Haberler

Çukurova'da Sezonun İlk Pamuğu Kilosu 31 TL Sembolik Bedelle Satıldı

Çukurova'da Hasan Aslan ve Senem Bulut’un Karataş ilçesine bağlı Bahçe köyünde ürettiği sezonun ilk kütlü pamuğu açık artırmayla satıldı.

Çukurova'da Hasan Aslan ve Senem Bulut'un Karataş ilçesine bağlı Bahçe köyünde ürettiği sezonun ilk kütlü pamuğu açık artırmayla satıldı. 80 kilogram pamuk, kilosu 31 TL'ye sembolik bedele Çukobirlik'e satıldı.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, açık arttırma sonrasında yaptığı konuşmada, tekstilin ülkenin en önemli sektörü olduğunu söyledi. Şu anda ihracatı 20 milyar doların üstünde olan iki sektör olduğunu ifade eden Çalışkan, bunların birinin otomotiv diğerin ise tekstil olduğunu belirtti.

Türkiye'de pamuk üretilmekten neredeyse vazgeçildiğine dikkat çeken Çalışkan, 1 milyon 400 bin ton lif pamuk ihtiyacının yaklaşık 800–900 bin tonunun ithal edildiğini kaydetti. Bunun 1.5 milyar dolarlık kaynağın dışarıya gitmesi anlamına geldiğine dikkat çeken Çalışkan, şunları kaydetti:

"Yetersiz pamuk ekiminin en önemli sebebi Türkiye'de ve dünyada pamuk ve mısır birbirine alternatif üründür. Pamuk ve mısırın dünyada bir fiyat paritesi oluşmuştur. Örneğin 1 ton lif pamuk, 1 ton mısırın genellikle 10 katıdır. Mısır pamuğun yüzde 10'u civarındadır. Bu parite ülkemizde çok değişiktir. 1 ton mısır, 1 ton lif pamuğun yüzde 15'i civarındadır. Dünyadaki bu paritenin Türkiye'ye de gelmesi lazım. Ama bunu kesinlikle mısırın fiyatını düşürmek şeklinde talep etmiyoruz. Pamuğun fiyatını teşvik ve benzeri uygulamalarla mısır rakamlarına yaklaştırmamız gerekir. Pamuğa verdiğimiz primle aradaki bu fark bir miktar kapanıyor. Ama dünyanın her yerinde pirim veriliyor. Tekstil için Türkiye'de en az 1 milyon ton lif pamuk üretmek zorundayız. Biz bunu hükümet nezdinde dile getiriyoruz. Kendileri de kabul ediyor. Pamuğa daha fazla destek ile bu pariteyi yakalamamız ve aradaki farkı kapatmak durumundayız" dedi.

Rekoltede bu yıl geçen yıla göre artış beklediklerini belirten Çalışkan "Geçtiğimiz yıl 500 bin ton civarında bir pamuk üretmişken, bu yıl 600 bin ton civarında bir pamuk bekliyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha fazla olacağını umuyoruz" diye konuştu.

Çalışkan, daha sonra alıcı ve üreticileri tebrik etti. Pamuk üreticisi Senem Bulut'un öğretmen olduğunu öğrenen Muammer Çalışkan, Bulut'u aynı zamanda üreticilik yaptığı için ayrıca tebrik etti.

Çukobirlik Genel Başkanı Umut Toklucu ise yeni sezonun hayırlı geçmesini diledi. Türkiye'ye gümrük vergisiz giren tek ürünün lif pamuk olduğunu vurgulayan Toplucu, devletin bu soruna çözüm üretmesi gerektiği belirtti. Zorlu bir sezona girildiğini ifade eden Toklucu, ciddi bir talep yetersizliğine dikkat çekerek, "Bu işin nereye kadar gideceği konusunda biz de tereddüt yaşıyoruz. Ülkenin yıllık 1.5 milyon ton pamuk ihtiyacı var. Bunun 900 bin tonu ithal ediliyor. Mevcut üretim ihtiyacımızın yüzde 30'unu bile karşılamazken maalesef pamuk fiyatları her geçen gün geriye gidiyor. ÇUKOBİRLİK olarak artık bunu kaldıramaz olduk. Devletin ithalat problemini çözmesi gerekir. Türkiye'ye gümrük vergisiz giren tek ürün pamuktur. Doğal olarak fiyatlar uluslar arası piyasalara göre dalgalanıyor. Geçen yıla göre yüzde 20'lik bir artış var. Talep sıkıntısının nedeni budur" dedi.

Umut Toklucu, pamuğun ekim alanında geçen yıla göre yüzde 20 civarında artış olduğunu da sözlerine ekledi.

Adana İl Müdürlüğü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bitkisel Ürünler Şube Müdürü Yusuf İzzet Işık da Adana'nın pamuk üretiminde Türkiye'de 3. sırada olduğunu ve geçen yıla göre yüzde 10'luk bir artış beklediklerini söyledi. 2017'ye kadar pamuk üretimini 500 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Işık, "Daha önceki yıllarda Adana'da pamuk geniş bir alanda ekiliyordu. Son yıllarda biraz sıkıntı var. Devlet geçen yıl kilogramına 50 kuruş, bu yıl 55 kuruş veriyor. Pamuk ile mısırı biraz dengeleyebilirsek rakamları biraz daha yukarıya çekebiliriz" açıklamasını yaptı. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Çukurova Türkiye Karataş Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title