Haberler

- Frattını: "Libya'da Sivil Bir Savaş Var, 1000 Kişi Öldü"

- Frattını: "Libya'da Sivil Bir Savaş Var, 1000 Kişi Öldü"

- FRATTINI: "LİBYA'DA SİVİL BİR SAVAŞ VAR, 1000 KİŞİ ÖLDÜ"

Esma Çakır - ROMA / DHA

İTALYA Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya'da sivil bir savaş olduğunu, yaşanan korkunç katliamın durdurulması gerektiğini belirterek, "Bin kişinin öldüğünü öğrendik" dedi. Frattini, Kaddafi'nin TV'de yaptığı konuşmanın sadece spiral bir şiddete yol açacağını söyledi.

Bakan Frattini, Trablus'taki İtalyan Büyükelçiliği'nden gelen bilgilere göre, Libya'nın doğu kısmının artık Muammer Kaddafi'nin kontrolünde olmadığını ve 1000 kadar kişinin öldüğü bilgisinin de güvenilir olduğunu belirtti. Frattini, Libya'daki şiddetin ardından 200-300 bin kadar mültecinin İtalya'ya gelebileceği endişesi yaşadıklarını söyledi. Libya'da Afrika'dan gelen 2,5 milyona yakın kişinin yaşadığının altını çizen Bakan Frattini, Kaddafi hükümetinin düşmesi durumunda yüz binlerce kişinin Avrupa'ya doğru hareket edeceğini öne sürdü. Bu nedenle İtalya, Fransa, Yunanistan, Malta, İspanya ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin içişleri bakanlarının bugün Roma'da bir araya gelerek, muhtemel mülteci akını durumunda izlenecek politika konusunda Avrupa Komisyonu'na tavsiyede bulunacağı belirtildi.

"SPİRAL ŞİDDET OLACAK"

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin dün TV'den yaptığı konuşmasını, "Korkutucu bir mesaj" olarak niteleyen Frattini,

"Sivil bir savaş. Kan banyosunun içinde trajik bir katliam olacak. Hiçbir şey masum sivillerin öldürülmesini haklı kılamaz. Sadece Libya'da yeni bir spiral şiddet olacağını düşündürüyor" diye konuştu. Kaddafi'nin İtalya'nın isyancılara silah sağladığı iddiasının saf bir yalan olduğunu belirten Franco Frattini,

"İtalya hükümeti, Avrupa ve BM'yle birlikte Kaddafi'ye korkunç katliamı durdurmasını söylüyor.

"RADİKAL İSLAMCILIK BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR"

Libya'da Kaddafi'den başka bir siyasi oluşum olmadığını vurgulayan Bakan Frattini, "Libya'nın sorunu başka bir politik parti olmaması. Kaddafi'den başka kimseyi bilmiyoruz. Şimdi Kaddafi'den sonra Libya'nın geleceğini düşünebilmek imkansız" dedi. Ülkenin doğusunda İslami bir devlet kurulmaya doğru gidildiğini söyleyen Frattini, "Orada El Kaide bağlantıları var. Bu yüzden 2006'ya kadar Sirenya'daki konsolosluğumuzu kapatmaya karar verdik. Gerçekten Kaddafi'nin devrilmesinden sonra ne olabileceğini bilmiyoruz. Radikal İslamcılık Avrupa kıyılarında olan bir ülke olarak bizi endişelendiriyor" diye konuştu.

Olağandışı bir durum için Trablus'taki İtalya Büyükelçiliği'nde özel güvenlik kuvvetlerinin hazır duruma getirildiğini söyleyen Bakan Frattini,

sabah saatlerinde vatandaşlarını almak için Libya'ya bir askeri uçak ve 2 geminin gönderildiğini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title