Haberler

Son Dakika: Cari denge ağustosta 528 milyon dolar fazla verdi

Güncelleme:

Son dakika: Merkez Bankası cari işlemler dengesi verisini açıkladı. Buna göre, cari işlemler hesabı ağustosta 528 milyon dolar fazla verirken, 12 aylık cari işlemler açığı 23 milyar 33 milyon dolar oldu. Cari işlemler hesabı bir önceki yılın ağustos ayında ise 4 milyar 68 milyon dolar açık vermişti.

Bir önceki yılın ağustos ayında 4 milyar 68 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 528 milyon dolar fazla verdi. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 23 milyar 33 milyon dolar oldu. Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 618 milyon dolar azalarak 2 milyar 757 milyon dolara gerilemesi ve hizmetler dengesi kalemi kaynaklı net girişlerin 2 milyar 281 milyon artarak 4 milyar 76 milyon dolarına yükselmesi etkili oldu.

ALTIN VE ENERJİ HARİÇ CARİ İŞLEMLER HESABI 4,4 MİLYAR DOLAR FAZLA VERDİ

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın ağustos ayında 1 milyar 537 milyon dolar fazla vermişken, bu ay 4 milyar 433 milyon dolar fazla verdi. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 3 milyar 397 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 220 milyon dolar artarak 850 milyon dolar olarak gerçekleşti. İkincil gelir dengesi kaleminden kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 83 milyon dolar azalarak 59 milyon dolar olarak gerçekleşti.

FİNANS HESABI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net çıkışlar 319 milyon dolar olarak gerçekleşti. Portföy yatırımları 1 milyar 339 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 523 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 336 milyon dolar net alış yaptı.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, diğer sektörler 750 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 318 milyon dolar net azalış kaydetti.

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 798 milyon dolar ve Türk Lirası cinsinden 702 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 1 milyar 500 milyon dolar net artış kaydetti. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak; bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 838 milyon dolar ve 57 milyon dolar net geri ödeme, diğer sektörler ise 759 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından IMF üyesi ülkelere Fon'daki kotalarına paralel olarak yapılan SDR tahsisatı sonucunda Türkiye'ye tahsis edilen 4 milyar 465 milyon SDR karşılığı 6 milyar 338 milyon dolar Finans Hesabı altında kaydedildi. Resmi rezervlerde bu ay 13 milyar 247 milyon dolar net artış gözlendi.

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Haberler Son Dakika

500

Yorumlar (11)

YOĞURTÇU :

MİLLETİN DENGESİ BOZULDU , SİZDE Kİ DENGE NASIL BİR DENGEYMİŞ.

81
7
yanıtYanıtla
ender türk :

hesap uzmanları verilen emirleri harfiyen yerine getiriyor afferin onlara , buna kim inanır kadir inanır.

72
9
yanıtYanıtla
Kadir Buyuk:

şahsen bende inanmadım gardaş.

yanıt18
yanıt1
ferfer :

vatandaş bu ekonomide söylenen düzelmelerin fazlaların müjdelerin uçmaların kaçmaların hiçbirinin cebine yansıdığını görmüyor maalesef zam yağmuru devam ederken bu haberler çok saçma geliyo artık insanlara

66
9
yanıtYanıtla
ferfer :

bu beğenmeyen zatı muhteremler niye beğenmiyosa söylesede bizde bilsek bize yansımıyo kardeşim yalanmı söylüyoz size yansıyosa buyrun söyleyin kuru kuru parti yağcılığına gerek yok durum kötü işte siz beğensenizde beğenmesinizde milletin hali ortada

yanıt30
yanıt4
Cem Ekinci:

insanları salak yerine koymaktan vazgeçin artık ekonomi ortada fiyatlar ortada halk o fazla verdi şöyle uçuyoruz böyle büyüdük

49
12
yanıtYanıtla
Kadir Buyuk:

fazla kısmını millete dağıtında biraz sıvı yağ alalım.5 lt pırıl 25 lira doksan kuruş olmuş.NE CARİSİ NE FAZLASI MİLLETLE DALGA GEÇMEYİN.

53
6
yanıtYanıtla
Klm :

Kime fazla verdi anlamadık lütfen akıl sağlımız ile oynamayın cep delik cepken değil aldığımız aynı faturalar iki kat madem fazlalık var elektrikler gaz su gıda faiz sürekli tavan anlamadık ya bizler hesap kitap bilmiyor yada SANAL ORTAMDA HESAP SİZE GÜZEL

41
6
yanıtYanıtla
ENGİN :

vatandaşın sırtına bu kadar vergi yükü bindirisen az bile çıkmış. maalesef devlet vatandaşına yalan söylüyor. dürüst olmak lazım.

40
5
yanıtYanıtla
Yusuf Ayan:

Bu yapılan yorumları beğenmeyenler siz bu halkın düşmanısınız bu kadar açık ve net söylüyorum sizde milliyetçilik denen bi duygu yok siz körsünüz din elden gidecek diye zulüm ediyorsunuz bu halka yapmayın bunu peygamber efendimiz degilmiydi kabenin anahtarını kafire veren işin ehli kafir de olsa ona vereceksiniz bizim devletimizde bu mantık yok 2 kişi calisiyoruz ev aldık maaşımız da standartların üstünde düşük de değil ama kredi kartı kredi derken cebime kalan 300 tl o da ekmek parası durum köt

13
23
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title