Haberler

    Uzaya Gidecek İlk Türk Halil Kayıkçı: Patlama Yerinin 750 Metre Uzağındaydım

    Güncelleme:

    2 milyon kişi arasından uzaya gitme hakkı elde eden İTÜ öğrencisi Halil Kayıkçı, zorlu eleme sürecini anlattı. Daha önce "İstanbul'da yaşamak daha tehlikeli" diyen genç, Beşiktaş patlamasında atlattığı tehlikeyi itiraf etti.

    Uzaya giden ilk Türk olacak, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Uzay Mühendisliği okuyan Halil Kayıkçı Hürriyet gazetesine konuştu. Bir özel şirketin çekilişiyle 2 milyon kişinin arasından seçilen, 60 ülkeden 150 kişinin katıldığı elemede yarışan ve uzay bileti alan son 23 kişi arasında bulunan Halil Kayıkçı, geçirdiği süreci ve hedeflerini anlattı.

    "DUYDUM Kİ, UZAY GENİŞLEMEYE DEVAM EDİYORMUŞ"

    Halil Kayıkçı, uzay merakının nasıl başladığını anlatarak röportajına başladı. "Çocukluktan beri hayalimdi." diyen Kayıkçı, "Mühendis falan olmak istemedim. Herkes araba alınca n'olacak? Mühendis işsiz kalacak. Ama duydum ki uzay genişlemeye devam ediyormuş." diyerek epirili bir dille kendisini ifade etti.

    'İTÜ'DE ÖĞRENCİ BELGESİ ÇIKARTMAK, UZAYA GİTMEKTEN ZOR'

    İTÜ Uzay Mühendisliği son sınıf öğrencisi olan Kayıkçı, Üniversiteye girince işin biraz daha ciddiye bindiğini anlattı. "İTÜ'de ders kaydı yaptırmak uzaya çıkmaktan zor diyorlar" sözüne ise, "Devlet üniversitesi işte... Öğrenci belgesi çıkartmak bile daha zor." yanıtını verdi.

    'UZAYA GİDEN EN GENÇ TÜRK' YAKIŞTIRMASINA İTİRAF

    2017 yılında uzaya gitmesi planlanan genç öğrencinin, Üniversitesinin internet sitesinde 'uzaya gidecek en genç Türk' yazıyordu. Bu ifadeyi kendi seçtiğini anlatan Kayıkçı, " Nereden baksan daha bir sene var uçuşa. Bakarsın benden evvel giden birisi falan olur. Yalan söylemiş olmayalım." ifadesini kullandı.

    2 MİLYON KİŞİNİN BAŞVURDUĞU YARIŞMADA SEÇİLDİ

    Bir şirketin yarışmasında 2 milyon kişinin arasından seçilen genç mühendis, elemelerin Türkiye'de olduğunu anlattı. Sosyal medya elemeleri, fiziksel testler ve mülakatlardan geçerek seçilen 150 kişi arasında olduğunu belirtti.

    "ASKERİ KAMP DÜZENİNDE, ÇADIRDA KALDIK; DONUYORDUM"

    Türkiye'deki mülakattan geçtikten sonra ABD'ye giden Kayıkçı, süreci şöyle anlattı:

    "60 ülkeden 150 kişi. Florida, Kennedy Uzay Üssü'nde toplandık. Uzay üssünde çadırda kaldık. Askeri kamp düzeni. Gece hava eksiye düşüyor, soğuktan dondum, dondum. Ama işte yerçekimsiz ortam deneyi, roket yapma, mekik kullanma falan hepsini yaptırdılar bize orada. O 150 kişi içinden de en başarılı 23 kişiye uzaya çıkma bileti verdiler. Ben de onlardan biriyim işte."

    150 BİN DOLAR BEDELİ VARDI; CEBİNDEN PARA ÇIKMADI

    Bu süreç zarfında cebinden hiç para çıkmadığını anlatan Kayıkçı, "Yok, Allah'ları var şimdi. Ne orada ne Türkiye'de elimi cebime attırmadılar. Normalde böyle bir şeyin bedeli 150 bin dolardan başlıyor" açıklamasını yaptı.

    "GEÇEN HAFTA PATLAMANIN OLDUĞU YERDEN 750 METRE UZAKTAYDIM"

    Normalde 2015'te uzaya gitmesi planlanan seyhat, bir turistik uzay aracı olan Virgin Galatic'in infilak etmesi ve iki pilotun hayatını yitirmesinin ardından 2017'ye ertelenmişti. "Korkmuyor musun?" sorusuyla karşılaşan genç,

    "Ne korkması be abi, ben yarışmaya İstanbul'dan katılıyorum. Geçen haftaki patlamanın olduğu yere sadece 750-800 metre uzaktaydım. 80 yaşında üç baklava yiyip şeker komasından gitmektense keşke uzayda ölsem." açıklamasını yaptı.

    "NASA 70 YILDIR ÇALIŞIYOR, BİZİM UZAY AJANSIMIZ YOK"

    Seyahatin Türkiye için önemine değinen genç mühendis, "Nasa 60-70 yıldır çalışıyor. Bizim daha bir uzay ajansımız bile yok. Türklük için de küçük bir adım olacak." ifadelerini kullandı.

    "HEPİMİZ UZAYLIYIZ"

    NASA'nın kurulduğu yıldan beri en çok cevap aradığı "Uzaylılar var mı" sorusuna ise, "Hepimiz uzaylıyız. Dünya uzayda olduğu için NASA hepimizi uzaylı kabul ediyor. " cevabını verdi. "Benim inancıma göre (uzaylıların varlığı) kesin. Dünyadaki kum tanesinden daha çok gezegen var. Ama bizim gibi yakışıklı adam var mıdır? O kadarını bilemem. Belki hepsi solucan" şeklinde düşüncelerini ifade etti.

    "OKUL BİTİYOR, İŞSİZ OLACAĞIM. BURADAN UZAY MÜHENDİSİ ARAYAN ŞİRKETLERE SELAM GÖNDERİYORUM"

    Amerikalı bir kız arkadaşı olduğunu itiraf eden genç mühendis, evlendiği takdirde, oturma izni verilirse ABD'ye yerleşebileceğini söyledi. Mesleği ile ilgili olarak ise, "Okul bitiyor valla. İşsiz olacağım birkaç aya kadar. Buradan uzay mühendisi arayan tüm şirketlere selamlarımı gönderiyorum. Ben Uzay Mühendisi Halil Kayıkçı" çağrısını yaptı.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Hürriyet Türkiye Nasa Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title