, ilaç ve tohum fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, çeltik fiyatlarının belirlenmesi konusunda endişeli olduklarını belirtti.

MUSTAFA USTA

Sinoplu çeltik üreticisi Seyfettin Başoğlu, "Benim 300 liraya aldığım ilaca şimdi, 900 lira diyorlar. 600 lira artış var. Daha ot ilaçlarını almadık. Onlara ne kadar zam geldiğini bilmiyoruz. Eğer bu sene çeltik 16-17 lira olursa çiftçi zarar etmez" dedi. Üretici Birol Güler ise, "Çeltik 20 liranın üstünde olursa zarar etmeyiz. Hiçbir çiftçi zarar etmez" diye konuştu.

Sinop'ta çeltik üreten çiftçiler, bu sene yağan yağmurlardan dolayı çeltik ekimine geç kaldıklarını belirtti. Çeltik ekicisi Seyfettin Başoğlu şunları söyledi:

"BEN 5 SENE ÇELTİĞİ AYNI FİYATTAN SATTIĞIMI BİLİYORUM"

"Şu anda çeltiği ekmemiz lazımdı ama daha ekemedik. Belki 10 gün daha ekemeyeceğiz. Havaların yağışlı olmasından dolayı tarlada çalışamıyoruz. Toprak ıslak olduğu için işleyemiyoruz. Tohumu zamlı aldık, ilacı zamlı aldık. Benim 300 liraya aldığım ilaca şimdi 900 lira diyorlar. 600 lira artış var. Tabi daha ot ilaçlarını almadık. Onlara ne kadar zam geldiğini bilmiyoruz. Eğer bu sene çeltik 16,17 lira olursa çiftçi zarar etmez ama aynı fiyattan giderse zarar eder. Çeltik işi belli olmuyor. Ben 5 sene çeltiği aynı fiyattan sattığımı biliyorum. Son 4,5 senedir arta arda 14'e kadar geldi ama yarın ne olur bilemiyoruz. Ürünü çıkarmayınca ve fiyat açıklanmayınca bir şey diyemiyoruz."

"ÇELTİK 20 LİRANIN ÜSTÜNDE OLURSA ZARAR ETMEYİZ"

Çeltik ekicisi Birol Güler ise, "Havalar yeni ısınmaya başladı. Çeltik ekimi yeni yeni başlıyor. Ben geçen sene 24 Mayıs'ta tohum atmıştım ama bu sene daha tarlaları hazırlıyoruz. Gece gündüz çalışmalar devam ediyor. Gece vakti traktörler de çalışıyor. Tohum şu anda 30, 33 lira. Eğer biz bu maliyete çeltik 20 liranın üstünde olursa zarar etmeyiz. Hiçbir çiftçi zarar etmez" dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Çeltik Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title