Haberler

Frattını: "Mübarek'e Ölüm Cezası Verilmemeli"

İdama karşı savaşan 'Hands off Cain'in 2011 yılı raporunun açıklandığı toplantıda konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, diktatörlerin bile idamı hak etmediğini söyleyerek, "Cinayetler, cinayetle örtülemez.

İdama karşı savaşan 'Hands off Cain'in 2011 yılı raporunun açıklandığı toplantıda konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, diktatörlerin bile idamı hak etmediğini söyleyerek, "Cinayetler, cinayetle örtülemez. Ne kadar kötü şeyler yapmış olsa da Mübarek için bile bir ölüm cezası düşünülmemeli" dedi.

Merkezi Roma'da bulunan Hands off Cain'in hazırladığı 2011 yılı raporunun açıklandığı Radikal Parti binasında konuşma yapan Bakan Frattini, ölüm cezasının bir çözüm olamayacağını söyledi. Frattini, yolsuzluk ve geçen Şubat ayındaki devrim sırasında yaşanan ölümler nedeniyle yargılanmaya başlayan, Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i bir kafes içinde görmenin tüm meslektaşlarını olduğu gibi kendisini çok etkilediğini söyledi.

Bakan Frattini, Mübarek'e ölüm cezası verilebilme ihtimaline karşılık, "Mısır cesaret testinden geçiyor. Birçok ülkenin 'idamı kaldırın' talebini göz önüne almalı. Kendilerine uygulananı Mübarek'e uygulamamalı. Çünkü aksi takdirde insanlara karşı kötü şeyler yapmış olan birine, cinayetle karşılık vermiş oluruz" diye konuştu.

TARIK AZİZ, SADDAM GİBİ OLMAMALI

Terörizmle, demokratik bir çözüm olmayan ölüm cezası yöntemiyle mücadele edilemeyeceğini belirten Frattini, Irak'ın Dışişleri eski Bakanlarından Tarık Aziz'in idamını engellemek için diğerleri gibi çaba gösterdiklerini, ne kadar da geçmişleri temiz olmasa da Saddam Hüseyin gibi onun da ölümle cezalandırılamayacağını da söyledi.

CELLAT ÜLKELER

Hands off Cain'in raporu ise dünyada uygulanan idam cezalarının korkunç boyutlarını ortaya koydu. Asya kıtası, tüm dünyada yapılan idamların yüzde 98, 4'ünü gerçekleştirerek ilk sırada yer aldı. 2009 yılında 19 ülke idam cezasını infaz ederken bu sayı 2010 yılında 22'ye yükseldi. 2009'da dünya genelinde 5 bin 741 kişi idam edilirken geçen yıl bu rakam artarak 5 bin 837'ye çıktı. Dünya genelinde ise 42 ülkenin kanununda halen ölüm cezasının yer aldığı açıklandı.

İdama başvuran ülkelerin başında ise, genelin yüzde 85'iyle yani 5 bin idamla Çin geliyor. Raporda ilk üç sırada yer alan Çin, İran ve Kuzey Kore, 'cellat ülkeler' olarak tanımlandı. AB'de de ise idam cezalarında azalma olduğu, Avrupa kıtasında bu cezayı uygulayan tek ülkenin Beyaz Rusya olduğu belirtildi. Raporda 2010 yılı ve 2011 yılının ilk 6 ayında idamı çözüm olarak gören ülkeler ve infaz tablosu şöyle: Çin: 5 bin, İran: 546

Kuzey Kore: 60, Yemen: 53, ABD: 46, Arabistan: 27, Libya: 18, Irak: 17, Suriye: 17, Bangladeş: 9, Somali: 8, Sudan: 8, Filistin: 5, Mısır: 4, Vietnam: 4, Ekvator Ginesi: 4, Tayvan: 4, Japonya: 2, Beyaz Rusya: 2, Afganistan 2, Birleşik Arap Emirlikleri: 1, Malezya: 1

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title