Haberler

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Akçay: 7 aydır kopan bağlantıları tekrar ihdas ediyoruz

Güncelleme:

Merkez Bankası'nın 2024 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda konuşan Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, "Fonlama maliyeti ile mevduat faizi bağlantısı kopmuş, politika faizi ile enflasyon oranı bağlantısı kopmuş, faiz kur bağlantısı kopmuş. Biz 7 aydır bu kopan bağlantıları tekrar ihdas ediyoruz" dedi. Hatırlanacağı üzere Akçay'ın ismi eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifası sonrasında başkanlık için geçiyordu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, yılın ilk enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuştu. Akçay, "Fonlama maliyeti ile mevduat faizi bağlantısı kopmuş, politika faizi ile enflasyon oranı bağlantısı kopmuş, faiz kur bağlantısı kopmuş. Biz 7 aydır bu kopan bağlantıları tekrar ihdas ediyoruz" dedi.

CEVDET AKÇAY'DAN GÜNDEM YARATAN SÖZLER

Eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın istifası sonrasında adı o dönem başkanlık için de geçen TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay şu ifadeleri kullandı; "İçinde bulunduğumuz durumu size hatırlatayım. Fonlama maliyeti ile mevduat faizi bağlantısı kopmuş, politika faizi ile enflasyon oranı bağlantısı kopmuş, faiz kur bağlantısı kopmuş. Biz 7 aydır bu kopan bağlantıları tekrar ihdas ediyoruz.

"ENFLASYON HEDEFİNDE İDDİASIZ MERKEZ BANKASI OKSİMORONDUR"

Çok zor, modellemeyi bilen arkadaşlar dediğimi iyi anlayacaktır. Çok zor değil imkansıza yakın. Enflasyonda yüzde 36 hedefini değiştirmekten ziyade, o hedefe bizi sürekli yakınsatacak önlemleri devreye sokmak çok daha anlamlı. Öbür türlü yaptığınız işe olmayan bir önem atfediyor olursunuz çünkü bu normalleşme süreci, biriken veri ile bağlantıların tekrar kurulmasıyla birlikte uygun ortamı sağlayacak.

"HEDEFİN İMKANSIZ OLDUĞUNU GÖRDÜĞÜMÜZDE TEDBİRLERİ ALIRIZ"

Enflasyonda 36 hedefi iddialı mı? Evet iddialı. Ama iddiasız hedef ortaya koyan merkez bankası bence oksimorondur zaten. İddialı ama erişilebilir bir hedef, enflasyonu aşağı indirmekte veya enflasyonu düzeltmekte iddiasız ve rahat ulaşılabilir bir hedeften çok daha iyidir. Dolayısıyla yaptığımız şeyin doğruluğuna biz fena halde inanıyoruz. Hedefin imkansız olduğunu gördüğümüzde gerekli tedbirleri alırız" dedi.

Erdem Aksoy
Haberler.com - Ekonomi

Hafize Gaye Erkan Merkez Bankası Gaye Erkan Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (26)

golebicemarti golebicemarti:

Sayın Cevdet Akçay ''Yok faiz sebep, enflasyon sonuç, yok enflasyon sebep faiz sonuç, tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan çıkar? cambaza bak cambaza'' derken 100 yıl sonra ''Ekonomik ve Demokrasi'' olarak geldiğimiz nokta ortada. Saygılarımla.

223
24
yanıtYanıtla
Bayram AKINCI:

Tek ayakları yere basan adam bu

174
12
yanıtYanıtla
corci:

paramız pul oldu, cüzdanda para taşımaz oldum, kartı da telefona yükledim artık ödemelerde sadece telefonu kullanıyorum. Nakit para işi bitmiştir.

137
10
yanıtYanıtla
Osman NFK:

Kürel sistemin şuan ki nihai hedefi "nakitsiz toplum." Bu oyuna gelmeyin nakit kullanın.

yanıt52
yanıt42
Arman Usa:

cebinizde altin tasimaya baslayin:))))

yanıt35
yanıt1
Şener Turhan:

hey gidi eski maliye bakanı NEBATİ sen olacaktın ki.....

92
7
yanıtYanıtla
Arman Usa:

sen cok yasa sener bey hic gulesim yoktu:)))

yanıt38
yanıt3
sade vatandaş:

yapılan beceriksizlikleri kelime oyunuyla süsleyip maskelemeye çalışıyorlar keşke bu söylenenlere inanacak kadar aptal olsaydım çayırlarda şen mutlu mesut koyunlar gibi meler hoplayıp zıplayarak günümü gün ederdim

78
13
yanıtYanıtla
Bayram AKINCI:

Türkçesi; Haksız değilsiniz enflasyon fazla da olabilir diyor ama bize gelen bilgi kopukluğunu doğrulayıp ona göre adımlar atıyoruz diyor şu an çıkan sonuç bu diyor enflasyon fazla olacak 38 olacak desek bu seferde kendimize koyduğumuz hedef bumu diye soruyor daha iyisi için çalışmak istiyoruz diyor

77
0
yanıtYanıtla
Demir Tuna:

Sayın Cevdet Anday, Sizin deyiminizle kopan bağlar, doğru anladıysam, bu şekilde yerine oturacak: 1) Cari açık veren ülkede sürüklenen/baskılanan kur, 2) Artan para arzı artan faiz, 3) Açıklanan ve gerçekte hissedilen enflasyon, 4) Özal’lı yıllardaki echelle mobil.

51
2
yanıtYanıtla
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title