Haberler

Hisarcıklıoğlu: Türk Lirası Ve Dövizde 'Cambaza Bak' Oynuyorlar

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Lirası ve Döviz Paritesini Cambaz Oyununa Benzeretek, "2009 Yılından İtibaren Kurda Değişim Yüzde 12 Olarak Gerçekleşti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Lirası ve döviz paritesini cambaz oyununa benzeretek, "2009 yılından itibaren kurda değişim yüzde 12 olarak gerçekleşti.

Ama aynı sürede su yüzde 15, elektrik yüzde 40, mazot yüzde 35 zamlandı. Bir tek doğalgazda yüzde 30 düşüş vardı. Brüt ücretler yüzde 19 arttı. Bu cambaz işi, sizi oraya odaklıyorlar, başka yere baktırmıyorlar" diye konuştu.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın her yıl gelir ve kurumlar vergisi alanında dereceye giren vergi mükelleflerini ödüllendirdiği 'Geleneksel Vergi Ödül Töreni 2010'a katldı. Geceye, Hisarcıkloğlu'nun yanı sıra, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, CHP Antalya Milletvekilleri Hüsnü Çöllü ve Tayfur Süner ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de turist sayısı artarken kişi başına harcamanın düştüğünü söyledi. 2003 yılında 950 dolar olan kişi başına harcamanın 800 dolarlar seviyesine indiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bunda bir problem var. Turist başına fazla harcatamıyoruz" dedi.

'YENİ BİR HARİTA

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dünyada küresel kriz sonrası yeni bir rekabet haritası şekillenmeye başladığını söyledi. Küresel kriz öncesi milli gelir seviyesini yakalayan Türkiye'nin Çin, Hindistan, Endonezya ve Brezilya'nın başı çektiğini 14 ülke içinde 12'nci sırada yer aldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Bu tablo bize yakışmaz" dedi.

Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu ve çözümünün ekonominin yukarı gitmesiyle sağlanabileceğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, özel sektörün Ocak -Ağustos döneminde 1 milyon 100 bin kişilik istihdam yarattığını kaydetti.

'CAMBAZA BAK OYNATIYORLAR'

Özellikle turizm sektöründe döviz girdisinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Fakat TL- döviz işi bana 'Cambaza bak' olayı gibi geliyor" dedi. 2009 yılından itibaren kurda değişimin yüzde 12 olarak gerçekleştiğini, yani TL'nin yüzde 12 değerlendiğini belirten TOBB Başkanı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ama aynı sürede su yüzde 15, elektrik yüzde 40, mazot yüzde 35 zamlandı. Bir tek doğalgazda yüzde 30 düşüş vardı. Brüt ücretler yüzde 19 arttı. Bu cambaz işi, sizi oraya odaklıyorlar, başka yere baktırmıyorlar. 9 yıldır söylüyoruz. Değişen bir şey var mı? Bakanlar, sorumlu olanlar söylüyor. TL döviz işi mukayesesinin, değerlenmesinin sorumlusu kim, ben bulamadım. Sahibi yok. TL ve döviz arasında korelasyonu düzeltme şansın yok. Gel burayı konuş. Rekabet gücünü artıracak yer de senin burası."

'YAPISAL REFORMLAR'

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin dünyanın en büyük 16'ncı büyük ekonomisi olmasına karşın Birleşmiş Milletler insani gelişim endeksinde 155 ülke arasında 126'ncı sırada, rekabet sıralamasında yer alan 133 ülke arasında 66'ncı sırada bulunduğunu belirterek, "Bize yakışıyor mu bu sıralamalar. Yakışmıyor" dedi.

Bu tablonun düzeltilmesi için yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "2002'de iyi başlayan bu sürecin 2007'de bereketi bir kaçtı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde işin bereketi kaçtı. Önümüzdeki dönemde 5 yıl üst üste sürekli seçim var. Bizim siyaseten ülkedeki tartışma konularının içine girmiyor olmamız lazım. Yapısal reformların yapılması için iktidar ve muhalefete destek vermemiz lazım" diye konuştu.

Yapısal reform sürecinin mevcut düzende bir değişikliği öngördüğünü ve bu değişiklikten rahatsız olan çevrelerin kendilerine karşı siyasi argüman istemeyeceklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının bu yapısal reform sürecinin kararlılıkla sürdürülmesine destek olması gerektiğini ifade etti.

'16'YA GELDİK TIKANDIK'

Ekonomik hayatı düzenleyen idari mevzuatın ticaretin gerisinde kaldığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Böyle bir sistem yürür mü? 16'ncı büyük ekonomiyiz diyeceğiz, ite kakak geldik ve tıkandık" dedi.

Bu çerçevede Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu'nun değiştirilmesi için siyasi partilerin sergilediği konsensüsün olumlu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, hükümetten vergisini ve primi düzenli ödeyen işadamlarını ödüllendirmesini istedi.

Hisarcıklıoğlu'nun bu isteği salondan büyük alkış alırken TOBB Başkanı, "Dünya sıkıntıya girdi. Krize girdi, işim daraldı, ödeyemedim. Benim borcumu yeniden yapılandırma fırsatı verdiniz. Ama ben gününde ödemişim. Ben düzenli ödemişsem beni de 5 puan indirin" dedi.

'O SANDIK VAR YA'

İş dünyasının vergi dairesi başkanlıklarının yoğun denetimi altında olduğunu esprili bir dille anlatarak konuşmasını sürdüren Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bırakın bizi, biz üretelim. Bırakın bizi Türkiye zengin olsun. Zengin olacaksa tek bir yol özel sektördür. Devlet eliyle zenginleşmeyi model alanlar 90'larda yıkılıp gitti. Çin öğrendi, biz öğrenemedik. Sistemin tamamı özel sektör odaklı olması lazım" dedi.

Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi içine girmeyi hedeflemesi gerektiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "İlk 10'a girmek istiyorsan, demokrasi kalitesini artırmadan, güçlü ekonomiden başka yolu da yok. Buna giden yol kayıtlı ekomiden geçiyor. Kayıtlı ekonomi olmadan hesap soramazsın" diye konuştu.

Kayıtlı ekonomiden hesap sormanın yolunun ödenen vergilerin nereye harcandığını sorgulanmasından geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Siz verginizin nereye harcandığıyla ilgili hesap sorabilir misiniz? O sandık var ya o sandık, bir tek hür olduğumuz yer orası. Elektronik olsa onu da sayarlar" dedi.

'YUMURTAYI YERSİN'

Törende bir konuşma yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ise Türkiye dünyanın en büyük 16'ncı büyük ekonomisi olarak gösterilmesine rağmen ciddi sorunlar yaşadığını kaydetti.

Türkiye'nin eğitilmiş insan gücü işsizliğinde dünyada ilk sıralarda yer aldığını kaydeden Başkan Akaydın, "Ne kadar 'Dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi oldum' deyin, Türkiye'deki insanın yüzünü güldürümezsiniz. O zaman haliyle yumurtalanırsınız. Tasvip ettiğim için söylemiyorum" dedi.

Gecede, daha sonra gelir ve kurumlar vergisi alanında dereceye giren vergi mükelleflerine ödülleri verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title