Haberler

Çukurova Otoshow Fuarı Açıldı

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, teşvik ve vergilendirme sisteminde yeniliklerin yapılması gerektiğini belirtti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, sektörün daha hareketlenmesi ve piyasada çevreyi kirletecek boyutlardaki eski araçların piyasadan çekilmesi için teşvik ve vergilendirme sisteminde yeniliklerin yapılması gerektiğini belirtti.

Bayraktar, TÜYAP Adana Fuarcılık AŞ ve ODD işbirliğiyle gerçekleştirilen Çukurova Otoshow Fuarı'nın VIP açılışında, Adana'nın Akdeniz bölgesinin ticaret sanayi ve sermaye piyasası bakımından en önemli merkezi olduğunu vurguladı.

Bu derece önemli bir kentte açılan fuarın otomobil almak isteyenlere, çok çeşitli ürün gamını yakından görme imkanı sağlayacağını belirten Bayraktar, TÜYAP'ın ev sahipliğinde sektör temsilcilerinin otomobil tutkunlarıyla buluşacağını ifade etti.

Bayraktar, derneğin girişimleriyle 1990'lı yılların başında başlayan fuar çalışmaları kapsamında 1996 ve 2010 yılları arasında, 1 milyon 400 bin metrekare fuar alanında, 60 adet fuar ile 6, 5 milyona yaklaşan ziyaretçiye sektördeki son teknolojileri yakından gösterme fırsatı verdiklerini anlattı.

Sadece 2010 yılında derneğin desteğiyle Türkiye'nin 6 ilinde düzenlenen fuarlarda toplam 139 bin 879 metrekare alanda 45 markanın katılımıyla 1 milyondan fazla ziyaretçiye ulaşıldığını bildiren Bayraktar, Adana'dan sonra, Antalya, İzmir, Gaziantep ile diğer yöresel fuarları gerçekleştireceklerini söyledi.

Bayraktar, otomobil sektörüyle ilgili de bilgiler vererek, Türkiye'nin, bin kişiye düşen 134 araç ortalamasıyla 605 olan Batı Avrupa ülkeleri ortalamasının çok gerisinde olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin gerçek potansiyelinin çok gerisinde olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:

"Mevcut vergi mevzuatı maalesef potansiyelimiz üzerinde bir baskı yaratıyor. Devletin vergi gelirlerinin azalmaması gerekiyor. Bunda hepimiz mutabıkız. Ancak, vergi mevzuatında pazarı geliştirecek, sektörün gelişmesine ön ayak olacak düzenlemeye ihtiyacımız var. Araçlar vergilendirirken en büyük faktör çevre etkisi. Bizim ülkemizde de vergilendirme ölçütü olarak, motorlu taşıt araçlarında küresel teknik mevzuata göre belgeleme, karbondioksit gram bölü kilometre esas alınması, teşviklerin bu yönde geliştirilmesi gerekir.

Bugün araç parkımızın yüzde 51'i 12 yaşın üzerinde. Ömrünü tamamlamış araçlar üzerinde kapsamlı çalışmalar yapılıyor. Motorlu taşıtlarda yaş artışına göre vergi artışı düzenlemesine gidilmesini, vatandaşın yeni teknolojilerle ikame edilmeye özendirilmesini bir an önce bekliyoruz. "

Bayraktar, amaçlarının atılması gereken adımlarla bin kişiye düşen araç sayısını Avrupa ortalaması seviyesine çıkarmak, otomobili kolay ulaşılabilir hale getirip, dünya standartlarında çevre uygulamalarıyla iç pazarı hak ettiği seviyeye getirmek olduğunu söyledi.

-FUARIN ÖNEMİ-

TÜYAP Fuarcılık İcra Kurulu Başkanı ve Adana Fuarcılık AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü de Çukurova Otoshow Fuarının zengin katılımla, pazardaki en önemli markaların bir araya geldiği bir fuar haline geldiğini belirtti.

Fuarın otomobil tutkunları ve alım aşamasındaki tüketiciler için büyük fırsatlar da sağlayacağını anlatan Ersözlü, şunları kaydetti:

"Sektörde otomobil ve ticari araç satışlarının bir önceki döneme göre yüzde 76 artış gösterdiği pazarda, önümüzdeki dönemde satışların artmadan aynı seviyede kalacağı öngörülmektedir. Bildiğiniz gibi satışların bir kısmı bankalarca, firmalarca kredilendirilmekte. Satışlar uzun vadede taksitlendirerek sağlamaktadır. İşte bu aşamada, kredi faizlerinin artma eğiliminde olacağı düşünülürse, alım için bu fuarın önemi daha da artacaktır. Halkımızın ve tüm sektörde faaliyette bulunan firmaların alım aşamasında kararlarını bu fuarda vermeleri, kendilerine büyük bir yarar sağlayacaktır. Fuara özgü fiyatları ve kampanyalar halkımız için büyük fırsat olacaktır. "

Fuarda 22 markanın ürünlerini sergileyeceğini anlatan Ersözlü, yarın kapılarını açacak olan fuarın 1 Mayıs'a kadar açık kalacağını bildirdi.

Adana Valisi İlhan Atış da kentteki vatandaşların çevresine umutla baktığını, hayata iyi yaklaşım sergilediğini, bunu gören otomotivcilerin de Türkiye'nin en iyi fuarlarından birini burada açtığını vurguladı.

Atış, fuarın açılmasında emeği geçenleri kutlarken, kendilerinin her türlü yardıma hazır olduklarını belirtti.

-OTOMOTİV FİRMALARINA OKUL TEKLİFİ-

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ise kent merkezinden 150-200 kilometre mesafede yaklaşık 7 milyon kişinin yaşadığını belirterek,

"Adana çok önemli bir merkez, 1 milyon 800 bin nüfusun yaklaşık 500 bini öğrenci. Demek istediğim şu, eğer siz önemli firmalar, 20 büyük firma kendi adlarıyla 20 okul yaptırsa bu gençler kendi firmalarıyla büyür. Başka yerde sağlayamayacağınız reklamı burada çözmüş olursunuz. İnanılmaz bir tablo ortaya çıkar" dedi.

Aldırmaz, 2009 yılında 102 bin kişinin fuara katıldığını, bu yıl sayının 150 bine çıkması için belediyenin de elinden gelen desteği vereceğini vurguladı.

Çukurova Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (YODER) Başkanı Mehmet Simgebaş da fuarların reel sektörün canlandırılması, dolayısıyla kentlerin kalkındırılmasında kritik bir görevi olduğunu söyledi.

Bölgeye ve halka canlılık kazandıran Çukurova Otoshow Fuarı'nda emeği geçenlere teşekkür eden Simgebaş, "Her yıl olduğu gibi bu yıl otoshow fuarımız, çok ciddi maliyetlerle oluşturuluyor. Adana şehrine büyük katkılar sağlayan bu gibi fuarların devamlılığı ve daha da geliştirilmesi için yerel yöneticilerin katkı ve destek vermeleri gözden kaçırılmamalı" dedi.

Daha sonra birlikte açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Vali Atış, ODD Başkanı Bayraktar ve diğer ilgililer fuarı gezerek, firma sorumlularından bilgi aldı. Bazı araçlara binerek inceleyen Vali Atış, bir stantta da otomobil için pazarlık yaptı.

Fuarda, dans gösterilerinin yanı sıra canlı müzik şovları da gerçekleştirilirken, ünlü mankenlerin de çeşitli lansmanlara katılacağı belirtildi.

- ADANA

Kaynak: AA / Ekonomi

Otomobil Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title