Haberler

Afganistan'da 3 İtalyan Tutuklandı

Afganistan'da Gönüllü Yardım Götüren Uluslararası Sivil Toplum Örgütü 'Emergency'e Mensup 3 İtalyan, 'İl Valisi Gulab Mangal'a Suikast' İddiasıyla 6 Afgan ile Birlikte Tutuklandı.

Afganistan'ın güney bölgesi Helmand'ın başkenti Lashkar Gah'da bulunan Emergency'e bağlı hastanede görevli Hastane Sağlık Koordinatörü Matteo Dell'Aira, cerrah Marco Garatti ve teknik servis görevlisi Matteo Pagani, Afganistan askerleri ve polisinin hastaneye baskın yaparak silah bulduklarını öne sürmesi üzerine tutuklandı. Operasyonda İngiliz güçleri ISAF'ın da yeraldığı iddiaları ise ISAF yönetimi tarafından yalanlandı.'Emergency' kurucusu Gino Strada, kuruluşlarının varlığından bazı kesimlerin rahatsız olduklarını anlatırken, "Biz topluma yardım için oradayız ama, kadın ve çocuklara yardım etmemiz engelleniyor. Hastaneye hiç bir silah girmediğini iddia edemeyiz. Ne kadar kontrol etsek de silahla girenler olabiliyor. Ancak, amaç yalancı sahitlerle bizim bölgedeki varlığımızı sona erdirmeye yönelik neden bulmaya çalışmak" diye konuştu. İtalya'nın Afganistan Büyükelçisi Claudio Glaentzer ise sabah saatlerinde tutuklularla görüşüp, “Durumları iyiö açıklamasında bulundu.İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise, "İtalya sorumluluğu altında olmayan bir hastanede görev yapıyor olsalar da tabi ki İtalyanlar'ın durumunu yakından takip edeceğiz" dedi. Helmand Eyaleti Sözcüsü Davud Ahmedi, "Hastanede görevliler arasında Taliban ile bağlantısı olan grubun, 500 bin dolar karşılığında, valinin hastaneyi ziyareti sırasında öldürülmasi için ortam hazırlayacağı yönünde polise ihbar geldi. Hastanenin depo sorumlusu da suikast planının varolduğunu ve İtalyanların da bu plan içinde yeraldığını itiraf etti" diye açıklamada bulundu.Tutuklananların aileleri de haberin duyulmasıyla tam anlamıyla panik yaşadı. Tutuklananlardan Matteo Dell'Aira'nın annesi Tizziana Malnis, "Oğlum için çok endişeliyim. En büyük sıkıntımız resmi makamlardan hiç bir açıklama alamıyoruz" diye yakındı.

Eda BERKBAYRAK/ MİLANO, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title